Greek-Turkish Relations

Νοέμβρης, ο Σποριάς! Τι θα "σπείρει" στα ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις Αθήνας-Άγκυρας και οι μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο

"Ζεσταίνοντα" εκ νέου τα νερά στη ΝΑ Μεσόγειο με ασκήσεις ένθεν κακείθεν να διεξάγονται παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο.

Τι εξόχως σημαντικό σηματοδοτεί η άσκηση  "ΝΕΜΕΣΙΣ 2021" της Κύπρου

Από πλευράς Κύπρου είχαμε την διεξαγωγή  της πολυεθνικής άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» με σκοπό σύμφωνα με δηλώσεις  του Κύπριου ΥΠΑΜ, "την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, έρευνα και διάσωση , ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής  Ζώνης της Κύπρου με  πυξίδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, UNCLOS καθώς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της διεθνούς κοινότητας και της περιοχής μας".

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από  την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ιταλία.

https://youtu.be/lyEcH_GcU_U

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε κάτι εξόχως σημαντικό για το μέλλον, αφού ότι η συμμετοχή των εν λόγω χωρών στην άσκηση σηματοδοτεί την ενιαία αντιμετώπιση τους σε σχέση σε προκλήσεις που θα δεχθεί κάποια εξ αυτών από τουρκικής πλευράς, αναφορικά με γεωτρήσεις που θα διεξάγουν σε οικόπεδα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μελλοντικά.

Σημειωτέον ότι το "χορό" των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ  θα ξεκινήσει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil και στη συνέχεια  θα ακολουθήσουν χρονικά η γαλλική Total  και η Ιταλική Enni.

Η τουρκική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος-2021» 

Η Τουρκία στην παρούσα φάση αντιδρά με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι λεκτικός με άκρως επιθετικές δηλώσεις κατά καιρούς των Ερντογάν- ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ - Μπαχτσελί και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και αποστράτων Τούρκων αξιωματικών που εμφανίζονται σε τουρκικά ΜΜΕ και ο δεύτερος είναι με εντατικοποίηση των στρατιωτικών ασκήσεων στη Α. Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία διεξάγει τώρα την άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος-2021»

CONTINUE READING

Οι παρατηρητές και οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την άσκηση στο αποβατικό TCG Bayraktar που είναι αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση Άκσαζ  πλησίον  της  πόλης της Μαρμαρίδας 

Στην ενημέρωση ο  Τούρκος Αντιπλοίαρχος Τζουνέιτ Ταλάιμαν είπε ότι σκοπός της άσκησης που θα διεξαγάγει η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο από την 1η μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, είναι η δοκιμή, με βάση ένα γενικό σενάριο, των μεθόδων ανθρωπιστικής βοήθειας και επέμβασης σε φυσικές καταστροφές με μια πολυεθνική κοινή δύναμη και τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 35 πλοία και 5.000 άτομα από 10 χώρες, είπε ο Αντιπλοίαρχος Ταλάιμαν.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της άσκησης είναι η παρακολούθηση της ετοιμότητας της Τουρκικής Ειδικής Ναυτικής Δύναμης η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει ένα σημαντικό και αξιοσέβαστο καθήκον όπως η Διοίκηση Ναυτικών Στοιχείων της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και πρόσθεσε πως στην άσκηση συμμετέχουν 11 παρατηρητές από το Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ομάν και την Ουκρανία.

«Στην άσκηση θα πάρουν μέρος μία ομάδα νηοψίας από το Αζερμπαϊτζάν, μία φρεγάτα και μία ομάδα υποβρυχίων καταστροφών από το Πακιστάν, τρεις φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης SNMG2 του ΝΑΤΟ, μία ακταιωρός και τρία ναρκαλιευτικά της Αντιναρκικής Δύναμης SNMCMG-2 του ΝΑΤΟ και ένας εκπρόσωπος από το Συμμαχικό Ναυτικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (MARCOM)», ανέφερε ο Τούρκος  Αντιπλοίαρχος.

Η τουρκική άρνηση συμμετοχής  στο Συνέδριο στο Παρίσι για τη Λιβύη και η σημασία της

Στην κατ΄ ιδία συνάντηση που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στη Ρώμη, ο  Μακρόν προσκάλεσε τον Ερντογάν να παραστεί στο Συνέδριο που οργανώνει στο Παρίσι από 11-13 Νοεμβρίου με θέμα την ειρήνευση στη Λιβύη και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών του Δεκεμβρίου στη χώρα.

 Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο «ε/κ τομέας», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να προσκληθούν στην Σύνοδο για τη Λιβύη, προσθέτοντας πως  αν οι χώρες αυτές προσκληθούν η Τουρκία δεν θα παραστεί.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν αποφεύγει να παραστεί σε ένα Συνέδριο στο οποίο σίγουρα θα τεθούν επί τάπητος δύο σοβαρά θέματα για τα οποία δεν έχει αξιόπιστες απαντήσεις.

Το ένα αφορά την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, η οποία είναι αναγκαία και προαπαιτούμενο  για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη και το δεύτερο το οποίο διασυνδέεται με το παραπάνω που έχει να κάνει με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν και την απόπειρα κλοπής από πλευράς τουρκίας μεγάλου μέρους της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Και στα δύο αυτά θέματα η Τουρκία εξακολουθεί να αυθαιρετεί.

CONTINUE READING

Οι μελλοντικές εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο

Είναι δεδομένο ότι κανείς πλήν Τουρκίας δεν επιδιώκει την ένταση στην Α. Μεσόγειο και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα έχει προσκαλεστεί  από Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ να μετέχει στον East-Med ανεπιτυχώς, αφού συναντά την άρνηση του Ερντογάν ο οποίος εμμένει στο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Η αντίδραση της Τουρκίας αναμένουμε να είναι η παράλληλη γεώτρησή της σε άλλο τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ από εκείνο που θα διεξάγουν γεωτρήσεις η αμερικανική Exxon Mobil, Total, Eni για λογαριασμό της Κύπρου.

Nωρίτερα από αυτό αναμένουμε κατακόρυφη αύξηση της έντασης στη ΝΑ Μεσόγειο , αφού η Τουρκία θα επιχειρήσει με πολεμικά της πλοία να μπλοκάρει τη διαδικασία από την Γαλλική και Ιταλική εταιρεία που προαναφέραμε, οπότε και θα βρεθεί αντιμέτωπη με αεροναυτικές δυνάμεις των εν λόγω χωρών, προσδοκώντας στην υπαναχώρησή τους. 

Για να αποφευχθεί τέτοια πιθανότητα ένας σίγουρος δρόμος υπάρχει. Η δημιουργία TASK FORCE στην Κρήτη με αεροναυτικά μέσα και δυνάμεις  των χωρών που μετείχαν στην άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ 2021.

Ελλάδα και Κύπρος επιμελώς αποφεύγουν να έρθουν σε συμφωνία για τις ΑΟΖ τους, κάτι το οποίο θα έλυνε ουσιαστικά το πρόβλημα , εφαρμόζοντας κατά γράμμα το χάρτη της Σεβίλλης.

Αυτό δεν το πράττουν γιατί θέλουν να έχουν τη σύμπραξη και βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ έναντι της επιθετικής Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να συνορεύουν , όποια και αν θα είναι η πορεία των εξελίξεων στην Α. Μεσόγειο και τούτο γιατί έτσι θα εξυπηρετείται το  εξαφανισμένο από την φρασεολογία  μας "ενιαίο αμυντικό δόγμα", αλλά και η υλοποίηση της θαλάσσιας συνέχειας της ΑΟΖ της ΕΕ πουθα φθάνει μέχρι και την Κύπρο, και  η οποία δεν θα πρέπει να διακόπτεται θαλάσσια από την τουρκική ΑΟΖ η οποία θα παρεμβάλλεται ως σφήνα  μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR