Health Sciences

Καρκίνος του Πνεύμονα: Μείωση των θανάτων κατά 25% με εφαρμογή του Προσυμπτωματικού Ελέγχου

προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμοναοδηγεί σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά 24,61% και σε μείωση των απολεσθέντων χρόνων ζωής κατά 30,9%, σύμφωνα με το στοχαστικό μοντέλο που παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, στο πλαίσιο της ημερίδας της FairLife LCC με θέμα «Καρκίνος του Πνεύμονα – πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση: Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι;».

Συγκεκριμένα, το μοντέλο αυτό προβλέπει 339 λιγότερους θανάτους και 944 λιγότερα απολεσθέντα χρόνια ζωής ανά 100.000 σε βάθος πενταετίας. Τα στοιχεία της μελέτης αυτής, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας, υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Σουλιώτη, συμβαδίζουν με αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες, όπως τονίστηκε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υιοθέτηση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, είναι ξεκάθαρα προς όφελος του συστήματος υγείας και της κοινωνίας, καθώς θα οδηγήσει σε πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση με τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές και κέρδος σε ανθρώπινη ζωή.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο αριθμό καπνιστών και ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου. 

Η υπουργός σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να έχουμε ένα συντεταγμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένα κριτήρια, τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση, που να περιλαμβάνει όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο επεξεργάζεται την κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, και με παράλληλη εκπροσώπηση και των ασθενών, ανέφερε η ίδια, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

«Αδιαμφησβήτητα τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου»

Η Εύη Χατζηανδρέου, Δρ. Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και αντιπρόεδρος FairLife LCC, επεσήμανε ότι οι δαπάνες για την πρόληψη στην ΕΕ ανέρχονται στο 2,8% των συνολικών δαπανών υγείας – ένα πολύ μικρό ποσοστό, μικρότερο και του αντίστοιχου που δαπανάται για τη διοίκηση του Συστήματος. Τόνισε την ανάγκη της σωστής και ολοκληρωμένης σχεδίασης και υλοποίησης για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου. 

«Ειδικά δε στη χώρα μας, όπου ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου με παραπάνω θανάτους από τον καρκίνο του μαστούτου παχέος εντέρου και του προστάτηόλων μαζί και 9.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, θα αποτελέσει ένα δυνατό όπλο στη μάχη της δευτερογενούς πρόληψης», τόνισε.

Η βιωσιμότητα για τον καρκίνο του πνεύμονα φθάνει στους στους 10 αν διαγνωστούν εγκαίρως, ενώ αντιθέτως αν η διάγνωση καθυστερήσει (στάδιο ΙV) η επιβίωση είναι στους 10, ανέφερε η Έλενα Λινάρδου, παθολόγος ογκολόγος, μέλος του Δ.Σ. FairLife LCC. 

Η κα Λινάρδου πρόσθεσε πως πλέον, τα δεδομένα για τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι αδιαμφισβήτητα και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει πλέον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί το μοντέλο του, ενώ ότι με παράλληλη δράση του screening μαζί με προγράμματα μείωσης του καπνίσματος, αναμένεται να έχουμε μείωση θανάτων κατά 38%.

Η κ. Λινάρδου επίσης πρότεινε τη δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα, στα οποία να εντάσσονται και τα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος.

CONTINUE READING

«Μην αναβάλεις τις εξετάσεις! Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από Καρκίνο του Πνεύμονα»

Στην έναρξη της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εκτεταμένες δράσεις που έχει υλοποιήσει η FairLife LCC, ο πρώτος κοινωνικός φορέας στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο του πνεύμονα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πολιτείας και της κοινωνίας, αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπισή του. 

Η πρόεδρος της FairLife LCC και μέλος ΔΣ του ευρωπαϊκού φορέα συλλόγων ασθενών LuCE, Κορίνα Πατέλη Bell, υπενθύμισε ότι μόνο το 16% των ασθενών ανιχνεύονται στο αρχικό στάδιο της νόσου. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για να δώσει έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση: «Mπορείς να το προλάβεις! Μην αναβάλεις τις εξετάσεις! Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από Καρκίνο του Πνεύμονα».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR