Ο αριθμός των κρουσμάτων από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Γερμανία ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια (5.021.469).Παράλληλα η αύξηση των λοιμώξεων είναι εκθετική. Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε 33.498 νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων εντός μιας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Από 277,4 το Σάββατο αυξήθηκε στο 289.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεπεραστεί και το όριο των 3.000 ασθενών στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων, εκτιμά ο Κρίστιαν Καραγιαννίδης, επικεφαλής του Μητρώου Εντατικής του Γερμανικού Διεπιστημονικού Συνδέσμου Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (Divi).
Το προσωπικό στις ΜΕΘ φτάνει στα όρια της αντοχής του, ανέφερε στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι RBB. Ιατρικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα και θα προκαλέσει περισσότερα κρούσματα και θανάτους απ΄ ό,τι στο παρελθόν.
Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και home office
Αυτή η ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης αναμένεται να οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς από αυτούς που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την πανδημία, το οποίο κατέθεσαν την Πέμπτη τα κόμματα που σκοπεύουν να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση - Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι.Οι επικεφαλής των τριών κομμάτων έχουν ήδη προβεί σε δηλώσεις. Υπό συζήτηση βρίσκονται μεταξύ άλλων η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στο προσωπικό κλινικών, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σχολείων, παιδικών σταθμών και στο στρατό.
Ενδεχομένως να επιβληθούν επίσης περιορισμοί στις επαφές, που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και να δοθεί στις αρχές η δυνατότητα να απαγορεύουν πιο εύκολα εκδηλώσεις - αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι εργοδότες θα πρέπει υποχρεωτικά να στέλνουν στο σπίτι τους απασχολούμενους σε θέσεις εργασίας γραφείου για να εργάζονται από εκεί (home office).
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση, το ταξίδι με το τρένο να επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, είτε αρνητικό τεστ. Επίμαχο παραμένει το θέμα της επιβολής lockdown που θα ισχύει για όλους. Τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU θέλουν να διατηρηθεί και στο μέλλον αυτό το μέτρο. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελευθέροι επιχειρηματολογούν πως από τη στιγμή που έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού είναι νομικά δύσκολο να επιβληθεί lockdown για όλους. Πάντως, σε δημοσκόπηση της κυριακάτικής Bild το 60% των ερωτηθέντων αναμένει για φέτος νέο lockdown, ενώ το 27% το αποκλείει.