Health Sciences
Updated at:

Κορονοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός το αποτελεσματικότερο όπλο κατά της Μετάλλαξης Δέλτα

Ο πλήρης εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι το αποτελεσματικότερο όπλο κατά των χειρότερων εκβάσεων της μετάλλαξης Δέλτα σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα μελέτης από τη Σκωτία, καθώς αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προστατεύει περισσότερο από 90% από τον θάνατολόγω του ιού.

Σύμφωνα με το ygeiamou.gr και πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 90% και το εμβόλιο της AstraZeneca 91%μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στην πρόληψη του θανάτου από κορωνοϊό, σε άτομα που όμως βρέθηκαν θετικά στον ιό. Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος εμβολιασμένου, όμως σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη του θανάτου στη συγκεκριμένη μελέτη.

Αν και η έρευνα περιλάμβανε μόνο στοιχεία κατοίκων της Σκωτίας, είναι και η πρώτη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε επίπεδο πληθυσμού μιας χώρας κατά της κυρίαρχης πλέον μετάλλαξης Δέλτα, καθώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία περισσότερων από 5.4 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαμένουν στη χώρα από την περίοδο της 1ης Απριλίου έως 27 Σεπτεμβρίου του 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Τμήματος Δημόσια Υγείας του Πανεπιστημίου Strathclyde άντλησαν στοιχεία από τη βάση δεδομένων EAVE II Covid-19, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα ασθενών για την παρακολούθηση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε πραγματικό χρόνο.

CONTINUE READING

115.000 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον ιό μέσω μοριακών διαγνώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην κοινότητα, ενώ καταγράφηκαν 201 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Οι ερευνητές όρισαν τις απώλειες από τον κορωνοϊό ως οποιοσδήποτε άτομο κατέληξε εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση PCR ή είχε καταχωρημένη την αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό θανάτου τους.

Αν και τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι λόγω της παρατηρητικής φύσης της μελέτης, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, ενώ παράλληλα δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση σύγκριση μεταξύ των δύο εμβολίων. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχες μελέτες και σε άλλες χώρες και με μια μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης μετά τον πλήρη εμβολιασμό για πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Εν τέλει, καταλήγουν ότι το εμβόλιο αποτελεί τη μοναδική μέθοδο προστασίας ενάντια στον ιό, ενθαρρύνοντας όλους να εμβολιαστούν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR