Health

Κορονοϊός – κόκκινος συναγερμός: Ποια νέα μέτρα έρχονται – Τι αλλάζει σε self test και εστίαση

Ολοένα και πιο ανήσυχοι είναι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς μέρα με τη μέρα παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού, η οποία σηματοδοτείται από την άνοδο κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες, Σάββατο, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των εμβολιασμών δείχνει να έχει «βαλτώσει», με επακόλουθο τα νοσοκομεία να γεμίζουν επικίνδυνα και το ΕΣΥ να πιέζεται ασφυκτικά.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα λήψης νέων μέτρων. Μάλιστα, από την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να υπάρξει σειρά συσκέψεων, των ειδικών και της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν στα σε αυτά τα νέα μέτρα.

Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και νέα μέτρα, σε ότι αφορά τον έλεγχο των πιστοποιητικών στα καταστήματα εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κυβέρνηση υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τους ελέγχους… που δεν γίνονται στα μαγαζιά της εστίασης. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες, Σάββατο βράδυ, πραγματοποιήθηκε μπαράζ ελέγχων.

CONTINUE READING

Μέτρα για τους μεικτούς χώρους

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του MEGA, η αρχή θα γίνει στην εστίαση και συγκεκριμένα από τους μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Η επιτροπή μελετά ήδη να χαρακτηρίσει ως κλειστούς, τους εξωτερικούς χώρους που έχουν πλαϊνά προστατευτικά.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μουσική στις «κόκκινες» περιοχές να απαγορευτεί.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι στην εστίαση θα υποχρεούνται να κάνουν τρία rapid test, σε ισάριθμες φορές την εβδομάδα, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

«Το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

CONTINUE READING

Πάντως, από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ένα νέο lockdown.

 

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιστήμονες προαναγγέλλουν έναν «μαύρο» Νοέμβριο, τουλάχιστον όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων.

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εξήγησε πως «αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα».

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.

Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

CONTINUE READING

«Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων»

«Είμαστε σε σημείο συναγερμού» προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, για την αύξηση της διασποράς του φονικού ιού.

«Η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχουμε και το αποτύπωμα της εβδομάδας της 28ης Οκτωβρίου» επισήμανε ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου στον ΣΚΑΙ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε ήπιες αυξητικές τάσεις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι η τάση αυτή επιταχύνεται με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους που νοσούν», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου και εκτίμησε δε ότι μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς απ ό,τι συμπτωματικούς, επικαλούμενος μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ.

«Πιθανόν να έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς που διασπείρουν σε ανεμβολίαστους και σε ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, όποτε υπάρχει ένας κύκλος που αυτοτροφοδοτείται» δήλωσε.

Σε αυτή τη φάση το μόνο όπλο μας είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά. «Ο εμβολιασμένος έχει αντισώματα δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να νοσήσει, πολύ πιο ελαφρά βέβαια, και βέβαια εκκρίνει πολύ μικρότερο ιικό φορτίο από τον ανεμβολίαστο» διευκρίνισε.

Ήδη, το μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης έθεσε με δηλώσεις του το θέμα της λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης στις επιβαρυμένες Περιφέρειες της χώρας, αυτές δηλαδή που αποκαλούμε «κόκκινες».

Δείτε τον χάρτη με τις κόκκινες περιοχές:

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR