Μια από τις δυσκολότερες ημέρες ήταν η χθεσινή για την τουρκική οικονομία, καθώς η «βουτιά» της λίρας άγγιξε σχεδόν το 14%.
Από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 73% έναντι του δολαρίου αλλά και του ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Μετά την καταβαράθρωση της λίρας έγιναν διαδηλώσεις στην Άγκυρα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες μπορεί να μην ήταν πολυπληθείς αλλά τα συνθήματά τους ήταν δυναμικά καθώς ζητούσαν παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν και του κόμματος AKP.
Στα τάρταρα η αγοραστική δύναμη των Τούρκων
Αρκετοί Τούρκοι έσπευσαν να προμηθευτούν καφέ και ζάχαρη καθώς αναμένεται να ανέβει η τιμή τους, ενώ μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ψωμί όπου επίσης προβλέπονται ανατιμήσεις.
Για την αγορά ενός κινητού, ο Τούρκος καταναλωτής πρέπει να δαπανήσει 2,5 μισθούς του, ενώ χαρακτηριστικό της αστάθειας που επικρατεί στη γείτονα είναι ότι οι τιμές των αυτοκινήτων αλλάζουν σχεδόν ανά ώρα.
Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι το πρωί ο πωλητής μπορεί να σου ζητήσει 273.000 λίρες και μέχρι το μεσημέρι να έχει διαμορφωθεί σε 280.000 λίρες.
Πιο χαμηλός ο βασικός μισθός από την Κίνα και την Αλβανία
Ο βασικός μισθός των Τούρκων εργαζομένων έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ, είναι δηλαδή λιγότερος ακόμα και από χώρες όπως η Κίνα και η Αλβανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το βασικό μισθό αμείβονται οι μισοί εργαζόμενοι της Τουρκίας.
Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση που έγινε στο δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου FOX TV.
«Ο βασικός μισθός στην Κίνα είναι στα 340 δολάρια. Την Κίνα την γνωρίζαμε ως η χώρα που οι άνθρωποι εργάζονται για ένα πιάτο ρύζι. Σήμερα είναι στα 340 δολάρια. Η Αλβανία στα 275 δολάριο ο βασικός μισθός. Η χώρα μας η Τουρκία, ο βασικός μισθός στα 209 δολάρια!», εξήγησε ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου.
Ο Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί πως στόχος του είναι να γίνει ανταγωνιστική η Τουρκία αφήνοντας «ελεύθερη» την ισοτιμία παρότι αυτό οδηγεί σε φτωχότερους εργαζόμενους.
Σφυρίζουν αδιάφορα οι εφημερίδες που στηρίζουν τον Ερντογάν
Οι συμπολιτευόμενες εφημερίδες πάντως, δεν έχουν ούτε μια αναφορά στα πρωτοσέλιδά τους για την υποτίμηση της λίρας. Ενδεικτικά η Hurriyet μπορεί να μην γράφει κάτι για την οικονομία αλλά ενημερώνει τους Τούρκους πολίτες για μια τραγουδίστρια που «επέστρεψε» με νέο τραγούδι. Η Sabah από την άλλη κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές».
Αντίθετα ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η Karar γράφει για εφιαλτική ημέρα για την τουρκική λίρα που «έμεινε χωρίς αξία» και η Cumhuriyetγράφει πως «Έριξαν το λαό στην πυρά και τον κοροϊδεύουν».
Αντιπολίτευση μέσω … Ελλάδας από τον Κιλιντσάρογλου
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Με αιχμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που πως κακώς εξοπλίζεται η Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε κρίση, ο Κιλιντσάρογλου διερωτήθηκε πως γίνεται να μιλάνε για εξαθλίωση των Ελλήνων που λαμβάνουν τριπλάσιους μισθούς από τους Τούρκους εργαζόμενους.
«Μέχρι χθες έλεγαν από την κυβέρνηση ‘’στην εξαθλίωση η Ελλάδα. Καταστράφηκε! Η Ελλάδα χρεοκόπησε’’. Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 2,7 φορές πιο πάνω από την Τουρκία. Δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος. Ποιός ζει στην εξαθλίωση; Ποιος ζει στην εξαθλίωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.