USA

Νέο χαστούκι από τον Μπάϊντεν στον Ερντογάν -Δεν καλεί την Τουρκία σε Διεθνές Συνέδριο για την Δημοκρατία

Η Τουρκία δεν θα προσκληθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέφερε την Πέμπτη το Politico.

Η μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοδος κορυφής θεωρείται μια από τις βασικές πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει να σταματήσει ένα παγκόσμιο κύμα αυταρχισμού. Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα προσκληθεί να παραστεί στη συνάντηση λόγω του ιστορικού του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος υπονομεύει τη δημοκρατία, ανέφερε το Politico.

Άλλες χώρες που πρέπει να εξαιρεθούν περιλαμβάνουν την Ουγγαρία, της οποίας ο πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ομοίως για υπονόμευση των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου.

Προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 10 Δεκεμβρίου, η σύνοδος κορυφής θα προωθήσει την ελευθερία του διαδικτύου, περισσότερα κονδύλια για προγράμματα παιδείας στα μέσα και θα θέσει ισχυρότερους ελέγχους εξαγωγών στην τεχνολογία 

«Έχει σημασία τι κάνουν οι δημοκρατίες», είπε στο Politico η Σάρα Ρεπούτσι από την ομάδα παρακολούθησης Freedom House. «Πρέπει να δώσουν ένα θετικό παράδειγμα και να ενωθούν, γιατί οι δικτατορίες ενώνονται».

Η ετήσια μελέτη του Freedom House για τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες για το 2021 βαθμολόγησε την Τουρκία ως «Μη Ελεύθερη», λέγοντας ότι η χώρα ήταν «ένα από τα πιο δύσκολα κράτη στην ευρωπαϊκή ήπειρο για την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης».

Το Freedom House εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις ελευθερίες του Διαδικτύου στην Τουρκία, λέγοντας ότι μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά εν μέσω καταστολής ιστοτόπων και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνουν τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος Κορυφής για τη Δημοκρατία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες. Το αν θα έχει κάποιο μόνιμο αντίκτυπο είναι άλλο θέμα.

Οι βοηθοί του Μπάιντεν εξακολουθούν να διαμορφώνουν την ατζέντα για την εικονική σύνοδο κορυφής 9-10 Δεκεμβρίου και μεγάλο μέρος του έργου τους είναι εμπιστευτικό. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων κυβερνήσεων δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αν και το POLITICO κατάφερε να αποκτήσει μία συλλογή την Πέμπτη. Τα σχέδια είναι όλα δοκιμαστικά και οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών διαμαρτύρονται για περιθωριοποίηση.

Μια, κάπως ασαφής πρωτοβουλία που η ομάδα Μπάιντεν συζήτησε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής είναι μια διεθνής συμμαχία για την προώθηση της ελευθερίας του Διαδικτύου που ονομάζεται «Η Συμμαχία για το Μέλλον του Διαδικτύου», σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το POLITICO.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης καταθέσει μια λίστα με πιθανές δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν άλλες χώρες, όπως η αύξηση των κεφαλαίων για προγράμματα παιδείας στα μέσα επικοινωνίας ή η θέσπιση ελέγχων εξαγωγών σε ορισμένες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Συνολικά, η ποικιλία των ιδεών υπογραμμίζει την άποψη του Μπάιντεν ότι η ενίσχυση των δημοκρατιών του κόσμου σε μια εποχή ανερχόμενου αυταρχισμού απαιτεί εργαλεία πέρα ​​από την απλή ρητορική για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Ο Μπάιντεν, σε τελική ανάλυση, φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημειώθηκαν τουλάχιστον έξι πραξικοπήματα σε χώρες από τη Μιανμάρ έως το Σουδάν.

Αλλά δεν είναι σαφές πόσες χώρες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής θα υπογράψουν για δεσμεύσεις ή πόσες θα ακολουθήσουν. Αν και καμία από τις προτεινόμενες δεσμεύσεις δεν φαίνεται να είναι διεθνώς δεσμευτική, πολλές θα απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να τις πουλήσουν σε εκλογικές περιφέρειες στην πατρίδα τους και να διαθέσουν χρηματοδότηση για να γίνουν πραγματικότητα. 

«Ο συμβολισμός της συγκέντρωσης είναι σημαντικός, αλλά η πραγματική αλλαγή στο έδαφος που θα προκαλούσε η σύνοδος κορυφής μένει να φανεί», δήλωσε ο Steven Feldstein, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace. «Υπάρχουν πολλά μεγάλα ερωτήματα στο τραπέζι τα οποία δεν θα εξετάσει η αρχική συγκέντρωση, όπως το τι πρέπει να κάνουμε για τις πιο αδύναμες δημοκρατίες που παρουσιάζουν οπισθοδρόμηση».

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που εδρεύει στον Λευκό Οίκο δεν σχολίασαν αυτή την ιστορία. Αλλά ένα άτομο που γνωρίζει την επικείμενη σύνοδο κορυφής τόνισε τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση των ιδεών που συζητούνται

Ένας λόγος για να ξεκινήσει μια τέτοια συμμαχία για τη δημοκρατία είναι να αντιμετωπιστεί η άνοδος χρήσης  του Διαδικτύου ως εργαλείου κρατικού ελέγχου που προωθείται από αυταρχικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία

Οι βασικές αρχές της συμμαχίας θα περιλαμβάνουν: μια συλλογική δέσμευση για ανάπτυξη και εφαρμογή υψηλών προτύπων για το απόρρητο δεδομένων, την ασφάλεια των δεδομένων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. δέσμευση για συνεργασία για τη ρύθμιση της τεχνολογικής πλατφόρμας και την ακεραιότητα των πληροφοριών· και δέσμευση για τη δημιουργία ενός φόρουμ για τεχνική συνεργασία σχετικά με τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας και την αντιμετώπιση συμβάντων.

Επιπλέον, η πρόταση απαιτεί δέσμευση για τη διασφάλιση ανοικτής και διαλειτουργικής πρόσβασης για λογισμικό και εφαρμογές μεταξύ των μελών. μη διάκριση στους εσωτερικούς κανονισμούς· και κοινές δεσμεύσεις σχετικά με τον εντοπισμό δεδομένων.

Ένα από τα έγγραφα που έλαβε το POLITICO φαίνεται να είναι μια συλλογή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν που σκοπεύουν να διαφημίσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Πολιτικής για το Φύλο του Λευκού Οίκου. Οι εκτελεστικές ενέργειες του Μπάιντεν που αποσκοπούν στη βελτίωση της πρόσβασης στην ψηφοφορία· και την κυκλοφορία της «πρώτης Εθνικής Στρατηγικής των ΗΠΑ για την Καταπολέμηση της Εγχώριας Τρομοκρατίας».

Ενώ ο Λευκός Οίκος προωθεί τον προγραμματισμό του για την εικονική σύνοδο κορυφής, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν ως οριακό ρόλο τους στην παγκόσμια συγκέντρωση.

Διάφοροι ηγέτες ΜΚΟ και άλλοι ακτιβιστές μοιράζονται προσχέδια επιστολών και υπομνημάτων με στόχο να πιέσουν τον Λευκό Οίκο  να τους δώσει περισσότερο χρόνο εκπομπής κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Αυτή τη στιγμή, ένα τεράστιο κομμάτι της εικονικής εκδήλωσης φαίνεται να είναι αφιερωμένο σε τρίλεπτες ομιλίες από τους παρευρισκόμενους κυβερνητικούς ηγέτες.

Το άτομο που γνωρίζει την κατάσταση τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπλέκει ενεργά εξωτερικές ομάδες και ότι «θα εμπλέξει ουσιαστικά την κοινωνία των πολιτών σε κάθε πτυχή της ίδιας της συνόδου κορυφής... Η σύνοδος κορυφής δεν αφορά μόνο τους αρχηγούς ξένων κρατών».

Κατά τις ΗΠΑ  ι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, τουλάχιστον για να σταλεί ένα μήνυμα σε φαινομενικά τολμηρά αυταρχικά κράτη, ειδικά στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και στην Τουρκία του Ερντογάν

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR