Greek-Turkish Relations
Updated at:

Φρατέλι ή "Αέρα"; Με ποιον θα πάει η Ιταλία; Με εμάς ή την Τουρκία; Αναβαθμισμένη εντός του ΝΑΤΟ με ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στη Ρώμη.

https://www.youtube.com/watch?v=QAETwu2fbK4

Ο Στόλτενμπεργκ και ο Ιταλός  Πρωθυπουργός Ντράγκι συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία, την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και τις εξελίξεις στο νότο της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μεσόγειο .

Εξέτασαν τη σημασία ενός ισχυρού διατλαντικού δεσμού καθώς η Συμμαχία συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο και προετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ του επόμενου έτους στη Μαδρίτη.

Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη Συμμαχία και στη διεθνή ασφάλεια.

Η Ιταλία είναι παρούσα στη Βαλτική Θάλασσα και στην αεροπορική αστυνόμευση του ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδίως στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, της οποίας η Ιταλία θα ηγηθεί το επόμενο έτος.

Η Ιταλία φιλοξενεί επίσης πολλούς σημαντικούς θεσμούς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Κολλεγίου Άμυνας του ΝΑΤΟ, στην 70ή επέτειο του οποίου θα παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας.

Η Ρώμη  βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ΝΑΤΟ ισχυρό μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ενώ  φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα το Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανίας.

Ανοίγει η βεντάλια του ρόλου της Ιταλίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Ιταλία σηματοδοτεί περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της, κάτι άλλωστε αναμενόμενο μετά την Αμερικανική άμπωτη από την Ευρώπη και την Μ. Ανατολή.

Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία και Ισπανία ως οι 4 σημαντικότερα στρατιωτικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις, καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα τόσο εντός της ΕΕ, όσο και της αυλής της.

Η συνδρομή τους αναμένεται από το ΝΑΤΟ , στην επίλυση των προβλημάτων σε Βαλτική, Πολωνία, Ουκρανία σε σχέση με την εξ ανατολών απειλή, αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο όπου εδώ η απειλή προέρχεται εκ των έσω κυρίως και συγκεκριμένα από την Τουρκία, γεγονός που καθιστά  τη συμμαχία απρόθυμη  στην εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων και με βάση την μέχρι τώρα πεπατημένη οδό  του ΝΑΤΟ αυτής των ίσων αποστάσεων, μεταξύ θύτη δηλαδή της Τουρκίας και θυμάτων δηλαδή Ελλάδας και Κύπρου.

Για τη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και τη Λιβύη,  μάλλον θα δώσει λύση η Γαλλία πρωτίστως επικουρούμενη από την Ιταλία και τη Γερμανία, μέσω του Ευρωστρατού, την δημιουργία του οποίου αναμένουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα η ακραιφνώς φιλοτουρκική Ισπανική στάση.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβλέπει ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ θα εκπέσει με την ίδρυση του Ευρωστρατού και για τον λόγο αυτό προσπαθεί να "δώσει το χρίσμα" θα λέγαμε, σε κάθε μια από τις παραπάνω δυνάμεις από πλευράς Συμμαχίας για τον χειρισμό συγκεκριμένων προβλημάτων

Διαφαίνεται ότι την πρωτοκαθεδρία στο Πολωνικό ζήτημα θα έχει η Γερμανία κυρίως, στο Ουκρανικό οι ΗΠΑ-Μ. Βρετανία κυρίως, ενώ στη ΝΑ Μεσόγειο Γαλλία και Ιταλία υπό το καπέλο όμως του Ευρωστρατού και όχι του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι  πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Α . Μεσόγειο άσκηση μικρής κλίμακας μεταξύ Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όμως έχει τεράστια σημασία για τις  μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή  σε συνδυασμό μέ άλλα θετικά  γεγονότα που έλαβαν χώρα νωρίτερα σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο

Η εν λόγω άσκηση έχει τεράστια σημασία αφού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE), μεταξύ Ναυτικών Μονάδων των τεσσάρων χωρών που προαναφέραμε.

Σημειώνεται ότι η QUAD ανελήφθη στο πλαίσιο της συλλογικής πρόθεσης και δέσμευσης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεισφέροντας στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Μετά από τα παραπάνω μπορεί να πεί κάποιος ότι είναι τυχαία άραγε η επιλογή της ονομασίας  πρωτοβουλίας των 4 χωρών κρατών μελών της ΕΕ η οποία  φωτογραφίζει την Τουρκία, κατά παρόμοιο τρόπο που η QUAD του Ινδοειρηνικού  αποτελούμενη από ΗΠΑ-Ινδία-Αυστραλία-Ιαπωνία "δείχνει" την Κίνα;

Οι σχέσεις Ιταλίας -Ελλάδας

Οι σχέσεις των δύο φίλων  και συμμάχων χωρών βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού μετά την συμφωνία μας για τις ΑΟΖ, η Ιταλία εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, θέτοντας μεγαλεπίβολους στόχους

Συγκεκριμένα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες  είχαμε την επίσημη  εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ιταλικό κολοσσό της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, Fincantieri για συμμετοχή στο εγχείρημα διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υλοποιεί η ONEX.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ναυπηγήσεων του ομίλου Fincantieri, κ. Giuseppe Giordo  είχε επισημάνει: «Είναι ένα σημαντικό βήμα στην ελληνο-ιταλική επιχειρηματική συνεργασία. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία από τις καλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως»

Η ιταλική εταιρεία Fincantieri, που έχει έδρα την Τεργέστη συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ναυπηγεία και θα εισφέρει κεφάλαια για το εγχείρημα διάσωσης των ναυπηγείων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμυντικό κομμάτι.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο ζήτημα απόκτησης νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, το θέμα έχει αφήσει ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται ότι Γαλλία και Ιταλία ως ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, συμπαρίστανται εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι  τελειώνουν οι αυθαιρεσίες του  στην Α. Μεσόγειο και πως βρίσκεται μόνος απέναντι στη Δύση.

Η Ελλάδα πλέον είναι εκτός από Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ για την Α. Μεσόγειο , και μια χώρα με εξέχουσα στρατηγική σημασία για την ΕΕ, όπως και η Κύπρος

Τα καλύτερα έρχονται με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil αρχικά και των Total  και Eni στη συνέχεια σε θαλάσσια οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, το 2022.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR