Τη νέα ένταση στον Καύκασο με τη σύγκρουση ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή Monitor στις 17 Νοεμβρίου 2021.
Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαίτζάν εισέβαλλαν στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας από εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία πέρασαν υπό αζέρικη κατοχή μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020.
O πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και καρατόμησε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Αρσάκ Καραπετιάν, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σουρέν Παπικιάν. Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία και τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να δώσουν προσοχή στις “επιθετικές ενέργειες” των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά της χώρας, απ’ όπου έχει διαρρεύσει οπτικοακουστικό υλικό με Αζέρους να καταλαμβάνουν θέσεις Αρμενίων στρατιωτών αμαχητί.
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν νέες προκλήσεις στην επαρχία του Σιουνίκ, ανοίγοντας πυρά σε αρμενικές θέσεις με την υποστήριξη πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος! Η αρμενική πλευρά άνοιξε πυρ για να εμποδίσει την προέλαση της στρατιωτικής δύναμης του Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες όπως μετέδωσαν αρμενικές πηγές έλαβαν χώρα στο όρος Τσιτσερνακάρ.
Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, «Το Ερεβάν απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας», επικαλούμενο τη διμερή συμφωνία του 1997. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησαν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και τους κάλεσε να σταματήσουν την κλιμάκωση της έντασης. Έτσι με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, το βράδυ της Τρίτης 16 Νοεμβρίου 2021, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός.
Στη συνοριακή σύγκρουση 15 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις τραυματίστηκαν, ενώ 12 αιχμαλωτίστηκαν. Οι Αζέροι έχασαν 7 μαχητές, 10 τραυματίστηκαν, ενώ κατέγραψαν απώλειες σε εξοπλισμό. Την κατάσταση στον Καύκασο και το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή αναλύει στην εκπομπή Monitor ο Σάββας Καλεντερίδης. Ο γεωπολιτικός αναλυτής αναφέρθηκε στο σχέδιο του παντουρκισμού και την επιρροή της Τουρκίας στις τουρκόφωνες χώρες της Ασίας.