World
Updated at:

Προεόρτια! Η στρατηγική σχέση Ελλάδος-Σ.Αραβίας θα γίνει σύντομα μια ισχυρή “αμυντική συμφωνία”

Όλα αλλάζουν για την χώρα μας στην Μέση Ανατολή λόγω της δημιουργίας μια ραγδαία επικίνδυνης κατάστασης ( αύξηση των τιμών ενέργειας), η οποία επιτάσσει τον άμεσο σχεδιασμό και την δημιουργία γραμμών ενεργειακού ανεφοδιασμού της ΕΕ, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα μεγάλης κερδοφορίας.

Οι στρατηγικές σχέσεις του Ριάντ με Ελλάδα, Αίγυπτο, Ινδία θα φέρει το επόμενο βήμα.

Ποιο θα είναι  όμως το επόμενο βήμα;

Όπως αναφέρουμε εδώ και μεγάλο διάστημα στο "Πενταπόσταγμα", δημιουργείται ταχύτατα ένας τεράστιος και ισχυρότατος αμυντικός άξονας Ελλάδας-Ινδίας-Σ.Αραβίας-Αιγύπτου-Γαλλίας κατά του τουρκικού άξονα στην Μεσόγειο, προκαλώντας οργή και ανησυχία στην Άγκυρα.

Ο γνωστός Ισραηλινός ειδικός SETH J. FRANTZMAN, είχε αναφέρει προ μηνών, ότι συνδέονται αμυντικά πλέον όλο και περισσότερο χώρες όπως η Γαλλία, η Ινδία και η Ελλάδα με μια ομάδα χωρών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα στον Κόλπο.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

«Η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι στρατηγικής σημασίας και για τα δύο έθνη καθώς και για ολόκληρο το περιφερειακό σύμπλεγμα Ανατολικής Μεσογείου-Μέσης Ανατολής», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Michael Tanchum, ανώτερος συνεργάτης στο Αυστριακό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον.

CONTINUE READING

«Το 2021 υπήρξε έτος ορόσημο πολλών γεγονότων που ανέβασαν το επίπεδο της ελληνο-σαουδαραβικής σχέσης ασφάλειας, ιδίως με την πρώτη διμερή στρατιωτική άσκηση της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, με την ονομασία «Eye of the Falcon 1», τον Μάρτιο του 2021 και την συμμετοχή του Βασιλείου στην άσκηση «Hercules 21» τον Σεπτέμβριο του 2021.

Οι πρώτες πολυμερείς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας, αλλάζουν τα πάντα.

Ελλείψει πειστικής εγγύησης ασφάλειας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Αθήνα έχει αναπτύξει επιδέξια τις αμυντικές της σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ συνεργάζεται με επιλεγμένα κράτη μέλη της ΕΕ ( Γαλλία) για να επιτύχει μια επαρκή αποτρεπτική ικανότητα.

Η Αθήνα χρειάζεται ομοίως να εμβαθύνει τις οικονομικές της σχέσεις με καθεμία από αυτές τις χώρες για να δημιουργήσει έναν ισχυρό εμπορικό διάδρομο Μεσογείου-Μέσης Ανατολής… που μπορεί να εκτείνεται, από το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου μέχρι την Ινδία.

Η ανύψωση του επιπέδου της ελληνοσαουδαραβικής επιχειρηματικής σχέσης, με αποτέλεσμα επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε κάθε χώρα, είναι το επόμενο βήμα και πιθανότατα αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας στην χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία», τόνισε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα η Γαλλία φαίνεται να αυξάνει τον ρόλο της σε αυτόν τον άξονα με την διενέργεια ναυτικών ασκήσεων σε συνεργασία με Ινδία και ΗΑΕ.

Σύμφωνα με τον ειδικό Μαχμούντ Γκαμάλ, ο οποίος σχολιάζει ζητήματα ασφαλείας της Αιγύπτου, η επόμενη μεγάλη αεροπορική άσκηση θα περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

CONTINUE READING

Γιατί όμως δημιουργείται αυτή η αμυντική συμμαχία;

Όλα αφορούν τον φιλόδοξο υποθαλάσσιο αγωγό EastMed ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να είναι έτοιμος εντός των επόμενων 5 ετών, όπως τόνισε και ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Yuval Steinitz.

Ο αγωγός EastMed θα επιτρέψει στο Ισραήλ μέσω Κύπρου, να εξάγουν φυσικό αέριο απευθείας στην Ελλάδα και την Ιταλία, και από εκεί στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ σε αυτόν τον αγωγό, θα ενωθεί αγωγός από τον Περσικό κόλπο και την Μ.Ανατολή, και ναι “τα λεφτά δεν θα είναι απλά πολλά, αλλά προκλητικά τεράστια”.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR