World

Στην ''δίνη'' του κορονοϊού η Γηραιά Ήπειρος - Ποια μέτρα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, πολλές χώρες της Ευρώπης θα υποχρεωθούν να περάσουν τις ημέρες εκείνες χωρίς εορταστική ατμόσφαιρα.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει τη ζωή παγκοσμίως σε πάνω από 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους και παρά τα lockdown που σε ορισμένες χώρες υπήρξαν παρατεταμένα και αυστηρά, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού γνωρίζουν διαρκή άνοδο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες, η φθίνουσα ανοσία των ήδη εμβολιασμένων, η κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα, η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι είναι προστατευμένοι επειδή έχουν επανέλθει, έστω με περιορισμούς, σε μια κανονικότητα (γυμναστήρια, εστίαση κλπ) και η πτώση της θερμοκρασίας που σημειώνεται στη Βόρεια Ευρώπη.

Η αρνητική αυτή εικόνα που καταγράφεται όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων όπου αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητικότητα των πολιτών οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων, πιο στοχευμένων αυτή τη φορά.

CONTINUE READING

Αυστρία

Η Αυστρία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία από την περασμένη Δευτέρα έθεσε σε ισχύ lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, ενώ χθες έγινε και η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες. Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Από την προηγούμενη Δευτέρα ήδη στην Αυστρία τα δύο εκατομμύρια των ανεμβολίαστων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ψώνια, για άθληση ή για να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο εξής, το μέτρο του lockdown εφαρμόζεται στο σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico), παρά την εισαγωγή του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την άνοιξη.

Επίσης από την 1η Φεβρουαρίου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το σύνολο του πληθυσμού.

Στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης καταγράφεται μια ραγδαία άνοδος νέων κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα -η υψηλότερη από την έναρξη της πανδημίας με περίπου 12.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Σε πολλές περιοχές της χώρας –όπως το Σάλτσμπουργκ -το σύστημα υγείας αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Γερμανία

Ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown. «Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν.

Η Βαυαρία ακύρωσε χθες τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown στη Γερμανία

Σε περιοχές όπου τα ποσοστά νοσηλείας ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, η πρόσβαση σε δημόσιες, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και στα εστιατόρια περιορίζεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Μόλις το 67,2% των πολιτών στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης είναι πλήρως εμβολιασμένο, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης κυρίως λόγω μιας παράδοσης δυσπιστίας απέναντι στους εμβολιασμούς, ενώ μόνο το 5% έχει λάβει και τρίτη δόση.

Η Μπούντεσταγκ υιοθέτησε εκτάκτως νομοσχέδιο που θα επαναφέρει κάποιους περιορισμούς με στόχο να ανασχεθεί η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων covid-19, που αυτή την εβδομάδα κυμαίνονταν από 30.000 ως 50.000. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μαζική επιστροφή στην τηλεργασία, ενώ θα επιβάλλεται η χρήση υγειονομικού πάσου για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού» στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

Βέλγιο

Την Τετάρτη το Βέλγιο αυστηροποίησε τα μέτρα κατά της πανδημίας καθιστώντας υποχρεωτική την τετραήμερη τηλεργασία και επεκτείνοντας τη χρήση μάσκας καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και στο Βέλγιο

Η υποχρεωτική παρουσία στο γραφείο για μια φορά την εβδομάδα θα ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα και θα ισχύσει μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το γραφείο δύο φορές την εβδομάδα.

Επίσης αυξάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το όριο ηλικίας για την υποχρεωτική χρήση της μειώνεται στα 10 από τα 12 έτη.

Στον τομέα της φιλοξενίας, εκτός από το υγειονομικό πάσο οι υπάλληλοι και οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν δεν κάθονται. Αυτός ο κανόνας αφορά τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τα μουσεία και τους κινηματογράφους. Το πάσο απαιτείται για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με τουλάχιστον 50 παριστάμενους και για εξωτερικούς με τουλάχιστον 100.

Ολλανδία

Στις 13 Νοεμβρίου και εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες και με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ. Παράλληλα επανέφερε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα καταστήματα.

Ιολόγοι μάλιστα πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση.

Οι αρχές απαγόρευσαν επίσης τη ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία από τυχόν τραυματισμούς.

Με σχεδόν το 85% των ενηλίκων να έχει πλήρως εμβολιαστεί στη χώρα αυτή των 17,5 εκατομμυρίων πολιτών, περισσότερες από 20.000 νέες μολύνσεις κορονοϊού καταγράφηκαν σε δύο διαδοχικές ημέρες αυτή την εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα, προκαλώντας μια έλλειψη τεστ COVID-19 στα κέντρα υγείας.

Γαλλία

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.294 κρούσματα του ιού, ο υψηλότερος αριθμός μετά την 25η Αυγούστου καθώς το πέμπτο κύμα της πανδημίας έχει ανοίξει βήμα.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η χώρα πλήττεται από ένα πέμπτο κύμα, όμως δεν σκοπεύει, τουλάχιστον επί του παρόντος, να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Ο πρόεδρος Μακρόν μάλιστα είπε ότι η χώρα του δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που επιβάλλουν lockdown σε μη εμβολιασμένους λόγω της επιτυχίας, όπως είπε, του μέτρου του υγειονομικού πάσου.

Ωστόσο, ο βασικός βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία.

CONTINUE READING

Ιρλανδία

Μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Ιρλανδία υποχρεώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα, ενώ οι αρχές θα εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας.

Σχεδόν το 90% των πολιτών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο. Παράλληλα, έγινε σύσταση για τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά οι αριθμοί μολύνσεων έκτοτε αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που καταγράφονταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, που απαιτείται ήδη για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, θα απαιτείται πλέον και για κινηματογράφους και θέατρα στο πλαίσιο των νέων μέτρων.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως (το 87,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο), εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας Covid-19.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έκρινε ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήρθη στις 13 του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα και 18.283 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ιταλία

Η χώρα έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά, πάνω από 10.000 νέα κρούσματα.

Στη χώρα έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση για το αν θα πρέπει να υιοθετηθούν περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα απαγορεύσεις σε πίστες του σκι και εστιατόρια.

Σουηδία

Η Σουηδία θα καθιερώσει από την 1η Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά ένα υγειονομικό πάσο, που θα είναι η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, για τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε αποφασίσει από την 1η Νοεμβρίου να μην διενεργούνται διαγνωστικά τεστ στα πλήρως εμβολιασμένα άτομα κατά της Covid-19, ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλώνουν συμπτώματα, αποφάσισε επίσης να ανακαλέσει αυτή την απόφαση που επικρίθηκε ευρέως.

Παρότι η Σουηδία καταγράφει επί του παρόντος λίγα κρούσματα σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ελβετία

Ο Ελβετός υπουργός Υγείας απέκλεισε επί του παρόντος νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του 5ου κύματος της πανδημίας, ενώ οι ημερήσιες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν σε ένα μήνα και ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους για το 2021.

Η χώρα αναμένεται να αποφανθεί στις κάλπες στις 28 Νοεμβρίου επί του νόμου Covid, που δίνει περισσότερη ευελιξία στις αρχές για να καταπολεμήσουν την πανδημία.

Στις 18 Νοεμβρίου, μόλις το 65% του πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένο ενώ το 2% είχε λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις που απαιτούνται.

Και η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί φόβο ότι τα νοσοκομεία θα κατακλυστούν από ασθενείς με κορονοϊό μόλις θα αρχίσει πραγματικά ο χειμώνας. Την περασμένη εβδομάδα οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε κατά 80% με 53 θανάτους.

Τσεχία

Από την Δευτέρα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 δεν θα έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις και υπηρεσίες (π.χ εστιατόρια και ξενοδοχεία), ενώ δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ούτε τα αρνητικά τεστ κορωνοϊού.

Μόνο το 58% του πληθυσμού της Τσεχίας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα έπειτα από την καταγραφή 22.479 κρουσμάτων την Τρίτη, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε επιβάλει σχετικά χαλαρούς περιορισμούς κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία ούτε θα επιβληθεί lockdown. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απέφυγε επίσης να ενισχύσει τα μέτρα μέχρι να αναλάβει η επόμενη, όμως η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία την ανάγκασε να επιβάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.

Μόνο το 58% του πληθυσμού στην Τσεχία είναι πλήρως εμβολιασμένο, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.

Σλοβακία

Αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας θα ισχύουν από την Δευτέρα.

Η χώρα αυτή των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και την Τρίτη ο αριθμός τους ανήλθε σε 8.000. «Πρόκειται για το lockdown των ανεμβολίαστων», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Έντουαρνγκ Χέγκερ.

Με βάση τα νέα μέτρα, μόνο οι εμβολιασμένοι ή οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καταστήματα με μη απαραίτητα προϊόντα ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες και δημόσιες εκδηλώσεις. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν αρχικά για τρεις εβδομάδες.

Σε κάποιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των εστιατορίων, θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις περισσότερο πληγείσες περιοχές ακόμη και για τους εμβολιασμένους που θα επιτρέπεται μόνο να παίρνουν φαγητό για το σπίτι. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι θα καλούνται να υποβάλλονται σε τεστ για να πάνε στη δουλειά τους σε όλες τις περιοχές εκτός από τις λιγότερο πληγείσες.

Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων: μόλις το 42,6 του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 65%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Ασθενειών (ECDC).

Δανία

Η χώρα επανέφερε πριν από λίγες ημέρες το «υγειονομικό διαβατήριο», το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του είναι εμβολιασμένος ή αρνητικός στον ιό. Το πάσο αυτό απαιτείται για επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ, γηροκομεία και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους με πάνω από 200 ανθρώπους και ισχύει σε εθνικό επίπεδο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR