Armed Conflicts

Λιβύη: Τι υποδηλώνει η άρνηση συμμετοχής της Τουρκίας στο Συνέδριο των Παρισίων;

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη στην οποία θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, σύμφωνα με δηλώσεις του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γράφαμε χθες.

 Υπενθυμίζουμε ότι οι  ηγέτες Τουρκίας και Γαλλίας στην πρόσφατη συνάντησή τους   συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ αυτών ήταν και η αναφορά του  Γάλλου Προέδρου,  ότι η χώρα του  σκοπεύει να πραγματοποιήσει  διάσκεψη για τη Λιβύη παρόμοια με την προηγούμενη διάσκεψη του Βερολίνου.

Η απάντηση του Ερντογάν  στους δημοσιογράφους ήταν άμεση σχεδόν: 

«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια διάσκεψη του Παρισιού στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, είπαμε στον Μακρόν. Αυτή είναι η στάση μας. Εάν αυτές οι χώρες πρόκειται να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, τότε δεν υπάρχει επίσης ανάγκη αποστολής ειδικών εκπροσώπων», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη σύγκρουση στη Λιβύη είναι η παρουσία μισθοφόρων. Ο  Τούρκος πρόεδρος είπε ότι επανέλαβε στον Μακρόν ότι η παρουσία της Τουρκίας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα είναι νόμιμη και εμπίπτει σε συμφωνία με τη λιβυκή κυβέρνηση.

«Οι στρατιώτες μας εκεί είναι εκπαιδευτές», είπε, διαψεύδοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη μπορεί να παρομοιαστεί με αυτή των παράνομων μισθοφόρων στη χώρα.

Η διάσκεψη του Παρισιού που αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο έχει στόχο να δώσει μια τελική διεθνή ώθηση ώστε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι το τέλος του έτους και να επικυρώσει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων.

Η σύνοδος κορυφής, που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Γερμανία και την Ιταλία στο Παρίσι για τις 12 Νοεμβρίου, θα συγκεντρώσει περιφερειακούς και διεθνείς αρχηγούς κρατών.

CONTINUE READING

Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις με τη Γαλλία ήταν πρόσφατα τεταμένες λόγω της απόφασης του Παρισιού να πουλήσει γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα, καθώς οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται και πάλι μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, η Ελλάδα ανακοίνωσε πρόσφατα την αγορά τριών νέων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία με δυνατότητα για μία ακόμη.

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδίαζε να αγοράσει άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Το αναπτυσσόμενο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι των οποίων η Γαλλία είναι από τα λίγα κράτη της ΕΕ που έχουν προσφέρει δημόσια υποστήριξη τους τελευταίους μήνες.

Η ανακοίνωση για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με τη Γαλλία έρχεται αφού ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πρόσφατα ότι τα μεταχειρισμένα γαλλικά αεροσκάφη Rafale δεν θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

Εκτός από τα παραπάνω συζητήθηκαν η κατάσταση σε Αφγανιστάν  και Καύκασο, όπου η Τουρκία είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας περιφερειακής συνεργασίας έξι χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, της Γεωργίας και της Αρμενίας. «Η Γεωργία δεν φαίνεται θετική στην ιδέα λόγω της Ρωσίας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η στάση της νέας κυβέρνησης στο Ιράν δεν είναι ακόμη σαφής.

Τι υποδηλώνει η άρνηση συμμετοχής της Τουρκίας στο Συνέδριο των Παρισίων;

Μετά το πρόσφατο "άδειασμα" Μπάϊντεν και Μακρόν στον Τούρκο Πρόεδρο στις συζητήσεις που είχε μαζί τους ο Τούρκος Πρόεδρος στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, διαπιστώνουμε μια άρνηση αποδοχής της κατάστασης καθώς και άρνηση  προσπάθειας διπλωματικής προσέγγισης Διεθνών ζητημάτων από την Άγκυρα.

Μέσα σε διάστημα 4 ημερών ο Ερντογάν αρνήθηκε τη συμμετοχή της χώρας του σε δύο Συνέδρια, αυτό της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή και αυτό των Παρισίων με θέμα τη Λιβύη

Ειδικότερα στο θέμα της Λιβύης με πάρα πολλά άρθρα μας είχαμε εδώ και μήνες επισημάνει ότι τελικά η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει στρατιωτικά από τη χώρα,  επιχειρώντας να "πείσει" μάταια την Διεθνή Κοινή γνώμη ότι βρίσκεται νόμιμα στη χώρα κατόπιν προσκλήσεως της κυβέρνησης Σάρατζ.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της  Τουρκίας και τους μισθοφόρους της ως μοχλό πίεσης στην νέα κυβέρνηση και Πρόεδρο της Λιβύης, που θα προκύψουν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν.

CONTINUE READING

Εδώ είναι ο "γρίφος" που καλείται να επιλύσει η Διεθνής Κοινότητα, γιατί καλά τα Συνέδρια και οι αποφάσεις περί αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, όταν όμως αυτές δεν μετουσιώνονται σε πράξεις , τότε κάποιος πρέπει να βγάλει το "φίδι από την τρύπα".

Οι ΗΠΑ στην παρούσα φάση δεν δείχνουν διατεθειμένες  να εμπλακούν σε νέες στρατιωτικές περιπέτειες  στη Λιβύη. Η ΕΕ και συγκεκριμένα οι χώρες του νότου  μπορεί να θέλουν να επιβάλλουν τη θέση τους στη Λιβύη,  ωστόσο  η Ένωση δεν  διαθέτει τον αυτόνομο αμυντικό της βραχίονα προκειμένου να επέμβει στρατιωτικά.

Η Ρωσία η οποία διαθέτει μισθοφόρους  στη Λιβύη, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της , δεν επιθυμεί και δεν θα διατάξει την  πλήρη  αποχώρησή τους από τη χώρα άμεσα , προτάσσοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και σταδιακά και από άλλες χώρες, υπονοώντας την Τουρκία, που διατηρεί  επίσης στρατιωτικές δυνάμεις  στη χώρα.

Συνεπώς, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, όπου μόνο η δημιουργία μιας TASK FORCE, στρατιωτικής δύναμης διαφόρων χωρών για τον σκοπό αυτό, θα μπορούσε να επιλύσει.

Αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Το μόνο που διαβλέπουμε είναι η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, η οποία ούτως ή άλλως έχει επιλέξει τον δικό της μοναχικό δρόμο, προκειμένου να υπερασπιστεί το ιδεολόγημά της, αυτό της" Γαλάζιας Πατρίδας".

Τα παραπάνω προμηνύουν άσχημες εξελίξεις όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στα ελληνοτουρκικά για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει σε προγενέστερο άρθρο μας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR