Μιλώντας στην 8η Σύνοδο Κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο αντιπρόεδρος Binali Yıldırım διορίστηκε στο Συμβούλιο Aksakallılar ως "Aksakal" της Τουρκίας.
Aksakallı σημαίνει «σοφός» στην τουρκική λαϊκή κουλτούρα. Είναι ένα όνομα που δίνεται σε ανθρώπους που καθοδηγούν τους ανθρώπους με την εμπειρία και την ηλικία τους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Πιστεύω ότι η εμπειρία και οι γνώσεις του κ. Μπιναλί θα συνεισφέρουν πολύτιμες στο έργο του συμβουλίου, ειδικά στις μεταφορές, αλλά και σε κάθε τομέα», προσθέτοντας ότι "του εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό το σημαντικό έργο που αναλαμβάνει».
Το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων χωρών
Το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών (Τουρκικό Συμβούλιο) ιδρύθηκε το 2009 ως διεθνής οργανισμός για την προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ τουρκόφωνων χωρών. Ιδρυτικά μέλη του είναι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν το οποίο απέκτησε καθεστώς παρατηρητή κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής του.
Στην 8η Σύνοδο Κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρέδωσε τη θητεία της προεδρίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη νέα θητεία, η Τουρκία θα ασκεί την Προεδρία του Τουρκικού Συμβουλίου.
Πού το πάει η Τουρκία για Κύπρο και Αρμενία με τον διορισμό του Binali Yıldırım;
Ο Binali Yıldırım είναι γνωστότατο ότι ανήκει στους "ανθρώπους του Ερντογάν" και ο διορισμός του σε αυτή τη νευαραλγική για τα μελλοντικά τουρκικά σχέδια είναι εξόχως σημαντική εξέλιξη
Ο λόγος είναι ότι μέσω αυτού ο Τούρκος Πρόεδρος θα προωθήσει δύο πολύ σημαντικά σχέδια του.
Το πρώτο είναι γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας και αφορά την διασύνδεση οδική και σιδηροδρομική των τουρκόφωνων κρατών μέσω του διαδρόμου Zangezur
Χάρη στον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.
Αποτέλεσμα θα είναι "δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας στην Τουρκία
Η ευκαιρία της δημιουργίας του διαδρόμου Zangezur για τη σύνδεση της Τουρκίας -Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων
"Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της μεγάλης νίκης είναι η ιστορική ευκαιρία για την κατασκευή του διαδρόμου Zangezur, ο οποίος θα δημιουργήσει άμεση σύνδεση μεταξύ των χωρών μας", είχε δηλώσει η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Σαχάμπα Γκαφάροβα σε ένα συμπόσιο με τίτλο "Παρελθόν, παρόν και μέλλον του τουρκικού κόσμου" που έγινε πρίν μήνες στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαίτζάν.
Η οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση των τουρκόφωνων χωρών μεταξύ τους ενδυναμώνει την Τουρκία από γεωπολιτικής και οικονομικής άποψης, ενώ σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης της με την Ελλάδα, της παρέχει μεγάλο στρατηγικό βάθος αλλά και σύμμαχες χώρες που θα σπεύσουν προς βοήθειά της.
Η δακήρυξη της Σούσα μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, με την οποία οι δύο χώρε δεσμεύονται να βοηθήσουν στρατιωτικά η μία την άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής μιας εκ των δύο με τρίτη χώρα, αποτελεί απτή απόδειξη των παραπάνω
Το δεύτερο τουρκικό σχέδιο που καλείται να προωθήσει με την ιδιότητά του ο Binali Yıldırım αφορά το Κυπριακό και την λύση των δύο κρατών που προωθεί το καθεστώς Ερντογάν, και να πώς.
Το ψευδοκράτος ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 1983 ως ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) και έχει αναγνωρισθεί μόνο από την Τουρκία.
Παράλληλα η Τουρκία απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μια διζωνική-δικοινωτική Ομοσπονδία, εμμένοντας σε λύση δύο ξεχωριστών κρατών.
Ως πρώτο και θεμελιώδες βήμα για να το πετύχει αυτό η Τουρκία θα πρέπει το ψευδοκράτος να αναγνωρισθεί από Διεθνούς Οργανισμούς και κράτη.
Η Τουρκία θα ασκεί την Προεδρία του Τουρκικού Συμβουλίου, οπότε ο Ερντογάν σκοπεύει να εκμεταλευτεί το γεγονός αυτό για να εντάξει το ψευδοκράτος στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων χωρών.
Στη συνέχεια εφόσον το πετύχει οι άλλες τουρκόφωνες χώρες του Συμβουλίου θα εξωθηθούν από την Τουρκία στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, δίνοντας του υπόσταση Διεθνώς.
Με αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια θα χτυπήσει την πόρτα στη συνέχεια στις Ισλαμικές χώρες στη συνέχεια, δημιουργώντας ένα σημαντικό έρεισμα στην προσπάθειά του για επίλυση του Κυπριακού με την δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών στο νησί.