Armed Conflicts
Updated at:

Το "χαβά" τους οι Τούρκοι στη Λιβύη: Απέσυραν 140 μισθοφόρους και ταυτόχρονα έστειλαν 150 νέους

Η Τουρκία έστειλε μια νέα δύναμη Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη, παρά τις τοπικές και διεθνείς απαιτήσεις για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου στη χώρα.

"Στάχτη στα μάτια" της Διεθνούς Κοινότητας από την Τουρκία

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφερε ότι 150 μισθοφόροι από τον φίλα προσκείμενο στην Άγκυρα Λιβυκό Εθνικό Στρατό, συμπεριλαμβανομένων των μεραρχιών al-Majd, Sultan Murad και al-Hamza, έφτασαν στην Τρίπολη την Παρασκευή.

https://www.youtube.com/watch?v=Mbre8cmpLcY

Αυτή η δύναμη στάλθηκε για να αντικαταστήσει τους 140 μισθοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τα λιβυκά εδάφη και έχουν γυρίσει πίσω στη Συρία.

Φαίνεται λοιπόν απο τα παραπάνω ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά την διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με την εμπλοκή  και τις προθέσεις της στη Λιβύη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 7.000 μισθοφόροι από ένοπλες φατρίες πιστές στην Τουρκία στη Λιβύη, 2.000 από τους οποίους έχουν λάβει εντολή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Υπάρχουν προθέσεις να παραμείνουν ορισμένοι από αυτούς εκεί για την προστασία των τουρκικών βάσεων, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο  Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

https://www.youtube.com/watch?v=3uIcCrD2LY4

Η Τουρκία έστειλε περίπου 20.000 Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη αφού υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) τότε υπό την ηγεσία του Fayez al-Sarraj.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η Τουρκία απέρριψε την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τις ξένες δυνάμεις να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τη Λιβύη ως μέρος των προσπαθειών να γυρίσει η χώρα  σελίδα μετά από μια δεκαετία διαμάχης και εμφυλίου πολέμου.

Ο Μακρόν είπε σε μια διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι ότι «η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να αποσύρουν τους μισθοφόρους τους , καθώς και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, χωρίς καθυστέρηση».

Η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη θα βοηθήσει στη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Είμαστε εκεί ως δύναμη σταθερότητας και για να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό. Και η προτεραιότητά μας όσον αφορά την ασφάλεια είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν τον ενιαίο Λιβυκό Εθνικό Στρατό τους», συμπλήρωσε.

CONTINUE READING

Η ενεργοποίηση των Λίβυων τουρκόψυχων αχυράνθρωπων από την Άγκυρα

Ο τουρκόψυχος  Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης Khalid al-Mishri, πρόσφατα συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του προγράμματος International Istanbul Meetings που διοργανώθηκε από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας (MID), όπου δήλωσε. 

"Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχουν ιστορικό παρελθόν, και  συνεχίζονται ενισχύοντας οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά τη χώρα μου . Η  Τουρκία ήταν η πρώτη και μάλιστα η μόνη χώρα που αντέδρασε όταν η Τρίπολη δέχθηκε επίθεση από τον αρχηγό των παράνομων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στις 4 Απριλίου 2019".

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενεργούν από κοινού για να αποκλείσουν την Τουρκία από τους πόρους στη Μεσόγειο, ο Μισρί είπε:

"Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα που πάρθηκαν για να εμποδίσουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους που άπτονται των δικαιωμάτων της  στην περιοχή καταργήθηκαν με αυτή τη συμφωνία.

Η Λιβύη και η Τουρκία γνωρίζουν τη συνωμοσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία δεν θα πετύχει τους στόχους της, επειδή η Λιβύη έχει μια πολύ ισχυρή σχέση με την Άγκυρα και θα την κάνει ακόμη πιο δυνατή. 

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν στρατιωτική και οπλική υποστήριξη στον Χάφταρ και αντιτάχθηκαν στην παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη , ενώ αυτή υποστήριξε ενεργά  την κυβέρνηση της Τρίπολης οδηγώντας στην ήττα τις δυνάμεις του Χάφταρ στην Τρίπολη.

https://www.youtube.com/watch?v=rDSd0bUeF_Q

Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση της Τρίπολης έκανε κλήσεις σε πολλές χώρες και μόνο η Τουρκία ανταποκρίθηκε. Όλα αυτά τα μέρη, εκτός από τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν με ανεπίσημους και παράνομους τρόπους, ενώ η  Τουρκία ήρθε απροκάλυπτα. Η παρουσία Τούρκων στρατιωτών έγινε κατόπιν  νόμιμης  συμφωνίας.Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη Λιβύη μόνο για σκοπούς εκπαίδευσης και υποστήριξης".

Δηλώνοντας ότι το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας επιθυμεί τη διεξαγωγή νόμιμων και νόμιμων εκλογών στη Λιβύη, ο Μισρί επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Αίγυπτος προσπαθούν να παρέμβουν.

Δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν στις εκλογές αυτό που προσπαθούν να τους υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ο Μισρί είπε: "Η Τουρκία δεν ευνοεί και δεν υποστηρίζει  λανθασμένες επιλογές στη Λιβύη.  Μπορεί η χώρα να διαιρεθεί, να παρασυρθεί σε έναν νέο πόλεμο».

Ο Μισρί τόνισε ότι εάν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αν διεξαχθούν σε δίκαιο περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε θα κερδίσει την πλειοψηφία.

CONTINUE READING

Εκτίμηση

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέχρι τις εκλογές.

Ο φιλότουρκος νυν μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέιμπα θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία στις προσεχείς εκλογές στη Λιβύη.

Τις επόμενες ημέρες  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  να δούμε επικαιροποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ- Ερντογάν με μια υπογραφή προς τούτο μεταξύ Ερντογάν-Ντμπέιμπα, προκειμένου να υποθηκευθεί για τα καλά υπέρ αυτού, η απόφαση της νέας Λιβυκής κυβέρνησης και του Προέδρου.

Με την επικαιροποίηση του τουκολιβυκού συμφώνου από τον Ντμπέιμπα, η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της μέχρι τις εκλογές μένουν νόμιμα στη Λιβύη, αποφεύγοντας και κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό σχέδιο είναι απλό και εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως νόμιμη, όπως και η νυν μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

Συνεπώς εφόσον και οι 2 νόμιμες κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους (υπογράφει η πρώτη και επικαιροποιεί η δεύτερη το τουρκολιβυκό μνημόνιο), γιατί να μην το κάνει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης μετά τις εκλογές.

Έτσι η Τουρκία προσπαθεί να ανάγει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου σε διμερές θέμα αποκλείοντας παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

https://www.youtube.com/watch?v=y7m7ZlPJohI

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR