Armed Conflicts
Updated at:

Μπλέξιμο με την Λιβύη! -Παραμένουν οι Τούρκοι, δεν καταργείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Είχαμε τονίσει αρκετές φορές ότι ο Ερντογάν έχει αρκετούς αχυράνθρωπούς της σε ανώτερα κυβερνητικά και πολιτικά κλιμάκια στη Λιβύη, τους οποίους αναλόγως των εξελίξεων "βγάζει μπροστά", ωθώντας τους να προβούν σε θετικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας και εναντίον όποιας τρίτης χώρας απειλεί τα συμφέροντα της Άγκυρας στην εν λόγω χώρα.

CONTINUE READING

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα το Συνέδριο στο Παρίσι και τα μη αρεστά προς την Τουρκία συμπεράσματά του, ήταν η σειρά της Γαλλίας να κατηγορηθεί από Λίβυο εξαπτέρυγο του Τούρκου Προέδρου.

https://www.youtube.com/watch?v=r5Dt-Iwe4yE

 Συγκεκριμένα ο τουρκόψυχος  Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης Khalid al-Mishri, συναντήθηκε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του προγράμματος International Istanbul Meetings που διοργανώθηκε από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας (MID), όπου δήλωσε. 

"Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έχουν ιστορικό παρελθόν, και  συνεχίζονται ενισχύοντας οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά τη χώρα μου . Η  Τουρκία ήταν η πρώτη και μάλιστα η μόνη χώρα που αντέδρασε όταν η Τρίπολη δέχθηκε επίθεση από τον αρχηγό των παράνομων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στις 4 Απριλίου 2019".

Η Γαλλία θα αποτύχει

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενεργούν από κοινού για να αποκλείσουν την Τουρκία από τους πόρους στη Μεσόγειο, ο Μισρί είπε:

"Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα μέτρα που πάρθηκαν για να εμποδίσουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους που άπτονται των δικαιωμάτων της  στην περιοχή καταργήθηκαν με αυτή τη συμφωνία.

Η Λιβύη και η Τουρκία γνωρίζουν τη συνωμοσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία δεν θα πετύχει τους στόχους της, επειδή η Λιβύη έχει μια πολύ ισχυρή σχέση με την Άγκυρα και θα την κάνει ακόμη πιο δυνατή. 

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν στρατιωτική και οπλική υποστήριξη στον Χάφταρ και αντιτάχθηκαν στην παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη , ενώ αυτή υποστήριξε ενεργά  την κυβέρνηση της Τρίπολης οδηγώντας στην ήττα τις δυνάμεις του Χάφταρ στην Τρίπολη.

https://youtu.be/kXMZZbrToqU

Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη ήταν απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ηκυβέρνηση της Τρίπολης έκανε κλήσεις σε πολλές χώρες και μόνο η Τουρκία ανταποκρίθηκε. Όλα αυτά τα μέρη, εκτός από τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν με ανεπίσημους και παράνομους τρόπους, ενώ η  Τουρκία ήρθε απροκάλυπτα. Η παρουσία Τούρκων στρατιωτών έγινε κατόπιν  νόμιμης  συμφωνίας.Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη Λιβύη μόνο για σκοπούς εκπαίδευσης και υποστήριξης".

Δηλώνοντας ότι το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας επιθυμεί τη διεξαγωγή νόμιμων και νόμιμων εκλογών στη Λιβύη, ο Μισρί επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Αίγυπτος προσπαθούν να παρέμβουν.

Δηλώνοντας ότι δεν θα δεχτούν στις εκλογές αυτό που προσπαθούν να τους υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, ο Μισρί είπε: "Η Τουρκία δεν ευνοεί και δεν υποστηρίζει  λανθασμένες επιλογές στη Λιβύη.  Μπορεί η χώρα να διαιρεθεί, να παρασυρθεί σε έναν νέο πόλεμο».

Ο Μισρί τόνισε ότι εάν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αν διεξαχθούν σε δίκαιο περιβάλλον, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε θα κερδίσει την πλειοψηφία.

 

Τυνησία και Κουβέιτ τονίζουν την ανάγκη για επιτυχείς εκλογές στη Λιβύη

 

Ο Τυνήσιος Υπουργός Εξωτερικών, Othman Jerandi, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του από το Κουβέιτ, σεΐχη Δρ. Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah, στο περιθώριο της συμμετοχής τους στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη την Παρασκευή.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερες από 30 χώρες και φιλοξενήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron,  την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ· και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την υποστήριξη των χωρών τους για μια συνολική πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και τη δημιουργία των καλύτερων συνθηκών επιτυχίας για τις επερχόμενες εκλογές, θεωρώντας το σημερινό στάδιο ως κομβικό σημείο στην ιστορία της χώρας.

Οι δύο Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να εξαρθρωθούν οι ένοπλες ομάδες και να απομακρυνθούν όλοι οι μισθοφόροι προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύης ειδικότερα και του αραβικού κόσμου γενικότερα.

Επιβεβαίωσαν επίσης την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη Λιβύη να συνεχίσει την πολιτική της πορεία.

Οι συμμετέχοντες  στο Συνέδριο στο Παρίσι τόνισαν τον πλήρη σεβασμό για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης και τη δέσμευσή τους να απορρίψουν κάθε ξένη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις.

Η προεδρική ψηφοφορία στις 24 Δεκεμβρίου, μαζί με τις βουλευτικές εκλογές, είναι τα βασικά μέρη ενός σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει δεχτεί πίεση καθώς οι εντάσεις επαναλαμβάνονται μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε κρίση και εμφύλιο πόλεμο μετά την απομάκρυνση του Μοαμάρ Καντάφι το 2011. 

Εκτίμηση

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέχρι τις εκλογές, τελεία και παύλα.

Ο φιλότουρκος νυν μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέιμπα θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία στις προσεχείς εκλογές στη Λιβύη

Τις επόμενες ημέρες  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  να δούμε επικαιροποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ- Ερντογάν με μια υπογραφή προς τούτο μεταξύ Ερντογάν-Ντμπέιμπα, προκειμένου να υποθηκευθεί για τα καλά υπέρ αυτού, η απόφαση της νέας Λιβυκής κυβέρνησης και του Προέδρου.

Με την επικαιροποίηση του τουκολιβυκού συμφώνου από τον Ντμπέιμπα, η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της μέχρι τις εκλογές μένουν νόμιμα στη Λιβύη, αποφεύγοντας και κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό σχέδιο είναι απλό και εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως νόμιμη, όπως και η νυν μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

https://youtu.be/fx-AheTxId8

Συνεπώς εφόσον και οι 2 νόμιμες κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους (υπογράφει η πρώτη και επικαιροποιεί η δεύτερη το τουρκολιβυκό μνημόνιο), γιατί να μην το κάνει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης μετά τις εκλογές.

Έτσι η Τουρκία προσπαθεί να ανάγει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου σε διμερές θέμα αποκλείοντας παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Η Τουρκία συμφωνεί τέλος υπό όρους στην σταδιακή, επαληθεύσιμη και ισορροπημένη αποχώρηση των μισθοφόρων της από τη Λιβύη.

Τέλος αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοικτή την πόρτα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος στη Λιβύη, εφόσον αυτό δεν θα της είναι αρεστό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR