World

Μετά την Αίγυπτο, η Γαλλία είναι κοντά στην οριστικοποίηση της σύμβασης και με τα ΗΑΕ για πιθανή πώληση Rafale

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση για την απόκτηση από την Αίγυπτο 30 επιπλέον αεροσκαφών Rafals για τον εξοπλισμό της πολεμικής αεροπορίας της, ενώ έχουμε την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 21, να προκαλεί οργή στους Τούρκους.

Η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία με την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς, θα έχει στην διάθεση της 54 μαχητικά τύπου Rafale, και θα είναι η δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, που θα διαθέτει τέτοιο αριθμό αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Η αγορά δεν θέτει μόνο ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας, αλλά δημιουργεί μια εναέρια ασπίδα κατά των όποιων σχεδίων της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι όμως δεν σταματάνε εκεί, καθώς μετά την Αίγυπτο, το Παρίσι είναι κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την έκδοση F-4 του μαχητικού αεροσκάφους. Οι πληροφορίες για το πόσα μαχητικά αναμένεται να προμηθευτούν τα ΗΑΕ διαφέρουν, με τον αριθμό να κυμαίνεται από τα 30, έως και πάνω 60 Rafale.

CONTINUE READING

Οι αναφορές δείχνουν ότι εάν οι διαπραγματεύσεις προχωρήσουν με αυτόν τον ρυθμό, θα μπορούσε να γίνει μια ανακοίνωση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι στις 2 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στη Ντόχα (Κατάρ) και στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία) στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψή του, ενισχύοντας σημαντικά την εικόνα του πριν από το τέλος της πενταετούς θητείας του. Ωστόσο, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από τη γαλλική κυβέρνηση.

Αίγυπτος, Γαλλία, ΗΑΕ και Ελλάδα, έχοντας κοινά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο, κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας κοινής αεροναυτικής δυνάμεως, σε κάποιο διάστημα λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην ίδια περιοχή.

Οι Τούρκοι θα δουν στην πράξη και επί του πεδίου όμως, την ακύρωση της προκλητικά παράνομης “Γαλάζιας Πατρίδας”, η οποία σχεδιάστηκε για να υφαρπάξει θαλάσσια δικαιώματα που ανήκουν σε άλλους, και κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες συμμετέχουν σε Τριμερή και τετραμερή ενεργειακά σχέδια που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής για τα επόμενα  50 χρόνια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR