Το πέμπτο κύμα φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών, καθώς παρατηρείται παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Την ίδια ώρα την Τετάρτη, από τα συνολικά 3.651 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 624 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 602 νέες λοιμώξεις.
Πιο συγκεκριμένα, σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η πίεση από τις αυξημένες νοσηλείες κυρίως ανεμβολίαστων ασθενών, την ώρα μάλιστα που η αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών φαίνεται ξεκάθαρα στις ημερήσιες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.
Στο “κόκκινο” πέντε περιοχές
Η Επιτροπή εισηγήθηκε να περάσουν στο Επίπεδο 4 οι εξής πέντε περιοχές:
- Ζάκυνθος,
- Αχαΐα,
- Αρκαδία,
- Ιωάννινα
- Μεσσηνία.
Σημειώνεται ότι στα δύο υψηλότερα επίπεδα 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.
Ο Επιδημιολογικός Χάρτης σήμερα (27/10)
Οι περιοχές με την μεγαλύτερη διασπορά
Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δεκαπέντε είναι οι περιοχές με πολύ μεγάλη θετικότητα, όπως προκύπτει από τα τεστ για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.61% σε σύνολο 1.393.526 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.36% σε σύνολο 1.831.691 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,70%. Όσον αφορά στις περιοχές με υψηλά ποσοστά, αυτές είναι οι εξής:
– Αρκαδίας 1,40%
– Γρεβενών 1,44%
– Δράμας 1,63%
– Έβρου 1,31%
– Ημαθίας 1,90%
– Καστοριάς 1,14%
– Κιλκίς 1,67%
– Λάρισας 1,64%
– Μαγνησίας 1,63%
– Μεσσηνίας 1,33%
– Πέλλας 1,28%
– Πιερίας 1,68%
– Ροδόπης 1,78%
– Σερρών 1,31%
– Τρικάλων 1,25%
Τζανάκης: Δεν αποκλείεται η επαναφορά των τοπικών μέτρων σε περιοχές-βόμβα
Ο κ. Τζανάκης είπε «για κάθε επιπλέον 1000 κρούσματα, Θα έχουμε ακόμη 10 νεκρούς και περίπου 50-90 διασωληνώσεις», προσθέτοντας «εγώ δεν αποκλείω να έχουν μέτρα τοπικά σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη έχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και κόσμος από πολλές γύρω περιοχές επισκέπτεται την περιοχή».
Αν δεν πάρουμε μέτρα, θα αυξηθούν τα κρούσματα
«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Τζανάκης, καταλήγοντας ότι είναι πρόβλημα «τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες», κάνοντας έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σαρηγιάννης: Χρειάζονται άμεσα μέτρα και διενέργεια self test
Την ίδια ώρα μεγάλη εντύπωση προκάλεσε και η πρόταση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με τα self test και τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Η πρόταση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ για υποχρεωτικό self test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους σίγουρα θα συζητηθεί.
Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται μετά την έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας των ειδικών να στήσουν αναχώματα απέναντι στον κοροναϊό. Όμως, αυτή η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους εμβολιασμένους, καθώς μπορεί να υποστηρίξουν ότι έκαναν το εμβόλιο για να αποφύγουν την ταλαιπωρία (αλλά και τα έξοδα) από τη διενέργεια των self test.
Να σημειώσουμε ότι οι εμβολιασμένοι αυτή την στιγμή μπορούν να κάνουν rapid test στα σημεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά ότι διενεργεί διαγνωστικούς ελέγχους για τον κοροναϊό. Ο καθηγητής δικαιολογώντας την πρόταση του σημείωσε ότι για τον περιορισμό της πανδημίας χρειάζονται άμεσα μέτρα και η διενέργεια των self test θα επιτρέψει τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Δείτε βίντεο του SKAI.gr:
Βασιλακόπουλος: Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός lockdown. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση.
Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά. Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον», πρόσθεσε Επίσης τόνισε πως η νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι μια εμπειρία τραγική και ότι ένα 30-40% που εισάγεται δεν καταφέρνει να επιβιώσει.