Society
Updated at:

Ποιος λέει ψέματα; Πλεύρης: Γενικό lockdown δεν θα υπάρξει-Γώγος: Όλα στο τραπέζι

Το πρωί ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης διεμήνυσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.

Όμως ο Χ. Γώγος σήμερα κι όλας δήλωσε πως "είναι μέσα στην φαρέτρα μας και το lockdown!! Ο ίδιος άνθρωπος που προ ημερών έλεγε πως το lockdown δεν είναι λύση! 

 

Συγκεκριμένα μιλώντας στο και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος είπε: 

«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας» τόνισε .

Σε περίπτωση μεγαλύτερης διασποράς που πιέζει το σύστημα υγείας και είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, φυσικά είναι όλα στο τραπέζι, συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. «Πέρα των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».

Πρόσθεσε πάντως «θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στους ανεμβολίαστους για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας. Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι».

Κλειδί, είναι τα δεδομένα μέτρα που υπάρχουν και περιορίζουν την διασπορά στους κατεξοχήν χώρους που γίνεται η μετάδοση, να τηρηθούν και να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι και η επιτήρηση.

«Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα. Υπάρχει η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα την οποία θεωρώ απαραίτητη, με οποιοδήποτε τρόπο, γιατρούς, εξοπλισμό, υποδομές, αλλά εν τω μεταξύ  πρέπει να σπάσει η διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο είχε επισημάνει τι συμβαίνει στην Ευρώπη ενόψει και των Χριστουγέννων.

CONTINUE READING

Τι συμβαίνει με τον εμβολιασμό; 

Όσο αφορά τον υψηλό αριθμό θανάτων στην χώρα μας από τις επιπλοκές της covid19, ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ έπαιξε ρόλο και το στέλεχος Δέλτα που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εμφανίζει και σοβαρότερη νόσο. Υπογράμμισε, τέλος, πως σε άλλες χώρες που έχουν μεγάλη διασπορά, λόγω του μεγάλου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης εκεί, καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι και νοσηλείες.

Βέβαια αυτό δεν βρίσκει απόλυτη εφαρμογή!! 

FT: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία αποτελεί παραδοχή αποτυχίας

Ορισμένα μέρη της Ευρώπης πληρώνουν τώρα το τίμημα για την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν βαριά με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι,. Ο ιός αντλεί από τη δεξαμενή των ανεμβολίαστων, γράφουν οι Financial Times, εξηγώντας πως οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βρίσκονται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Ενδεικτικά, μόνο το 43% των ενηλίκων της Ρουμανίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Στη Βουλγαρία, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο κάτω,  στο θλιβερό 29%. Παράλληλα, καμία χώρα δεν έχει σταθερή κυβέρνηση και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την εξουσία - είτε την κυβερνητική είτε την ιατρική - είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως συμβαίνει σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Παρόλα αυτά ακόμα και οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού επαναφέρουν περιορισμούς για τον έλεγχο του κορoνοϊού. Πέρα από την Αυστρία, η Ολλανδία βρίσκεται υπό καθεστώς μερικού lockdown, η Γερμανία αυστηροποιεί περιορισμούς χωρίς να αποκλείει το γενικό κλείσιμο, το Βέλγιο έχει επιβάλει την τηλεργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Το ότι δεν καταφεύγουν σε πιο δραστικές αποφάσεις -προς το παρόν- οφείλεται στην επιτυχία τους στον εμβολιασμό,  σημειώνουν οι FT, αναφέροντας το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δύο χώρες που ήταν αποτελεσματικές στην ανοσοποίηση των πληθυσμών τους με καλά οργανωμένες εκστρατείες ενώ παράλληλα είχαν πιο αυστηρή πολιτική κινήτρων και πίεσης προς τους πολίτες. Γαλλία & Ιταλία υιοθέτησαν επίσης το υποχρεωτικό υγειονομικό πιστοποιητικό για την πρόσβαση σε εστιατόρια, χώρους διασκέδασης και τρένα μεγάλων αποστάσεων. Η Ιταλία το επέκτεινε και στους χώρους εργασίας. Η Γαλλία τερμάτισε τα δωρεάν τεστ ως εναλλακτική λύση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ταλαιπωρώντας περαιτέρω τους ανεμβολίαστους. Αυτή η προσέγγιση αν και ανάγκασε πολλούς από τους διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο, δεν λειτούργησε το ίδιο καλά με τους αρνητές των εμβολίων.

Το πρόβλημα της Αυστρίας, όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, γράφουν οι FT,  είναι ο μεγάλος αριθμός αρνητών  των εμβολίων που «τρέφονται» με θεωρίες συνωμοσίας που ενισχύθηκαν στη συνέχεια από ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, εξηγούν οι FT.

CONTINUE READING

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά «έχουμε πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις, αβάσιμους σκεπτικιστές για τα εμβόλια και ανθρώπους που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις σε αυτή τη χώρα».

Σε όλα αυτά, σχολιάζουν οι FT, δεν βοήθησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι «η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο, η κρίση νικήθηκε» αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

Η Αυστρία είχε υιοθετήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό, αλλά τα αποτελεσματικότητά του περιορίστηκε από τα εύκολα διαθέσιμα δωρεάν τεστ. Οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, αν και εισάγουν διακρίσεις και διχάζουν, μπορεί να είχαν ωθήσει περισσότερο την απορρόφηση των εμβολίων εάν είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα. Η προσφυγή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό - που θα πρέπει να είναι το ύστατο βήμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση - αποτελεί παραδοχή αποτυχίας από τη Βιέννη. Δυστυχώς, δεν είναι η μόνο πρωτεύουσα που αποτυγχάνει, καταλήγουν.

Γεωργιάδης: Στόχος μας να μείνουμε ανοιχτοί για τις γιορτές -«Οχι» σε γενικό lockdown

Στόχος μας είναι να μείνουμε ανοιχτοί για τις γιορτές τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απορρίπτοντας εκ νέου το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων και μέχρι τότε δεν υπάρχουν σκέψεις για κάτι περαιτέρω. Επεσήμανε πως τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρητικά και αποσκοπούν στη μείωση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στη συνέχεια εκτίμησε ότι το 10% των αρνητών δεν θα πειστούν να εμβολιαστούν, ενώ τάχθηκε υπέρ της νοσηλείας για όλους από το εθνικό σύστημα υγείας.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο υπουργός αναγνώρισε τις ανατιμήσεις ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR