Greek-Turkish Relations
Updated at:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ακόμα και οι βολές στα Πετρωτά ενοχλούν την Τουρκία - ΝΟΤΑΜ για την Σαμοθράκη

Το πεδίο βολής των Πετρωτών κοντά στην Αλεξανδρούπολη είναι λίγο πολύ γνωστό για όσους τουλάχιστον έχουν υπηρετήσει στην ακριτική Θράκη.

Ωστόσο με τον Ερντογάν να έχει φάει το…«ξύλο» της χρονιάς του τα τελευταία 24ωρα καθώς το έχουν «φτύσει» ΗΠΑ και Ευρώπη στα βασικά ζητούμενά του, φαίνεται πως στην Άγκυρα το κάθε τι που κάνει πλέον η Ελλάδα τους ενοχλεί.

Η Ελλάδα όπως έχει κάθε δικαίωμα εξέδωσε στις 1 Νοεμβρίου την ΝΟΤΑΜ Α3494/21 προαναγγέλλοντας για λόγους ασφαλείας ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 10 και 11 Νοεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=eSIAQdjFPeo

Η περιοχή που δέσμευσε η Ελλάδα φτάνει μέχρι τα ανοιχτά της Σαμοθράκης καθώς τα πυροβόλα που θα συμμετάσχουν στην άσκηση έχουν μεγάλο βεληνεκές.

Τι ήταν να το κάνει αυτό η Αθήνα; Η Τουρκία βρήκε και πάλι αφορμή για να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης της Σαμοθράκης! Με την ΝΟΤΑΜ Α6220/21 ισχυρίζεται πως βάση τις συνθήκες του 1914 των 6 Δυνάμεων και την Συνθήκη της Λωζάνης που ορίζουν τους όρους παράδοσης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου τόσο η Σαμοθράκη όσο και η γύρω από αυτή περιοχή δεν θα πρέπει να είναι στρατικοποιημένη ή να συμπεριλαμβάνεται σε ασκήσεις.

Η Αθήνα απάντησε με νέα οδηγία προς ιπταμένους τονίζοντας πως η ελληνική ΝΟΤΑΜ είναι καθόλα νόμιμη και η τουρκική αβάσιμη και άκυρη.

CONTINUE READING

Λήμνος και Σαμοθράκη

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

https://www.youtube.com/watch?v=TUMeZ6El1qE

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του:

CONTINUE READING

"Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ' εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα" (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309).

Παρόμοιες διαβεβαιώσεις εδόθησαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις Κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR