Στο Donbass, η ιστορία με το χτύπημα του Bayraktar κοντά στο Granitnoye δεν λέει να καταλαγιάσει αλλά αντιθέτως το θέμα πήγε σε διεθνές επίπεδο.
Με τη χρήση του, το Κίεβο ανέβασε απότομα τα διακυβεύματα στο Donbass, όπου η κατάσταση ήδη διολισθαίνει σε νέα κλιμάκωση και θυμίζει την επιδείνωση που υπήρξε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, την άνοιξη του 2021.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ανησυχούν στην Ευρώπη. Και καταδίκασαν τη χρήση του «Bayraktar» από την Ουκρανία. Όμως η αντίθεση σε αυτό το φόντο είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κάλεσαν τις δυτικές χώρες να άρουν τις απαγορεύσεις για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Μάλιστα το Τμήμα Στρατιωτικής-Τεχνικής Πολιτικής, Ανάπτυξης Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού του Υπουργείου Άμυνας, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα αγοράς βρετανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους Brimstone για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 25 χλμ., τα οποία αναπτύσσονται από πυραύλους Brimstone.
«Η βρετανική εταιρεία MBDA UK αναπτύσσει ένα νέο πύραυλο Brimstone Sea Spear, ο οποίος στο μέλλον, μεταξύ άλλων, μπορεί να παραδοθεί στην Ουκρανία για να καλύψει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», αναφέρεται στην δήλωση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πύραυλοι Brimstone, χρησιμοποιήθηκαν από τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. Το κόστος ενός τέτοιου πυραύλου υπολογίζεται σε περίπου 100 χιλιάδες λίρες. Πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι η Ουκρανία διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια αυτού του τύπου όπλου.
Σε περίπτωση επιτυχούς συμφωνίας στην Ουκρανία, οι πύραυλοι αυτοί θα εξοπλίσουν τα πολεμικά πλοία της χώρας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυραύλων Brimstone σε ουκρανικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον προγραμματιστή, το εύρος των στόχων που μπορούν να χτυπήσουν αυτοί οι πύραυλοι βάρους 50 κιλών και μήκους 1,8 μέτρων, κυμαίνεται από οχήματα γρήγορης κίνησης και ελιγμών μέχρι τανκς, αποθήκες και πλοία.
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο Donbass επιδεινώνεται καθώς το «Bayraktar» σηκώθηκε για να καταστείλει το σημείο βολής «DPR», το οποίο βομβάρδισε στο Granitnoe, που ελέγχεται από την Ουκρανία, στα νότια της περιοχής του Ντόνετσκ.
Για αυτό, φέρεται να ενεπλάκη αρχικά ο μηχανισμός του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC), αλλά επειδή δεν υπήρξε απάντηση από εκεί, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το Bayraktar.
Ούτε η Ρωσία ούτε οι «δημοκρατίες», έχουν επιβεβαιώσει ακόμη ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τουρκικό drone εναντίον του εχθρού. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «είναι ακόμη άγνωστο αν υπήρξε καθόλου αυτό το χτύπημα».
Ωστόσο, αν πάρουμε ως βάση το επίσημο μήνυμα του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, τότε το drone χρησιμοποιήθηκε και κατάφερε ένα χτύπημα στις αντίπαλες δυνάμεις.
Στην Ρωσία όμως, υποπτεύονται ποιος είναι ο πιθανός στόχος τέτοιων ενεργειών. Τόσο την άνοιξη όσο και σήμερα, η όξυνση συνοδεύεται από το θέμα του «Nord Stream-2». Τότε αποφασιζόταν το ζήτημα της ολοκλήρωσής του και οι αμερικανικές κυρώσεις. Τώρα έχει να κάνει σχετικά, με την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση σε λειτουργία του.
Αυτή η διαδικασία πιστοποίησης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Αλλά θεωρητικά, ακόμη περισσότερο εάν αρχίσουν εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας στο Donbass. Αυτό, υπό το φως της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα κάνει ξανά επίκαιρο το θέμα της αύξησης της άντλησης φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού αγωγού.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών είναι πλέον ασύμφορη για τη Μόσχα, η οποία ενδιαφέρεται για την έγκαιρη εκτόξευση του έργου SP-2. Αυτός είναι ο λόγος που προφανώς μετρούν στο Κίεβο, αυξάνοντας την αντιπαράθεση καθώς δεν περιμένουν την απειλή μιας ισχυρής «απάντησης».
Παρεμπιπτόντως, μέχρι στιγμής η Ρωσία πραγματικά δεν αντιδρά τόσο σκληρά όσο την άνοιξη. Περιορίζεται μόνο σε ανησυχητικές δηλώσεις, ότι το Κίεβο τραβάει δυνάμεις στη ζώνη σύγκρουσης και στοχεύει σε στρατιωτική λύση του ζητήματος του Donbass.
Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που τώρα αντιδρούν πιο έντονα στην απειλή μιας νέας κλιμάκωσης στο Donbass, διότι ο χειμώνας μπήκε, και η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη καταδικάζοντας την χρήση του Μπαϊρακτάρ.
«Το Βερολίνο ανησυχεί πολύ για την αύξηση της έντασης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και για το μήνυμα του Γενικού Επιτελείου του Ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το οποίο οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως απάντηση στους βομβαρδισμούς και τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλου στρατιώτη, χρησιμοποίησε drone τύπου Bayraktar», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέα Σάσε.
Η δήλωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν παρόμοια:
«Ανησυχούμε για την αυξανόμενη ένταση των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, ειδικότερα, για την ολοένα και συχνότερη χρήση βαρέων όπλων που απαγορεύεται από τις συμφωνίες του Μινσκ, καθώς και για την ανακοίνωση από το αρχηγείο του ουκρανικού στρατού για τη χρήση ένοπλου Bayraktar- τύπου drone."
Είναι σημαντικό, ωστόσο να αναφέρουμε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όχι μόνο δεν εξέφρασαν τουλάχιστον ανησυχία για τη χρήση επιθετικών drones στο Donbass, αλλά κάλεσαν ευθέως τις χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν όπλα στην Ουκρανία .
Ενόψει της συνεχούς απειλής κλιμάκωσης στο Donbass, η Ευρώπη θα ενδιαφέρεται όχι μόνο για το πάγωμα, αλλά για την επιτάχυνση της εκτόξευσης του έργου SP-2. Μέσω του οποίου μπορεί να αντληθεί αέριο, ακόμη και αν η διέλευση μέσω της Ουκρανίας πέσει θύμα στρατιωτικής σύγκρουσης. Ή θα γίνει αντικείμενο αμερικανικής πίεσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Αυτοί οι λόγοι ήταν ο κύριος λόγος για τη συναίνεση των Ευρωπαίων και στους δύο Nord Streams πριν. Και αφού η κατάσταση άρχισε να κλιμακώνεται το 2021, το κίνητρο για την ασφάλιση των προμηθειών φυσικού αερίου έναντι του πολέμου θα αυξηθεί επίσης.
Ταυτόχρονα, όπως έδειξε το παράδειγμα της άνοιξης και οι κυρώσεις που δεν επιβλήθηκαν ποτέ κατά του Nord Stream 2, στο τέλος τα κράτη, θα κάνουν ότι καλύτερο για την Ευρώπη και δεν θα βιαστούν να βοηθήσουν την Ουκρανία.