Economy

ΔΕΗ: Καταπονημένες οι λιγνιτικές μονάδες - Ο ''εχθρός'' ενόψει του χειμώνα

Ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση για κατά παρέκκλιση λειτουργία- Τι αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στον ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο για την ετοιμότητά τους ενόψει του χειμώνα

Αντιμέτωπη με σοβαρούς περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας τους, προβλήματα στην τροφοδοσία του λιγνιτικών μονάδων της, προβλήματα στην τροφοδοσία του καυσίμου, καταπόνηση λόγω απαιτήσεων της αγοράς και ελλείψεις προσωπικού βρίσκεται η ΔΕΗ ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όπως αναφέρει το newsmoney.gr, μέσα σε ένα πρωτόγνωρο ενεργειακό περιβάλλον που θέτει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ταμιευτήρες, ΑΠΕ και διασυνδέσεις) η Επιχείρηση καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με όλο το λιγνιτικό δυναμικό της, όπως έγινε και την θερινή περίοδο.

Σε συνθήκες ισχυρού ψύχους θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς από 8.800 έως 9.500 γιγαβάτ και μέγιστη ημερήσια ενέργεια από 180 έως 190 γιγαβατώρες. Για την επάρκεια του συστήματος έχει υπολογιστεί από τον ΑΔΜΗΕ ότι θα είναι απαραίτητη η παραγωγή ενέργειας και από τις 7 λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4,5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) ήτοι 1.800MW συνυπολογίζοντας και τη μονάδα Αγ. Δημητρίου 5.

Σήμερα, εκτός του δυναμικού της ΔΕΗ βρίσκεται η Μεγαλόπολη 3, η οποία επιστρατεύτηκε το καλοκαίρι για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας λόγω καύσωνα.

Η ΔΕΗ με πρόσφατη επιστολή της προς τον Διαχειριστή, η οποία κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκαθαρίζει συνολικά την κατάσταση του λιγνιτικού της δυναμικού και πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο για να αρθούν οι αβεβαιότητες.

Όπως αναφέρει η Μεγαλόπολη 3 έχει υποστεί σοβαρή βλάβη σε τμήμα του λέβητα και αυτή την περίοδο αξιολογείται η κατάστασή της για να εκτιμηθεί ο χρόνος αποκατάστασης.

Με εξαίρεση την Μεγαλόπολη 3, η επιχείρηση υποστηρίζει ότι οι υπόλοιπες μονάδες μπορούν να θεωρηθούν διαθέσιμες αλλά υπό όρους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι εξασφαλιστούν από το ΥΠΕΝ οι απαιτούμενες άδειες για την κατά παρέκκλιση λειτουργίας τους, με βάση κοινοτική οδηγία (201/75/ΕΕ), η οποία περιορίζει τις ώρες λειτουργίας τους λόγω αυξημένων εκπομπών ρύπων. Οι άδειες αυτές, όπως αναφέρεται παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Για παράδειγμα οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 1,2 μπορούν να θεωρηθούν διαθέσιμες μόνο εφόσον εξασφαλίσουν το καθεστώς παρεκκλίσεων και της εξαίρεσης από τις οριακές τιμές της οδηγίας, το οποίο προβλέπει ότι η λειτουργία τους δεν υπερβαίνει τις 1.500 ώρες κατά μέσο όρο πενταετίας, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020.

CONTINUE READING

Ένεκα της εντατικής λειτουργίας τους την καλοκαιρινή περίοδο, ο χρόνος αυτός έχει περιοριστεί. Επίσης για την μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου, σημειώνεται ότι είναι σε φάση ολοκλήρωσης τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και μείωσης των εκπομπών SO2, με στόχο να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία εκτός άλλου απροόπτου το β΄δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου.

Καταπονημένες οι λιγνιτικές μονάδες, λιγοστά τα αποθέματα

Η ΔΕΗ επισημαίνει στην επιστολή της ότι η διαθεσιμότητα των μονάδων της συναρτάται με τα αποθέματα λιγνίτη στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών αλλά και από την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους.

Λόγω μάλιστα της συστηματικής λειτουργίας τους το προηγούμενο διάστημα, τα αποθέματα λιγνίτη εμφανίζονται περιορισμένα και σε χαμηλά επίπεδα κυρίως στους σταθμούς της Μεγαλόπολης και της Μελίτης στην Φλώρινα. Ειδικά στην Μελίτη παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας με τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας που αποτελούν το βασικό προμηθευτή της μονάδας.

Στα μειονεκτήματα του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ θα πρέπει να προστεθεί και το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων και οι απαιτήσεις του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς. «Το περιβάλλον αυτό έχει δημιουργήσει απαιτήσεις αιχμιακών μονάδων (ενδεικτική είναι η απαίτηση ολιγόωρων κρατήσεων και επανεκκινήσεων εντός της ίδιας μέρας) που όμως δεν συνάδουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και προκαλούν ισχυρή καταπόνηση με αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία τους στο άμεσο μέλλον οπότε θα κληθούν να λειτουργήσουν αδιάλειπτα για την κάλυψη της ζήτησης».

Η επέλαση της πανδημίας κυρίως στην Δυτική Μακεδονία που βρίσκονται οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία δυσχεραίνουν το έργο της ΔΕΗ και δημιουργούν ζητήματα διαθεσιμότητας των μονάδων, παραγωγής και διακίνησης λιγνίτη.

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι μονάδες της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την ανησυχία που προκαλεί το ράλι των τιμών φυσικού αερίου αλλά και η μείωση των υδατικών αποθεμάτων των υδροηλεκτρικών σταθμών θέτουν σε αυξημένη εγρήγορση την κυβέρνηση, τους διαχειριστές και την ΡΑΕ.

Την κινητοποίηση που υπάρχει στην αγορά επιβεβαιώνει και ο σχεδιασμός για σύγκλιση της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων την περασμένη εβδομάδα που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και πιθανότατα θα προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR