World

Οι καιρικές συνθήκες «επηρέασαν σοβαρά την παραγωγή κρασιού» στην Ευρώπη

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να υποχωρήσει σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί μετά από τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τους αμπελώνες στις μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης. Οι συνθήκες «επηρέασαν σοβαρά» την παραγωγή στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με αποτέλεσμα «εξαιρετικά χαμηλούς» όγκους παραγωγής, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Με βάση πληροφορίες που συνελέγησαν από 28 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής το 2020, ο OIV προσδιόρισε την παγκόσμια παραγωγή για το 2021 μεταξύ 247,1 και 253,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους στα 250,3 mhl.

Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα τρίτο συνεχόμενο έτος παραγωγής κάτω του μέσου όρου και θα προσεγγίσει το επίπεδο του 2017 των 248 mhl, το μικρότερο σε έξι δεκαετίες, σύμφωνα με τον OIV. Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικές φιάλες.

Μια πτώση της παραγωγής στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο, θα αντιστάθμιζε αυτό που προβλέπεται να είναι ο υψηλότερος όγκος που έχει σημειωθεί ποτέ στο νότιο ημισφαίριο, ανέφερε ο OIV.

Οι αμπελώνες στη δυτική Ευρώπη επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς, ενώ οι Γάλλοι παραγωγοί υπέστησαν επίσης έντονες βροχοπτώσεις, και χαλαζοπτώσεις.

Ενθαρρυντική η κατανάλωση

Οι τάσεις της παγκόσμιας κατανάλωσης ήταν ενθαρρυντικές, με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου να υποδηλώνουν ανάκαμψη παρά τη συνεχιζόμενη αναστάτωση στον τουρισμό και τη φιλοξενία που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε ο OIV.

«Ακόμα αναμένουμε ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2020», είπε στους δημοσιογράφους ο Πάου Ρόκα, γενικός διευθυντής του OIV, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του εμπορίου έδειξαν όγκους πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Πλήγμα από την κλιματική αλλαγή

Εάν και οι αμπελουργοί προσαρμόστηκαν σχετικά καλά στην κρίση του Covid-19 πέρυσι, τώρα «αντιμετωπίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία: την κλιματική αλλαγή», είπε ο Ρόκα.

CONTINUE READING

Τόνισε πως τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά.

Αν και «δεν υπάρχει εμβόλιο» κατά της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι «υπάρχουν μακροπρόθεσμες λύσεις που θα απαιτήσουν μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά τις βιώσιμες πρακτικές για την καλλιέργεια αμπέλου και την παραγωγή κρασιού». Είπε ότι η προσαρμογή ήταν «επείγουσα ανάγκη» για τη βιομηχανία.

Η στροφή προς τις διαδικτυακές πωλήσεις βοήθησε επίσης τη βιομηχανία κρασιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ωστόσο, μια αναμενόμενη μείωση της κινεζικής ζήτησης θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια αύξηση της κατανάλωσης σε περίπου 2% φέτος σε σύγκριση με μια πτώση 3% το 2020, ανέφερε ο OIV.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή προβλεπόταν να μειωθεί στα 145 mhl, μειωμένη κατά 13% από πέρυσι, ανέφερε.

Στο νότιο ημισφαίριο, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν υψηλή παραγωγή στις μεγάλες χώρες παραγωγής, εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, ανέφερε ο OIV. Η συνολική παραγωγή για το νότιο ημισφαίριο σημείωσε σε ρεκόρ 59 mhl, αυξημένη κατά 19% από πέρυσι.

Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλεπόταν να αυξηθεί κατά 6% από πέρυσι στα 24,1 mhl, αν και η καλοκαιρινή ξηρασία σε ορισμένες περιοχές αναμενόταν να διατηρήσει τον όγκο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ο οργανισμός δεν έδωσε προβλέψεις για το 2021 για την Κίνα λόγω έλλειψης στοιχείων συγκομιδής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR