Economy

Δεν αξιολόγησε την Ελλάδα η Moody’s: Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου, έπειτα και από τη σχετική πρόβλεψη που έκαναν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Όμως την Παρασκευή, η Moody’s τήρησε σιγή, χωρίς να εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

Στο τακτικό update της για την Ελλάδα, που εκδόθηκε με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από το καλό track record της στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς και στην ισχυρή στήριξη από τους πιστωτές της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις φιλικές για τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία και η πρόοδος στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση είναι ορατή σε διάφορους τομείς.

CONTINUE READING

«Παρότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, η Ελλάδα ωφελείται από μία ευνοϊκή δομή του χρέους, ένα πολύ μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», τονίζει η Moody’s.

Και προσθέτει ότι παρότι η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό, εντούτοις τα σημαντικά κονδύλια που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε., θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Γιατί επιμένει στις σταθερές προοπτικές

Όπως εξηγεί η Moody’s, οι σταθερές προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης είναι το αποτέλεσμα της εκτίμησής της ότι η πρόοδος των τελευταίων ετών δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αλλά και της πρόβλεψής της ότι θα χρειαστούν χρόνια για να φανούν πλήρως τα θετικά αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις.

CONTINUE READING

«Επίσης σημειώνουμε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κάποιων μεταρρυθμίσεων», προσθέτουν οι αναλυτές, κάνοντας λοιπόν σαφές ότι το «κλειδί» για την αναβάθμιση είναι οι μεταρρυθμίσεις και η υποχώρηση του παράγοντα της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η πανδημία.

Τι ζητά για να αναβαθμίσει

Εάν η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ακόμα καλύτερων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μία αναβάθμιση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές.

Επίσης, θετικά στην αξιολόγηση θα επιδρούσε και μια πιο γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους αλλά και η περαιτέρω πρόοδος στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

CONTINUE READING

Οι προβλέψεις για το 2022

Κατόπιν τούτων, η Moody’s εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 6,1% για την ελληνική οικονομία, ενώ το 2022 θα εμφανίσει ρυθμούς 4,3%.

Το χρέος προβλέπεται στο 1983,% του ΑΕΠ και 191,4% αντίστοιχα, με πρωτογενές έλλειμμα στο 6,9% για φέτος και στο 1,2% για το 2022.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR