Greek-Turkish Relations
Updated at:

Η alla Turca ανάγνωση των Συνθηκών: Τμήματα του Δικαίου της θάλασσας μας ευνοούν λέει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν στην "Εφημερίδα των Συντακτών", είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία απηχούν τις απόψεις της Τουρκικής Κυβέρνησης, τα οποία  παραθέτουμε στη συνέχεια.

CONTINUE READING

Κυριότερα σημεία από τις απαντήσεις του σε ανάλογες ερωτήσεις είναι τα ακόλουθα:

1. Πώς αξιολογεί την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτή την περίοδο; Και τι περιμένει στη συνέχεια;

Εδώ εμφανίζεται ψύχραιμος κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα πραγματικού διαλόγου για την επίλυση των διαφορών μας και  αποφυγή κινήσεων που θα χειροτέρευαν τα πράγματα, αναφέροντας ότι αυτό που εκλαμβάνεται ως αμυντική κίνηση από τον ένα εκλαμβάνεται ως επιθετική κίνηση από τον άλλο και ότι ο κύκλος δράσης-αντίδρασης θα πρέπει να σπάσει ακόμη και με τη βοήθεια τρίτων αν και εναπόκειται στους λαούς των δύο χωρών να αποφασίσουν τι είδους σχέση θέλουν μεταξύ τους.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πιστεύει ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται για να γίνονται, αφού κάνει λόγο για ανάγκη πραγματικού διαλόγου, άρα ο υπάρχον ουσιαστικά δεν οδηγεί πουθενά.

Καλύπτει την τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας όπως αυτή εκδηλώνεται συνεχώς με στρατιωτικές κινήσεις και δηλώσεις, δίνοντας τόνο υποκειμενικότητας σε αυτές , που οδηγούν σε αντίδραση από εμάς, εξισώνοντας θύτη και θύμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κάνει λόγο για "βοήθεια τρίτων" αν και προτιμάει το "ένας με έναν" σε σχέση με την Ελλάδα στην βελτίωση των σχέσεων μας , αλλά δεν αναφέρει πουθενά τις λέξεις Διεθνείς Οργανισμούς.

2. Στη διαπίστωση ότι δεν περνάει μέρα χωρίς επιθετικά λόγια κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της Ε.Ε. και αν μπορεί με τέτοιο τρόπο να διαμορφωθεί ένα κλίμα επαναπροσέγγισης; είπε

Εδώ επικαλέστηκε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η υποκειμενικότητα το πως κάποιος αντιλαμβάνεται τις δηλώσεις, και το δεύτερο πολύ αξιοσημείωτο είναι η αναγκαιότητα για μυστική διπλωματία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, λέγοντας ενδεικτικά : "Ακριβώς όπως μεταξύ των ανθρώπων, η αληθινή φιλία προκύπτει όταν η σιωπή μεταξύ των χωρών επιφέρει άνεση". 

3. Για την παρεμπόδιση του «Nautical Geo» κοντά στην Κρήτη από τουρκικά πολεμικά πλοία και το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ μας είπε ότι τέτοιες κινήσεις είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας, αλλά και εκτός λογικής, ενώ αναρωτήθηκε αν υπάρχει χώρα που τις θεωρεί σωστές; είπε

"Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή, έχουμε νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα πάνω στη δική της υφαλοκρηπίδα. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη της Μεσογείου. Πώς μπορεί κανείς να αρχίσει να ισχυρίζεται ότι ένα μικροσκοπικό νησί (Καστελόριζο) θα μπορούσε να αποκλείσει την τεράστια τουρκική νότια ακτή από τη Μεσόγειο; Μια τέτοια αξίωση δεν θα ευσταθούσε ούτε για δέκα λεπτά σε ένα δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου.

https://youtu.be/F8yY5dlF_6M

Επίσης, ειλικρινά εξακολουθεί να πιστεύει κανείς ότι το σκάφος που αναφέρατε ενδιαφερόταν πραγματικά για τη διεξαγωγή έρευνας (για την οποία μια αίτηση στις τουρκικές αρχές θα έλυνε το πρόβλημα) ή να επισημάνει κάτι άλλο, έστω και έμμεσα;

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι ο αγωγός EastMed είναι εφικτός; Η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας δεν πρέπει να σας εξαπατά.

Ακόμη και αν παραμερίσουμε τα προβλήματα δικαιοδοσίας στη θάλασσα, καθώς και την ανάπτυξη με κατεύθυνση την πράσινη ενέργεια στην Ε.Ε., οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κάποιες φορές περισσότερο για να έχει οικονομικό νόημα ένας τέτοιος αγωγός. Με άλλα λόγια, δεν αξίζει να παλεύεις για κάθε μάχη."

Εδώ διαπιστώνουμε ότι αναπτύσσει τις τουρκικές θέσεις για απαξίωση του Δικαίου της Θάλασσας, αφού το Καστελόριζο κατά τον ίδιο δεν έχει ΑΟΖ, αποφεύγοντας παράλληλα  να απαντήσει στην ερώτηση για την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου που έγινε νότια της Κρήτης που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Όμως και το Καστελόριζο και η Κρήτη και όλα τα νησιά έχουν ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας και η αποδοχή του στην Α. Μεσόγειο δεν αποκλείει την Τουρκία από αυτήν, απλά οριοθετεί τα νόμιμα δικαιώματά της όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον Χάρτη της Σεβίλλης . Αυτή είναι η αλήθεια και μια τέτοια άποψη θα ευσταθούσε σε οποιοδήποτε Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου , στο οποίο η Τουρκία δεν καταφεύγει.

Γιατί άραγε δεν οδηγεί  το ζήτημα της χάραξης των ΑΟΖ στη Χάγη η Τουρκία, εφόσον πιστεύει ότι θα δικαιωθεί;

Κλείνοντας ο Τούρκος Πρέσβης απαξιώνει τις δραστηριότητες του «Nautical Geo» λέγοντας το τραγελαφικό ότι θα έπρεπε να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές αρχές, κάτι που θα ισοδυναμούσε με αποδοχή μας ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως και εγγύς της Κρήτης είναι τουρκική ΑΟΖ,  τον East-Med  τον οποίο χαρακτηρίζει ανέφικτο και ότι δεν αξίζει να παλεύουμε για αυτό!

4.  Σε ερώτηση ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιδρά. Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, διεθνείς οργανισμοί, γειτονικές χώρες απαιτούν σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν είναι αυτό πρόβλημα για την Τουρκία; απάντησε βασικά ότι

"Τα ελληνικά μέσα αρέσκονται να αναφέρονται στο Δίκαιο της Θάλασσας σαν να είναι αναμφίβολα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Δεν γίνεται μεγάλη αναφορά σε τμήματα του δικαίου που σαφώς όχι μόνο ευνοούν τις τουρκικές θέσεις, αλλά στην καλύτερη περίπτωση καθιστούν τα ελληνικά επιχειρήματα αμφισβητήσιμα".

Μα αν αυτό ίσχυε όπως ισχυρίζεται η Τουρκία θα είχε ήδη προσφύγει στη Χάγη, πράγμα που αποφεύγει συστηματικά.

5. Ακολούθως ρωτήθηκε αν  οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και τα Σύμφωνα με Αίγυπτο, Ιταλία, Ισραήλ, Κύπρο κ.λπ. είναι πρόβλημα για την Τουρκία;

"Κοιτάξτε, αν οι συμφωνίες δεν είναι κατά της Τουρκίας, τότε γιατί να έχουμε πρόβλημα; Πράγματι τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν τις προηγούμενες ημέρες ότι αυτό συμβαίνει.,... Οσον αφορά τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε πως η Ελλάδα τελικά εγκατέλειψε τα δόγματα δεκαετιών, στα οποία επέμενε σε θέματα οριοθέτησης. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας και η πρακτική προσέγγιση που τη συνοδεύει, θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επίσης."

Εδώ αφήνει ανοικτό το παράθυρο για διευθέτηση της ΑΟΖ με την χώρα μας η οποία όμως θα πρέπει να εγκαταλείψει δόγματα δεκαετιών όπως λέει ότι κάναμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτό ας το κρατήσουμε αναφορικά με τις "υποχωρήσεις μας", ενώ για Συμφωνία με Ισραήλ ούτε λόγος να γίνεται.... από τον Πρέσβη. 

6. Σε ερώτηση, δεν είναι επιθετική πολιτική το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δηλώσει casus belli κατά της Ελλάδας και αμφισβητεί το καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο;

"Ακριβώς όπως η Ελλάδα, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Αυτό είναι νόμιμο δικαίωμα. Είναι πολιτικό δικαίωμα. Και είναι ζωτικό δικαίωμα. Η μετατροπή του Αιγαίου σε ελληνική λίμνη θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία. Φυσικά δεν θα δεχτούμε να εγκλωβιστούμε στην περιοχή της Ανατολίας. Οσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω ερμηνείας. Αναμένουμε μόνο σεβασμό των συνθηκών, αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, και τίποτα περισσότερο."

Σκοπίμως  εδώ ο Πρέσβης αποκρύπτει τον όρο της  "αβλαβούς διέλευσης" για πολεμικά πλοία  και της ελεύθερης ναυσιπλοίας η οποία δεν θα διαταραχθεί ουδόλως από την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για επέκταση των χωρικών μας υδάτων έως 12 νμ. 

Τώρα αναφορικά με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων που επικαλείται τα πράγματα είναι διαφορετικά από ότι εικάζει και φυσικά δεν μπορεί όταν η Τουρκία έχει ολόκληρη Στρατιά Αιγαίου απέναντι της και έναν τεράστιο αποβατικό στόλο  με πλήρως στρατικοποιημένες την Ίμβρο και την Τένεδο να ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών μας. 

Αλήθεια για ποιόν λόγο έχει τέτοια ισχύ πυρός , μέσα και κάνει αποβατικές ασκήσεις κατάληψης νησιών η Τουρκία, αφού η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μήπως εκπαιδεύεται για απόβαση στη "Γή του Πυρός" ή στη "Γροιλανδία" και εμείς δεν το έχουμε καταλάβει; 

7 Ερωτηθείς για τον  Τσαβούσογλου ο οποίος  είπε πριν από λίγες μέρες ότι η Τουρκία μπορεί να κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο για τις ανάγκες της αλιείας. Σε ποια βάση μπορεί να γίνει μια τέτοια ενέργεια; απάντησε

"Η Τουρκία είναι μια χώρα που αναπτύσσεται, με αυξανόμενο πληθυσμό και ανάγκες. ... Ολα αυτά εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου. Παρεμπιπτόντως, η πρόσφατη ελληνοϊταλική συμφωνία είναι ενδιαφέρουσα γιατί περιλαμβάνει συνεργασία με την Ιταλία σε θέματα εκμετάλλευσης στο Ιόνιο Πέλαγος. Αυτού του είδους οι εξελίξεις που οδηγούν σε συνεργασία και θετικά αποτελέσματα είναι ευπρόσδεκτες."

Δηλαδή με την θεωρία αυτή η Κίνα που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό της γης θα πρέπει να αλιεύει σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό μήπως;

Αναφορικά δε με την ελληοϊταλική συμφωνία για συνεργασία σε θέματα αλιείας έγινε αφού  προηγουμένως συμφωνήθηκε η οριοθέτηση των ΑΟΖ μας επί της θάλασσας με συγκεκριμένα σημεία. 

8 Ερωτηθείς ,γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας; Δεν θα ήταν πιο σταθερή η συζήτηση στο πλαίσιο της UNCLOS; είπε

" Οι διαφορές μας .... δεν αφορούν μόνο την UNCLOS, αλλά και τον υπόλοιπο κορμό του Διεθνούς Δικαίου, από τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων έως τις Συμβάσεις του Σικάγου και του Αμβούργου καθώς και αποφάσεις και κρίσεις διεθνών δικαστηρίων για διάφορες ξεχωριστές υποθέσεις". 

Και πάλι δεν απάντησε στην ερώτηση, αφού το να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας δεν της αποστερεί το δικαίωμα επίκλησης των Συνθηκών που μνημόνευσε και του Διεθνούς Δικαίου. 

10. Η Τουρκία χαρακτηρίζει ανύπαρκτη την οριοθέτηση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και λέει ότι η δική της οριοθέτηση με τη Λιβύη είναι ισχυρή. Επίσης η Τουρκία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στην Κύπρο. Πώς μπορεί να γίνει μια διάσκεψη για τη Μεσόγειο, όπως προτείνει ο πρόεδρος Ερντογάν;

"Πώς μπορούν τα μέρη να λύσουν τις διαφορές τους μιλώντας χωρίς να ακούνε πραγματικά ο ένας τον άλλον; Ας αναρωτηθούμε: Γιατί οι Ελληνοκύπριοι, με τις μονομερείς δραστηριότητές τους, επιμένουν να παραβιάζουν όχι μόνο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας; Γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν να μοιραστούν την πολιτική, οικονομική και άλλη εξουσία με τους Τουρκοκύπριους; ....Θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και δεν μπορούν να αποδεχτούν την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Είναι τόσο απλό."

Εδώ αποτυπώνει την τουρκική  θεωρία των δύο κρατών ως λύση για το Κυπριακό. 

11. Με την Ε.Ε. πιστεύετε ότι μπορεί να ανοίξει σύντομα η λεγόμενη θετική ατζέντα;

"Η Ε.Ε. πρέπει επίσης να αποφασίσει. Δεν μπορείς να τραβάς μια γραμμή στην άμμο και να κατηγορείς την Τουρκία ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά της. Εάν η Ε.Ε. θέλει να γίνει πραγματικά παγκόσμια, θα βρει στην Τουρκία έναν εταίρο. Και, όπως τόνισα λίγο νωρίτερα, υπάρχει διαφορά μεταξύ της πολιτικής που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις και της πολιτικής που βασίζεται σε αξίες. Και λέγοντας αξίες δεν εννοώ φυσικά να προβάλλεται η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών έναντι της δικαιοσύνης και της ισότητας".

Εδώ παρουσιάζεται ότι αδικείται η Τουρκία από την ΕΕ, η οποία στηρίζει ως οφείλει τις δίκαιες  θέσεις , βάσει του Διεθνούς Δικαίου ,2 κρατών της. 

12 Στις 29 Οκτωβρίου γιορτάσατε την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πώς βλέπετε τον ρόλο της χώρας σας τα επόμενα χρόνια;

"Πράγματι αυτή την εβδομάδα φτάσαμε ένα βήμα πιο κοντά στα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Μερικές φορές συναντώ ανθρώπους εδώ που ανησυχούν ειλικρινά για τις προθέσεις μας. Επιτρέψτε μου όμως να το ξεκαθαρίσω. Αυτό που θέλει ο τουρκικός λαός για τον ίδιο και τα παιδιά του δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλει το ελληνικό έθνος. Ολοι θέλουμε να ζήσουμε μια ευημερούσα, ασφαλή, υγιή ζωή σε καθαρά περιβάλλοντα. Σας ακούγεται αυτό οικείο;"

Στην Ελλάδα είναι οικεία  και προσφιλής η ειρήνη, σε αντίθεση με την Τουρκία που πολέμησε και πολεμάει σε Συρία, Β. Ιράκ, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το αν θέλει ένας λαός ειρηνικά αυτό φαίνεται από τη στάση και τα έργα του και όχι από τα λόγια.

Πράξεις απαιτούνται και όχι λόγια από την Τουρκία για να πείσει για τις "καλές" προθέσεις της, στις οποίες δεν πιστεύει κανείς τουλάχιστον στη Δύση.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR