Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας είναι αναμφισβήτητα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Τόσο οι αναλυτές όσο και οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το στάτους κβο θα μπορούσε να παραμείνει μέχρι τις εκλογές του 2023 στην Άγκυρα, οπότε και θα υπάρχει αλλαγή στη σκυτάλη της εξουσίας
Η απογοήτευση με την Τουρκία έχει γίνει δικομματική στην Ουάσιγκτον και η αμερικανική γερουσία δίνει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ελάχιστο περιθώριο ελιγμών στις σχέσεις με την Άγκυρα, μετά τις διαθέσεις της για περισσότερη συνεργασία με τη Ρωσία και άλλους αντιπάλους των ΗΠΑ.
Επιπλέον, στη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των αμερικανών γερουσιαστών και αξιωματούχων προκαλείται εκνευρισμός από τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας.
Οι δεσμοί έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω της απόφασης του Ερντογάν να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Όχι μόνο η κίνηση επέβαλε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αλλά προκάλεσε επίσης την οργή των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν "κολλάει" στη Ρωσία
Τα κράτη μέλη δήλωσαν ότι η Μόσχα θα είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το μαχητικό F-35, το οποίο είναι ασύμβατο με τους ρωσικούς S-400.
Ωστόσο, ο Ερντογάν ενίσχυσε τη ρητορική του κατά των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν, λέγοντας ότι ήθελε να ενισχύσει την αμυντική σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα, ενώ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα υποχωρήσει από την αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων ή S-400.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες σε σχέση με την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, ενώ ζήτησε κάποιου είδους αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έγινε για τα F-35,λέγοντας ότι η Τουρκία ήθελε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της σε αντάλλαγμα για τα χρήματα που καταβλήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν είπε ότι «θα έκανε ότι καλύτερο μπορούσε», αλλά ότι υπήρχε «πενήντα πενήντα πιθανότητες» να περάσει από τη Γερουσία και το Κογκρέσο.
Ενώ ο Ερντογάν περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ως θετική, ο νέος απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ στην Άγκυρα είπε στους γερουσιαστές στην ακρόαση επιβεβαίωσης ότι θα έρθουν περισσότερες κυρώσεις εάν η Τουρκία αγόραζε περισσότερα ρωσικά όπλα.
Η Τουρκία μετά τον Ερντογάν
Καθώς τα προκλητικά βήματα και οι απειλές του Ερντογάν για δράση κατά της Δύσης δείχνουν ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης, όπως η πρόσφατη υπόσχεση για απέλαση 10 πρεσβευτών, αναλυτές και αμερικανοί αξιωματούχοι προσβλέπουν σε μια περίοδο μετά τον Ερντογάν.
«Προς το παρόν, φαίνεται να υπάρχουν σιωπηλές αλλά συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της πολεμικής επιθετικότητας της κυβέρνησης Ερντογάν», δήλωσε ο Aykan Erdemir, ανώτερος διευθυντής του Προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών (FDD).
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένα ισχυρό δικομματικό συναίσθημα ότι όσο ο Ερντογάν κρατά τα ηνία της εξουσίας, υπάρχουν περιορισμένες ευκαιρίες να τεθούν ξανά σε τροχιά οι διμερείς σχέσεις και να επαναφέρουμε την Τουρκία στο μαντρί του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντεμίρ, επίσης πρώην μέλος. του τουρκικού κοινοβουλίου, στην Al Arabiya.
Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι δήλωσαν ιδιωτικά ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος μετά τον Ερντογάν στην Τουρκία.
«Πρέπει να το κρατήσουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ενώ επίσης να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός γεωστρατηγικός σύμμαχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2023.
«Εάν το αντιπολιτευόμενο μπλοκ της Τουρκίας καταφέρει να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023, θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες να καλωσορίσουμε την Τουρκία ξανά στη δυτική συμμαχία μέσω οικονομικών, διπλωματικών και αμυντικών κινήτρων», είπε ο Ερντεμίρ.
«Ο βραχυπρόθεσμος στόχος των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι να αποτρέψουν την περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από τις διατλαντικές αξίες στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», είπε ο πρώην Τούρκος βουλευτής.
Ο κίνδυνος απόσχισης της Τουρκίας για τα καλά φαίνεται τραβηγμένος, όπως και η όρεξη της Ουάσιγκτον να αποσυνδεθεί πλήρως μαζί της
Η συνεχιζόμενη οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από τη Δύση, καθώς και η συμμετοχή της σε έναν μακρύ κατάλογο δυτικών πολυμερών θεσμών, θα την κρατήσουν αγκυροβολημένη στη διατλαντική συμμαχία.
Ο Ερντεμίρ είπε ότι αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Άγκυρα να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε η διακυβέρνηση των δύο δεκαετιών του Ερντογάν.
Δημοκρατική παρακμή
Οι γερουσιαστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παρεμπόδισης των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία για διάφορους λόγους. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, βρίσκεται στο «τιμόνι της εστίασης της προσοχής της Ουάσιγκτον στη δημοκρατική παρακμή στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του γερουσιαστή στο Al Arabiya
Κατά την επιβεβαίωση για τον Τζεφ Φλέικ, τον υποψήφιο του Μπάιντεν για τον επόμενο πρεσβευτή στην Τουρκία, ο Μενέντεζ επέκρινε τις «κατασταλτικές τακτικές» του Ερντογάν.
Ο κορυφαίος γερουσιαστής είπε ότι χρειάζεται ένας πρεσβευτής «ο οποίος δεν θα διστάσει να λογοδοτήσει η Τουρκία και θα την ωθήσει να τηρήσει τις αρχές που διέπουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Και κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης της 21ης Ιουλίου σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, ο Μενέντεζ είπε ότι ο Ερντογάν έχει «θρυμματίσει τραγικά» τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας του.
«Ο Ερντογάν βλέπει τη χώρα του ισάξια με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Δεν είναι», είπε ο Μενέντεζ.
Και σε μια νύξη για την μετά τον Ερντογάν περίοδο στην Τουρκία, ο Μενέντεζ είπε: «Η περιοχή και ο κόσμος χρειάζονται μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία. Υπό τον Ερντογάν, ένα τέτοιο μέλλον δεν είναι παρά μια αμυδρή ελπίδα».