Greek-Turkish Relations
Updated at:

Κόλπο γκρόσο! Πολυεθνική δύναμη ΗΠΑ και χωρών Μεσογείου κατά Ρωσίας-Τουρκίας θα άλλαζε τα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο

Χθες αναφέραμε ότι το Ισραήλ ήταν σε ετοιμότητα δράσης κατά της Τουρκίας λόγω απειλών στην Α.Μεσόγειο. Σήμερα έτερο αμερικανο-ισραηλινό ινστιτούτο που είναι κοντά στις ομάδες αποφάσεων στην Ουάσιγκτον ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικό.

Το ίδιο “προτείνει” ουσιαστικά την σύσταση πολυεθνικής δυνάμεως Ελλάδος, Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου, και ΗΠΑ, κατά Τουρκίας-Ρωσίας, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο, σε ότι αφορούν ενεργειακά, ναυτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα οποία είναι απλά τεράστια.  

Το Ινστιτούτο τονίζει ότι η “η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στον γεωγραφικό και γεωστρατηγικό σύνδεσμο της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Αυτή η «θάλασσα μεταξύ των εδαφών» έχει γίνει ένας κρίσιμος θαλάσσιος σύνδεσμος για επεκτατικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας και των ισλαμιστών τζιχαντιστών, που επιδιώκουν να ασκήσουν εξουσία από μια από τις γύρω περιοχές.

Ταυτόχρονα, η ίδια η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται αντικείμενο ανταγωνισμού, καθώς οι υποθαλάσσιοι πόροι φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα θα αποδώσουν τεράστια κέρδη σε όποιον μπορεί να τους  ανακαλύψει, να τους αναπτύξει και να τους εξάγει.

Μπροστά σε αυτές τις στρατηγικές εξελίξεις, οι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν προσπαθούν να δημιουργήσουν "νέες ρυθμίσεις ασφαλείας" για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό ( Τουρκία-Ρωσία) και να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παρά αυτές τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την αυξανόμενη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, οι τρέχουσες στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ στην περιοχή είναι ανεπαρκείς, τόσο για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, όσο και για την υποστήριξη των περιφερειακών εταίρων.

Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον επικεντρώνονται στον ανταγωνισμό με την Κίνα στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού, οι δυνάμεις των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πιθανότατα θα ανακατανεμηθούν.

Για να εξισορροπήσουν τα αυξανόμενα συμφέροντά τους για τη σταθερότητα της περιοχής με την επερχόμενη επανευθυγράμμιση της παγκόσμιας δυναμικής τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οραματιστούν εκ νέου την Ανατολική Μεσόγειο ως στρατηγικό πλεονέκτημα και ως μια πλατφόρμα προβολής ισχύος πολλαπλών θεάτρων, από την οποία ένα μικρότερο σώμα αμερικανικών δυνάμεων (μαζί με τις χώρες συμμάχους), θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και αποδοτικά, απειλές όχι μόνο στην κοντινή απόσταση αλλά και στις γύρω περιοχές”, τονίζει μέρος ειδικής ανάλυσης.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αποκτούν πλέον άλλη διάσταση, ενώ λόγω των τεράστιων ενεργειακών, γεωστρατηγικών συμφερόντων, ενώ η αμερικανική δύναμη δεν μπορεί μόνη της να επιβάλλει την παρουσία της , για αυτό είναι υπό σχεδιασμό η δημιουργία πολυεθνικής δύναμης που θα φυλάσσει την Α.Μεσόγειο από Ρωσία και Τουρκία, στα πρότυπα όλων των παλαιότερων κινήσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως τα γνωρίζουμε.

Πρόκειται για μια τρομερά σημαντική εξέλιξη, εφόσον όλα πάρουν τον δρόμο τους, διότι όντως θα αλλάξει ολόκληρη η περιοχή με τα πιο σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων του κόσμου.

Όσο για τους Τούρκους, αυτούς τους αναμένει μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά να συνεχίσουν να προκαλούν μη σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά πλέον.  

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR