Energy

Τι περιμένουν ExxonMobil-TotalEnergies για την Κρήτη;-Εμπόδιο ή σκαλοπάτι το Τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Περίεργη αναμονή έχουμε από δύο ενεργειακούς κολοσσούς  την ExxonMobil και την TotalEnergies, για τα τρομερά πλούσια κοιτάσματα Νοτίως της Κρήτης, εν μέσω τρομερής αύξησης των τιμών της ενέργειας, και αναμενόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η  έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη, είναι ένα έργο που αναμένουμε εδώ και μεγάλο διάστημα από Γάλλους και Αμερικανούς, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν κινούνται όσο γρήγορα θα αναμέναμε.

«Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», έχουν υπογραφεί συμβάσεις στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, για τις οποίες δεν έχουμε κανένα νέο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία δεν έχει λάβει ακόμη περιβαλλοντική έγκριση για αυτά τα οικόπεδα, ούτε έχουν συμπεριληφθεί σε ετήσιο πρόγραμμα εργασιών που παραδίδει η ΕΔΕΥ, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.

“Εφόσον οι έρευνες πιστοποιήσουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου ή αργού πετρελαίου θα είναι απολήψιμες, οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονταν να πραγματοποιηθούν το 2020”, αλλά λόγω πανδημίας όλα πήγαν πίσω.

Η κοινοπραξία των TotalEnergies- ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχουν το περιθώριο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ερευνητικού τους προγράμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, αλλά τώρα οι τιμές τις ενέργειας, ειδικά στο φυσικό αέριο, “πετούν” στον ουρανό, γιατί δεν ξεκινάνε παράλληλα γεωτρήσεις και στην Κρήτη;

Τι αναμένουν Παρίσι και Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν έρευνες σε μια πιστοποιημένα πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή;

Τι μπορεί αν συμβαίνει στο ζήτημα αυτό

Δεν χωρούν δικαιολογίες εδώ σε καμία περίπτωση, και όλα έχουν σχέση με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, όπως έδειξαν και οι κινήσεις με το πλοίο Nautical Geo πρόσφατα.   

Οι απειλές των Τούρκων μαζί με την κατάσταση στην Λιβύη, σε συνδυασμό με το άσχημο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκαλεί πιθανόν “καθυστέρηση” να κινηθούν αυτοί οι δύο Κολοσσοί.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Ερντογάν έχει αυξήσει την επιθετική ρητορική του για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”, μεταξύ Κρήτης και Κύπρο, ειδικά το τελευταίο διάστημα.   

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την ύπαρξη αποθεμάτων στην Κρήτη, αξίας τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ, οπότε δεν τίθεται θέμα “εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων”, τα οποία αγγίζουν τα όρια χρυσοφόρων πεδίων.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες ενέργειες Γάλλων και Αμερικανών, έχουν να κάνουν με την αποφυγή πρόκλησης των Τούρκων, προκαλώντας όμως έντονη απογοήτευση στην Αθήνα.

Η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί παρασκηνιακά και να πιέσει όσο μπορεί ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις, με στόχο η χώρα μας να αποκτήσει κάποια στιγμή μια μοναδική ευκαιρία να ρεφάρει όσο γίνεται με το χρέος της, ενώ παράλληλα να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις της με σύγχρονα μέσα όπως τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35A, αλλάζοντας τις ισορροπίες με τους Τούρκους.

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR