Oι εξελίξεις τρέχουν για τη Λιβύη με διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και κινήσεις να έρχονται στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες, σε συγκερασμό με εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ θα μετέχουν στη Διάσκεψη στο Παρίσι
Συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε την Παρασκευή στο TASS η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία.
«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου», σημείωσε η υπηρεσία Τύπου.
Στη συνάντηση πρόκειται να συμμετάσχουν οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης και οι αρχηγοί κρατών που συμμετέχουν στις διασκέψεις του Βερολίνου, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν και οι γειτονικές χώρες της Λιβύης, μεταξύ δε αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος.
Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη, της οποίας θα προεδρεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, οι πλευρές θα συζητήσουν την αποχώρηση των ξένων ενόπλων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.
Συζητήσεις Λίβυων με Τούρκους και Ρώσους αξιωματούχους για απόσυρση των μισθοφόρων τους
Παράλληλα η Λιβύη θα διεξαγάγει συνομιλίες με Τούρκους και Ρώσους αξιωματούχους για την απόσυρση μισθοφόρων
Μέλος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC 5 + 5) της Λιβύης, ο Emraje Al-Amami είπε ότι η επιτροπή θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των εν λόγω χωρών χωριστά, προκειμένου να συζητήσουν την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Σε δηλώσεις Τύπου, ο Αλ-Αμάμι τόνισε ότι η απόσυρση πρέπει να εφαρμοστεί υπό διεθνείς παρατηρητές, ενώ πρόσθεσε ότι μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο αυτόν τον μήνα, μετά τη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου.
Δήλωσε δε ότι θα είναι παρόμοια με τις πρόσφατες συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σουδάν, τον Νίγηρα και το Τσαντ.
Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με την επιτροπή «για την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη με τρόπο που να μην επηρεάζει τη σταθερότητα της περιοχής», σύμφωνα με δήλωση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις.
Σε σχετικό πλαίσιο, ο Υποστράτηγος Khaled Al-Mahjoub, Διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συζητήσουν την απόσυρση των μισθοφόρων από τη Λιβύη.
Είπε στο Sky News Arabia ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ορισμένες χώρες που επωφελούνται από το status quo δεν θέλουν να φύγουν οι μισθοφόροι. «Επειδή αυτές οι ομάδες θα είναι βάρος για αυτές τις χώρες εάν επιστρέψουν, ειδικά η Τουρκία, η οποία τις χρησιμοποίησε ως χαρτί για να παίξει μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχει «θετική απάντηση από τις χώρες για απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συναινετική λύση».
«Οι μισθοφόροι είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, κάποιοι από αυτούς στάλθηκαν από χώρες που παρενέβησαν στον εμφύλιο πόλεμο μετά το 2011, και άλλοι, όπως από το Τσαντ, όπου μπήκαν στη Λιβύη ως αντάρτες ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας τους κατά την εποχή του Καντάφι.
Μετά τα γεγονότα του 2011, αυτοί (οι Τσαντοί) έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης ως μισθοφόροι και συμμετείχαν στη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Ο Al-Mahjoub τόνισε ότι η παρουσία μισθοφόρων στη Λιβύη απειλεί την περιοχή, ειδικά υπό το φως της στενής γειτνίασής τους με τα σύνορα της Λιβύης, «όταν επιλυθεί το πρόβλημα αυτών των ομάδων με τις κυβερνήσεις τους και γίνει αποδεκτή η επιστροφή τους στις πατρίδες τους, αυτό θα προς όφελος των γειτονικών χωρών», εξήγησε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, η JMC υπέγραψε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος, σύμφωνα όμως με το οποίο η ολοκλήρωση της απόσυρσης τους δε θα πραγματοποιείτο μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2021, ημερομηνία διεξαγωγής των Προεδρικών εκλογών, αλλά πολλούς μήνες αργότερα.
Ο Στρατάρχης Χαφτάρ και οι ΗΠΑ
Τέλος, Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε τις υποθέσεις κατά του διοικητή του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χάφταρ και συγκεκριμένα την Πέμπτη, ο Leonie M. Brinkema, περιφερειακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε σχετική απόφαση παραπέμποντας την εκδίκαση των υποθέσεων κατά του Khalifa Haftar, μετά τις επερχόμενες εκλογές στη Λιβύη.
Σε έγγραφο που σχολιάζει την απόφαση, η δικαστής είπε ότι λόγω της πρόσφατης παρέμβασης στις δικαστικές υποθέσεις, των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και της πρόθεσης της Χάφταρ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να παγώσει και τις τρεις υποθέσεις μέχρι το τέλος των εκλογών.
Αναμενόμενες εξελίξεις
Κατόπιν των παραπάνω αναμένουμε τα εξής:
Την καταδίκη περαιτέρω παραμονής ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα του Συνεδρίου στο Παρίσι, αλλά και την επίκληση τήρησης του χρονοδιαγράμματος από τη Ρωσία, σύμφωνα με την απόφαση της 8ης Οκτωβρίου της JMC.
Η Τουρκία δεν μετέχει στο Συνέδριο και συνεπώς δε θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, ωστόσο εκτίμηση είναι ότι θα παρέμβει φραστικά ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας κατά τον πάγιο ισχυρισμό του, ότι η Τουρκία βρίσκεται νόμιμα στη Λιβύη, ως απότοκο της συμφωνίας Ερντογάν-Σάρατζ.
Τυχόν συνέχιση παραμονής ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων μετά τις εκλογές, ευνοεί την άσκηση επιρροής της Ρωσίας και κυρίως της Τουρκίας στον νέο Λίβυο Πρόεδρο για νομιμοποίηση του παράνομου τουρκιλοβυκού μνημονίου με συνέπεια την κλοπή μεγάλου μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Ωστόσο, η κίνηση των ΗΠΑ για εκδίκαση των 3 υποθέσεων κατά του Στρατάρχη Χαφτάρ μετά τις εκλογές στη Λιβύη, σε συγκερασμό με τις στενές επαφές Ισραήλ-Χαφτάρ , δείχνουν ότι τον "άσσο στο μανίκι" τον κρατούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, αφού διαφαίνεται ότι πριμοδοτούν την εκλογή Χαφτάρ για την Προεδρία.
Αυτό θα ήταν άκρως θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού ο Χαφτάρ είναι ορκισμένος εχθρός των Τούρκων και πολέμιος του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνο.