Ξεκάθαρο μήνυμα από την Τουρκία: Δεν φοβόμαστε κανέναν, όσοι ζητάνε περιπέτειες, παίρνουν την απάντηση.
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Οκτάι, με την ευκαιρία της 38ης επετείου των κατεχομένων, προέβη σε δηλώσεις μετά την επίσημη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Fazıl Küçük.
Οι πομπώδεις δηλώσεις του Οκτάϊ
Ξεκινώντας την ομιλία του δηλώνοντας ότι είναι πολύ χαρούμενος που μοιράζεται τη χαρά των εορτών στο πλαίσιο της επετείου ίδρυσης της "ΤΔΒΚ", ο Οκτάι δήλωσε ότι έφερε τους χαιρετισμούς και την αγάπη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και 84 εκατομμυρίων Τούρκων στην "ΤΔΒΚ".
Ο Οκτάι γιόρτασε την «Ημέρα της Δημοκρατίας» και τόνισε ότι η 15η Νοεμβρίου είναι μια ένδοξη σελίδα που προστέθηκε στην ιστορία του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού.
Επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα, οι διώξεις και τα βασανιστήρια που ξεκίνησαν στην Κύπρο πριν από 38 χρόνια σήμερα, από το 1878, έχει λήξει, ο Oktay είπε:
"Έχω αδέρφια και αδερφές που αναφώνησαν: «Είμαστε η νέα αυγή των τουρκικών κρατών. Η χαρά της ανεξαρτησίας που γιορτάζουμε ενώνοντας όλα τα μέρη της Κύπρου, μικρούς και μεγάλους, απλώθηκε από τη Λευκωσία μέχρι την Άγκυρα και όλες τις αδελφικές γωνιές. Σήμερα, συνεχίζουμε με το πνεύμα του 1974 και το πνεύμα του 1983 και να είστε περήφανοι για το 38ο έτος της ανεξαρτησίας σας».
«Αυτή η κυματιστή σημαία, η ειρήνη και η σταθερότητα που επικρατούν στη χώρα σας και η ενίσχυση της δημοκρατίας στην ΤΔΒΚ είναι οι πιο πολύτιμες αξίες σας».
Ο Οκτάι είπε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτή την υπερηφάνεια και πιστεύει ολόψυχα ότι η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού κράτους, που είναι η εγγύηση των αναγκαίων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο νησί, θα είναι μόνιμη.
Δηλώνοντας ότι η αποφασιστικότητα και η ανθεκτικότητα των Τουρκοκυπρίων, που έχουν επιβιώσει από πολλές κακουχίες στον αγώνα για δικαιώματα και ισότητα και που έχουν αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την πατρίδα τους Τουρκία, ο Οκτάι είπε: «Ειλικρινά πιστεύω ότι θα περπατήστε με σταθερά βήματα προς ένα λαμπρότερο μέλλον με ενότητα, και αλληλεγγύη».
Ξεκινώντας τον αγώνα για την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, ο Δρ. Fazıl Küçük, ο Πρόεδρος Rauf Denktaş και ιδιαίτερα οι ήρωες της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο,τιμήθηκαν με έλεος και ευγνωμοσύνη από εμάς είπε ο Oktay
«Δεν έχουμε ξεχάσει τον Cengiz Topels, τον Münür Salih Dilavers και τον Fehmi Ercans, δεν θα τους ξεχάσουμε». Ο Οκτάι ευχήθηκε στους επιζώντες βετεράνους καλή ζωή.
Επισημαίνοντας τη σημασία της μετάβασης προς μια λύση στο νησί και τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί, ο Oktay είπε:
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστρεψε πρώτα το κράτος σύμπραξης, που προσποιήθηκε ότι ήθελε τώρα, και μετά το απέρριψε; Επί μισό αιώνα, οι προτάσεις που έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έφεραν λύση στο Κυπριακό, τι περιμένουν να υποκύψουμε; Πρέπει να είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση, από όπου και αν προέρχεται»
Επισημαίνοντας ότι η απόδειξη ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν υποκύπτουν και δεν θα υποκύψουν είναι η κυριαρχία της Δημοκρατίας που κλείνει σήμερα τα 38 και των Τουρκοκυπρίων, ο Οκτάι συνέχισε τα λόγια του ως εξής:
«Εκείνη την εποχή, όταν ο αείμνηστος ιδρυτής Πρόεδρος Ντενκτάς ανακοίνωσε στο παγκόσμιο κοινό ότι θα δημιουργηθεί ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στο νησί λέγοντας: «Θα δημιουργήσουμε τη διοίκησή μας», οι Ελληνοκύπριοι σχολιάζοντας με δυσπιστία έλεγαν : «Αυτές οι δηλώσεις είναι εκβιασμός, απειλή, δεν μπορούν να συμβούν ποτέ
Το ίδιο δήλωναν και οι υποστηρικτές της ελληνικής πλευράς. Δεν πίστευεαν ότι εμείς, ως Τουρκία και ΤΔΒΚ, θα σταθούμε εμπόδιο στα σχέδιά τους, υποστηρίζοντας την πρότασή μας για «κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού», την οποία βλέπουμε ως το κλειδί της λύσης.
Μόνη αποδεκτή ως λύση αυτή των δύο κρατών
Θα συνεχίσουμε να το λέμε στην κοινωνία με αποφασιστικότητα. Η λύση των δύο κρατών είναι ένας δρόμος που απαιτεί υπομονή. Θα περπατήσουμε ξανά ώμο με ώμο αυτόν τον δρόμο. Επιπλέον, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας θάλασσας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας για όλους τους λαούς της περιοχής, ιδιαίτερα τους Τούρκους της Ανατολικής Μεσογείου".
Υπογραμμίζοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο πλευρές στο νησί, ο Οκτάι επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά τήρησε ξανά μονόπλευρη στάση λέγοντας:
«Δεν αρκεί που αναφέρεται η Μεσόγειος ως θάλασσα τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και των μεταναστευτικών τοπίων;
Νέες απειλές για τουρκικές γεωτρήσεις και εντάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο
Τώρα, η ελληνική πλευρά, «Ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσουν ξανά μονομερείς μελέτες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Να μην ανησυχούν, δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους, θα συνεχίσουμε τις εργασίες γεώτρησης από εκεί που σταματήσαμε. Δεν διστάζουμε μπροστά σε κανέναν. Όσοι αναζητούν περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβουν την απάντηση», είπε.
Τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν ποτέ την αγνόηση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι υπογράμμισε ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα με πραγματικά βήματα.
Τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν εάν σημειωθεί πρόοδος με αποφασιστικότητα σε ενότητα και αλληλεγγύη, ο Οκτάι είπε:
"Η υποστήριξη με παροχή ιατρικού εξοπλισμού και τα έργα αυτοκινητοδρόμων είναι μόνο μερικά από τα έργα που βασίζονται στον κλάδο που έχουν έρθει στο προσκήνιο με τις πρόσφατες εξελίξεις. Το αρδευτικό μας έργο για τις αγροτικές εκτάσεις συνεχίζεται σύμφωνα με τα επενδυτικά μας σχέδια".
Θεμελίωση στρατιωτικού νοσοκομείου στα κατεχόμενα
Ο Οκτάι είπε ότι θα μεταβούν σήμερα στο Girne και θα πραγματοποιήσουν την τελετή θεμελίωσης του Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή της Τουρκίας, και ότι θα ανοίξουν οι δρόμοι για τη στήριξη ιατροτεχνολογικών προϊόντων και έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχουν ολοκληρωθεί εντός αυτό το πεδίο.
Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα εγκαινιαστεί ένα νοσοκομείο 500 κλινών και θα κατασκευαστούν σύντομα το κτίριο της Νέας Προεδρίας και του κοινοβουλίου, που θα είναι μνημειώδη σύμβολα της τουρκοκυπριακής κυριαρχίας.
Δηλώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό της ΤΔΒΚ σε κάθε είδους μεταφορά εμπειριών, ανθρωπιστικής και τεχνικής υποστήριξης καθώς και οικονομικής υποστήριξης και έργων που βασίζονται σε τομείς, ο Oktay είπε:
"Βασίζεσται σε βιώσιμα και στέρεα θεμέλια, στους βαθιά ριζωμένους δεσμούς αδελφοσύνης μας. Αυτά τα θεμέλια είναι τόσο υψηλού επιπέδου που δεν μπορούν να υποθηκευτούν από καμία ομάδα ή από κάθε είδους επιρροές".
Υπογραμμίζοντας ότι έγιναν ιστορικά βήματα συμπεριλαμβανομένης της έναρξης λριτουργίας του Maraş, ο Οκτάι είπε: «Είμαστε τα παιδιά ενός μεγάλου έθνους του οποίου η ιστορία είναι μία, του οποίου η υπόθεση είναι μία, του οποίου η ανησυχία και ο αγώνας είναι ένας."
Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες ή εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να ενεργούν με ενότητα νου και καρδιάς, ο Oktay είπε:
"Το μεγάλο μας έθνος, που έχει υπομείνει πολλά δεινά στην ιστορική του πορεία , έχει τη δύναμη να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες, ότι κι αν κάνει ο καθένας, από εδώ και πέρα. Σας εύχομαι πολλές 15 Νοεμβρίου και πολλές επετείους που θα γιορταστούν ελεύθερα. Πιστεύω ότι θα προστατεύσετε την ανεξαρτησία και το μέλλον σας για πάντα. Εύχομαι η ΤΔΒΚ να φτάσει σε πολλές ακόμα όμορφες μέρες με ενότητα, και αλληλεγγύη με την Τουρκία, και με σεβασμό χαιρετώ όλους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μου".
Εκτίμηση
Η Τουρκία θα παραμείνει αμετακίνητη στο θέμα των δύο κρατών ως λύση στο Κυπριακό, ενώ προαναγγέλονται τουρκικές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και νέες εντάσεις στη ΝΑ Μεσόγειο.
Με τον τρόπο αυτό θα οδηγηθούμε στο οξύμωρο να έχουμε παράλληλα διεξαγωγές γεωτρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ από τις Exxon Mobil, Eni και Total για λογαριασμό της Κύπρου, και τουρκικές εταιρείες που θα διενεργούν γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλού, εκτός και αν η Τουρκία κάνει το απονενωημένο να προσπαθήσει να εμποδίσει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στις εν λόγω εταιρείες, οπότε θα μπλέξει πολύ άσχημα ο Ερντογάν.
Τέλος βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται σε τέτοια περίπτωση η επιβολή νέων κυρώσεων από την ΕΕ.