Health

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας από κορονοϊό;

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Global Health. H φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων, όπως η κατάθλιψη και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

To φάρμακο αυτό επιλέχθηκε σε έρευνα ως πιθανή θεραπεία του κορονοϊού λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Στη μελέτη, επιλέχθηκαν τυχαία 739 ασθενείς με κορονοϊό στη Βραζιλία που έπαιρναν φλουβοξαμίνη, ενώ άλλοι 733 έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Όλοι οι ασθενείς που έπαιρναν φλουβοξαμίνη παρακολουθούνταν για 28 μέρες έτσι ώστε να φανεί πώς πάει η υγεία τους και αν θα χρειάζονταν νοσηλεία.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, μείωση 30% στις νοσηλείες σε όσους έπαιρναν φλουβοξαμίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν. Η μείωση αυτή μάλιστα έφτασε το 65% στους ασθενείς που έπαιρναν όλα τα φάρμακά τους.

CONTINUE READING

«Η φλουβοξαμίνη μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων, που ονομάζονται κυτοκίνες, και τα οποία μπορούν να παραχθούν κατά τη μόλυνση με κορονοϊό» ανέφερε η Άντζελα Ρίερσεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και μια από τις συγγραφείς της έρευνας.

Σε δευτερεύουσα ανάλυση, στους ασθενείς που έπαιρναν τουλάχιστον το 80% της δόσης τους καταγράφηκε ένας θάνατος σε όσους έπαιρναν φλουβοξαμίνη, σε σχέση με 12 σε αυτούς που δεν έπαιρναν.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της δοκιμής TOGETHER, η οποία άρχισε τον Μάιο του 2020 και έχει σκοπό να δοκιμάσει πιθανές θεραπείες για τον κοροονϊό.

 

«Μέχρι στιγμής, η φλουβοξαμίνη είναι το μόνο φάρμακο το οποίο - αν χορηγηθεί έγκαιρα - μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε ο κορονοϊός να μην απειλήσει τη ζωή των ασθενών» ανέφερε ο Έντουαρντ Μιλς, διευθυντής έρευνας στη δοκιμή TOGETHER και καθηγητής σε πανεπιστήμιο στον Καναδά.

CONTINUE READING

«Μπορεί να γίνει ένα από τα πιο ισχυρά όπλα κατά του ιού και η αποτελεσματικότητά του είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας» σχολίασε ο ίδιος.

Tο φάρμακο αυτό κοστίζει περίπου 3,5 ευρώ για 10 μέρες και μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις πιο φτωχές χώρες που έχουν χαμηλούς εμβολιαστικούς ρυθμούς και δεν έχουν πρόσβαση σε ανεπτυγμένες θεραπείες για τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1990 και είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα ασφαλές φάρμακο.

Όταν κάποιος πάσχει από κορονοϊό, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιδράσει παράγοντας υπερβολικά μεγάλη ποσότητα κυτοκινών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα ζημιά στα όργανα. Η φλουβοξαμίνη μπορεί να περιορίσει την υπερβολική αυτή αντίδραση του οργανισμού.

CONTINUE READING

Βέβαια, οι ερευνητές αναγνωρίζουν κάποιους περιορισμούς: η φλουβοξαμίνη δεν είναι στη λίστα του ΠΟΥ με τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ πρέπει να εξεταστεί αν μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR