Greek-Turkish Relations
Updated at:

Μάχιμοι ή ...κατιμάς; Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν κατά της Ελλάδας;

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να τελούν σε μια κατάσταση παρατεταμένης ετοιμότητας, επικουρούμενες προς τούτο από συμμαχικές χώρες με τις οποίες συνασκείται σε Αιγαίο και ΝΑ. Μεσόγειο.

Πρόσφατα ο τέως Αμερικανός ΥΠΕΞ διατύπωσε την φοβία που τον διακατείχε κατά τη διάρκεια της θητείας τουγια την αυξημένη πιθανότητα που παρουσίαζε η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτό θα είχε από Ελλάδα και Τουρκία.

Ο νύν Α/ΓΕΕΘΑ έχει τονίσει ότι οποιοδήποτε επεισόδιο από πλευράς Τουρκίας δεν θα παραμείνει στο στενό τοπικό επίπεδο που θα λάβει χώρα μένοντας να απαντηθεί εκεί, αλλά η απάντηση θα δοθεί οπουδήποτε επιλεγεί από την χώρα μας.

Το δυνητικό  και κυρίαρχο ερώτημα ωστόσο  είναι αν έχουν τελικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ)  την ικανότητα να αντιπαρατεθούν στο πεδίο της μάχης με τις Ελληνικές, όπως κομπάζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ  κατ'επανάληψη, ότι αν δεν τα βρούμε στο διπλωματικό πεδίο υπάρχει και το πεδίο της μάχης, προκαλώντας μας.

Οι επιπτώσεις των εκκαθαρίσεων από τον Ερντογάν στις ΤΕΔ μετά το "πραξικόπημα" του 2016

Η Τουρκία από την επόμενη ημέρα του πραξικοπήματος του 2016 και μέχρι σήμερα, βιώνει ένα ανελέητο κυνήγι από το καθεστώς Ερντογάν σε βάρος των γκιουλενιστών , με προεξέχουσες τις ΤΕΔ και τους αξιωματικούς που μετείχαν άμεσα ή έμμεσα,  ενεργώντας ή  και στηρίζοντας το πραξικόπημα.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους αφού 24.000 στρατιωτικοί απολύθηκαν κατά την εκκαθάριση μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, δημιουργώντας τεράστια κενά ασφαλείας.

Συνολικά 24.082 στρατιωτικά μέλη έχουν απολυθεί από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) σε μια εκκαθάριση μετά το πραξικόπημα που ξεκίνησε μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, με τεράστιες επιπτώσεις στην ασφάλεια για τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας, 150 Στρατηγοί και 7595 αξιωματικοί και 16255 μόνιμοι υπαξιωματικοί και  οπλίτες (με σύμβαση και εξιδικευμένοι) απολύθηκαν από τις ΤΕΔ, ενώ διεξάγονται έρευνες για 1.380 μέλη του στρατού.

Η Τουρκία βίωσε μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, η οποία, σύμφωνα με πολλούς ήταν εικονικό, με στόχο την εδραίωση της αυταρχικής εξουσίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξοντώνοντας αντιφρονούντες και διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να αποκτήσει  απόλυτη εξουσία στην Τουρκία.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα σκότωσε 251 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από χίλιους άλλους. Το επόμενο πρωί, μετά την ανακοίνωση της καταστολής του πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε αμέσως μια ευρεία εκκαθάριση στρατιωτικών αξιωματικών, δικαστών, αστυνομικών, δασκάλων και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που τελικά οδήγησε στην απόλυση περισσότερων από 130.000 δημοσίων υπαλλήλων από τις θέσεις εργασίας τους.

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι οι απολύσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια κενά ασφαλείας για τον στρατό, ιδιαίτερα για τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Η Τουρκική Αεροπορική Διοίκηση δυσκολεύτηκε να αναπληρώσει την απώλεια περίπου 600 πιλότωνπου διώχθηκαν ή αποσταρτεύτηκαν και ζητήθηκε από πολλούς συνταξιούχους πιλότους να επιστρέψουν στην υπηρεσία.

Ομοίως, η Τουρκική Ναυτική Διοίκηση έπρεπε να διορίσει άτομα χωρίς τα κατάλληλα προσόντα σε πολλές θέσεις.

CONTINUE READING

Τι έδειξαν οι συλλήψεις των πραξικοπηματιών στρατιωτικών που ακολούθησαν

Οι συλλήψεις των πραξικοπηματιών στρατιωτικών που πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Ερντογάν αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος κατέδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι συλληφθέντες αξιωματικοί διοικούσαν το 1/3 των ΤΕΔ
  • Οι περιοχές των Σχηματισμών και των Μονάδων που διοικούσαν οι συλληφθέντες αξιωματικοί κάλυπταν το 45% της τουρκικής επικράτειας.
  • Το 41% των Ανωτάτων Αξιωματικών των ΤΕΔ περιλαμβανόταν μεταξύ των συλληφθέντων
  • Ειδικά για τους Ανώτατους Αξιωματικούς των ΤΕΔ  κρίνω σκόπιμο να αναφέρω, ότι πριν το πραξικόπημα αριθμούσαν 325 και μετά από αυτό μόλις 201, για να φθάσει τους 244 το 2018

Το καθεστώς Ερντογάν με πολυάριθμες προσλήψεις προσπάθησε να καλύψει τα «πολλά κενά» στην αλυσίδα της Διοίκησης των ΤΕΔ στα χαμηλά κλιμάκια πρωτίστως, με πρόσληψη πιστών οπαδών του.

Στα πλαίσια αυτά αύξησε το ποσοστό επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού από 43,2% που ήταν το 2016 σε 47.71% το 2018.

Αναφορικά με τα «υψηλά κλιμάκια» έφτασε στο σημείο, σε Σώματα Στρατού που ο Διοικητής του  ήταν Αντιστράτηγος, να τοποθετείται λόγω έλλειψης Υποστράτηγος και να προάγονται σε Ταξιάρχους, Συνταγματάρχες οι οποίοι δεν ήταν απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου.

Η μείωση των μελών του TSK μέσω απολύσεων είναι σημαντική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι στρατοί πολλών χωρών, όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Λετονία, το Τουρκμενιστάν και η Νέα Ζηλανδία, έχουν λιγότερα μέλη από τον συνολικό αριθμό των απολυμένων μελών των  TSK.

Οι περισσότερες εκκαθαρίσεις έγιναν χρησιμοποιώντας το FETÖMETRE (στα Τουρκικά), ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε από τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων για να ξεριζώσει τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν με βάση 79 κύρια και 290 δευτερεύοντα κριτήρια.

Τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε αμέσως το κίνημα Γκιουλέν για την απόπειρα. Έχει βάλει στο στόχαστρο οπαδούς του κινήματος, μιας θρησκευτικής ομάδας που εμπνέεται από τον Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις έρευνες για διαφθορά στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες ενέπλεξαν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον στενό κύκλο του.

Απορρίπτοντας τις έρευνες ως γκιουλενιστικό πραξικόπημα και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του.

Σταμάτησε μάλιστα την έρευνα προβαίνοντας παράλληλα στη δίωξη ή απόλυση  πολλών εισαγγελέων, δικαστών και αστυνομικών που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς και δημοσιογράφων που ανέφεραν γι' αυτούς.

Ο Γκιουλέν και το κίνημα  του αρνούνται κατηγορηματικά ότι εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι κινήσεις Ερντογάν για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κενό που υπάρχει στις ΤΕΔ μετά τις διώξεις

Ο Ερντογάν και η ηγεσία των ΤΕΔ αντελήφθησαν και προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το  επικίνδυνο κενό που δημιουργήθηκε στις ΤΕΔ με δύο τρόπους:

Ο πρώτος ήταν η συνεχής διεξαγωγή επιχειρήσεων σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη και εσχάτως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πιστεύοντας ότι  η συνεχής τριβή και εξοικείωση του προσωπικού σε πολεμικές επιχειρήσεις ,θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ικανότητας  του για διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων μελλοντικά.

Ο δεύτερος ήταν το νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων που δοκίμασαν στις παραπάνω χώρες, σύμφωνα με το οποίο εμπλεκόταν στις πολεμικές επιχειρήσεις κυρίως η πολεμική αεροπορία, τα Επιθετικά ελικόπτερα, τα UAV, το koral  και λοιπά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, το πυροβολικό και οι Ειδικές Δυνάμεις και όχι κληρωτοί στρατιώτες.

Σημειωτέον ότι οι ΤΕΔ διαθέτουν σήμερα 17 Ταξιαρχίες Καταδρομών με συνολική δύναμη 51000 άνδρες, εκ των οποίων το 70% περίπου είναι μόνιμο προσωπικό.

Αναφορικά  δε με τη χώρα μας, 3 από αυτές ανήκουν στην 1η  Στρατιά (Ανατολική Θράκη) και 3 ανήκουν στη Στρατιά Αιγαίου.

CONTINUE READING

Το ηθικό των ΤΕΔ

Στίς  πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες για το τουρκικό στράτευμα που δημιούργησαν οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν συγκαταλέγεται η βασικότερη όλων, που είναι η  πρόκληση έλλειψης συνοχής,  η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μαχητικής ικανότητας της Ενόπλων Δυνάμεων μιάς χώρας

Οι Τούρκοι αξιωματικοί είναι διαιρεμένοι σε παραγκωνισμένους κεμαλιστές, σε φυλακισμένους ή αυτοεξόρισους Γκιουλενιστές και σε ακμάζοντες Ισλαμιστές οι οποίοι με κύριο όπλο την αφοσίωση τους  στο καθεστώς Ερντογάν αναλαμβάνουν όλες τις σημαντικές θέσεις Διοίκησης στο τουρκικό στράτευμα το οποίο και διοικούν.

Ο τουρκικός στρατός δεν είναι εθνικός, αλλά κομματικός στρατός όπου η αξιοκρατία δεν ισχύει.

Επιπλέον, υπάρχει διάχυτο κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας μεταξύ των Αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι δεν γνωρίζουν κυριολεκτικά τι τους ξημερώνει και αν την επόμενη ημέρα θα είναι στη Μονάδα τους ή στο σπίτι τους παυόμενοι των καθηκόντων τους ή στην φυλακή, αφού οι διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν συνεχίζονται 5 χρόνια μετά το 'πραξικόπημα" του 2016!!

Ένα τέτοιο στράτευμα είναι καταδικασμένο σε ήττα  σε οποιαδήποτε  στρατιωτική αναμέτρηση.

Το τουρκικό καθεστώς πίσω από τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες αδυναμίες του και κυρίως την έλλειψη ομοιογένειας και συνοχής του στρατεύματος του.

Όσο για αυτό  που επιδέξια καλλιεργείται από τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι τάχα η τουρκική κοινωνία είναι εξοικειωμένη σε ανθρώπινες απώλειες στρατιωτών της, έχουμε να πούμε ότι αυτό είναι μύθος και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, έβαλε στην πρώτη γραμμή μισθοφόρους  της, επικουρούμενους από επαγγελματίες οπλίτες και Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεών της.

Πουθενά μα πουθενά δεν χρησιμοποίησε κληρωτούς οπλίτες στην πρώτη γραμμή, φοβούμενος ο Ερντογάν γενικευμένο κλίμα λαϊκής δυσαρέσκειας λόγω των απωλειών που θα είχε στα πεδία των μαχών.

Αυτό όμως δεν θα ισχύσει σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Ελλάδα.

Ας τα έχουμε τα παραπάνω υπόψιν μας, κάθε φορά που κάποιος Υπουργός ή Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης,  μας κουνάει το δάχτυλο προκαλώντας μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR