Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παράγουν νέες πυρηνικές βόμβες.
Συγκεκριμένα, για να εξοπλίσουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά stealth B-2 Spirit και τα υπό ανάπτυξη B-21 Raider, καθώς και αμερικανικά και άλλα μαχητικά-βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παράγουν τουλάχιστον 480 νέες πυρηνικές βόμβες B61-12 d.
Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) που επικαλείται το "Interfax-Ukraine" .
Οι επιστήμονες λένε ότι έως το 2022 τα περισσότερα από αυτά τα πυρηνικά όπλα μπορούν να αναπτυχθούν στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, το 2023-2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αρχίσουν να τοποθετούν νέες εναέριες βόμβες σε αποθήκες αεροπορικών βάσεων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, η ανάπτυξη της νέας τακτικής πυρηνικής βόμβας, B61-12, έφτασε στο τέλος της και σύντομα θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή.
Οι νέες βόμβες θα αντικαταστήσουν τις ξεπερασμένες εκδόσεις (B61-3 και B61-4) σε αμερικανικές αποθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Αναφέρεται ότι βόμβες B61-12 (χωρητικότητας 0,3, 1,5, 10 ή 50 κιλοτόνων) θα τοποθετηθούν σε υπόγειες αποθήκες σε αεροπορικές βάσεις στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού των ΗΠΑ.
Η FAS λέει ότι ο αμερικανικός στρατός διαθέτει επί του παρόντος από 100 έως 150 πυρηνικές βόμβες για τακτική χρήση. Έχουν σχεδιαστεί για να εξοπλίζουν τα τακτικά μαχητικά-βομβαρδιστικά F-35A, F-15E και F-16C/D, F/A-18 και Tornado της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Το πλεονέκτημα της νέας εναέριας βόμβας έναντι της παλιάς έγκειται στο ουραίο κομμάτι. Κάνει τη βόμβα διαχειρίσιμη και πιο εύστοχη, επιτρέπει να μην την κατεβάζουν με αλεξίπτωτο, αλλά να την ρίχνουν από αεροσκάφος που βρίσκεται σε μεγάλο ύψος, μετά από το οποίο η βόμβα κινείται αυτόνομα προς τον στόχο, ξεπερνώντας πολλά χιλιόμετρα, εάν είναι απαραίτητο , «ταξιδεύοντας» προς το μέρος του.
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε στις 5 Οκτωβρίου στοιχεία για τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών στο αμερικανικό οπλοστάσιο .
Αυτή η πληροφορία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2016, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απαγορεύσει τη δημοσιοποίησή τους.
Τα δεδομένα αναφέρονται στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Πριν από ένα χρόνο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διέθεταν 3.750 ενεργές και ανενεργές πυρηνικές κεφαλές. Αυτό είναι 55 λιγότερες κεφαλές σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και 72 λιγότερες κεφαλές σε σύγκριση με το 2017.
Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο από τότε που το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ κορυφώθηκε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση το 1967. Τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περισσότερες από 31 χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές.
Η δημοσίευση στατιστικών υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι οποίες ήταν αδιέξοδες επί Τραμπ. «Η αύξηση της διαφάνειας των πληροφοριών σχετικά με τα πυρηνικά οπλοστάσια των κρατών είναι σημαντική όσον αφορά τη μη διάδοση και τον αφοπλισμό των πυρηνικών όπλων», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την περαιτέρω μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START III) περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τόσο στο αμερικανικό όσο και στο ρωσικό οπλοστάσιο. Το έγγραφο προβλέπει τη μείωση και από τις δύο πλευρές των αναπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών σε 1.550 μονάδες, των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και των βαρέων βομβαρδιστικών σε 700 μονάδες.
Πάντως επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τώρα στις στρατηγικές και τακτικές δυνάμεις των ΗΠΑ υπάρχουν 12 τύποι πυρηνικών όπλων , τα οποία διαφέρουν ως προς τα συστήματα ισχύος και παράδοσης.
Το ΝΑΤΟ αναμένει από τη Γερμανία να παραμείνει στο μοίρασμα των πυρηνικών της συμμαχίας
Στο μεταξύ , “το ΝΑΤΟ αναμένει από τη Γερμανία να παραμείνει μέρος της ανταλλαγής πυρηνικών της στρατιωτικής συμμαχίας”, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ σε γερμανικό έδαφος που μπορούν να μεταφερθούν από γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση κρίσης.
«Η ανταλλαγή πυρηνικών είναι σημαντική γιατί είναι μια συμφωνία όπου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται και παρέχουν πυρηνική αποτροπή», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βερολίνο.
«Δίνει επίσης σε μια χώρα όπως η Γερμανία μια θέση στο τραπέζι… Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ευρωπαίους συμμάχους γιατί τότε συμμετέχουμε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και έχουμε λόγο».
Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την αντικατάσταση των γηρασμένων μαχητικών αεροσκαφών Tornado της χώρας που έχουν επιφορτιστεί με την ανταλλαγή πυρηνικών. Ορισμένοι νομοθέτες είναι αντίθετοι στην αγορά νέων αεροσκαφών.
Το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε λίγους μήνες
Τέλος ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δημοσίευσε μια ανησυχητική μελέτη για το Ιράν. Στην έκθεση αναφέρθηκε ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει ατομική βόμβα σε λίγους μήνες.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία παρακολουθεί στενά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, έχει ετοιμάσει μια αξιοσημείωτη έκθεση.
Στην έκθεση, αναφέρθηκε ότι το Ιράν αύξησε πρόσφατα την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και ότι μπορεί να είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα μέσα σε λίγους μήνες.
Στην έκθεση αναφέρθηκε ότι το Ιράν διαθέτει 17,7 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου 60%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι ένα επίπεδο κάτω από το επίπεδο «παραγωγής όπλων». Στην αντίστοιχη έκθεση που συνέταξε το ίδρυμα τον Αύγουστο, καταγράφηκε ότι η διοίκηση της Τεχεράνης διέθετε 10 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου.