Greek-Turkish Relations

Πολιτικο-οικονομική αποσύνθεση! Η Τουρκία αντιμέτωπη με πολιτική κρίση σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Η Τουρκία ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μια χώρα απρόβλεπτη, ακόμη και για όσους την παρακολουθούν από κοντά και για πολλά έτη.

Το τελευταίο τριήμερο είχαμε τον αλλοπρόσαλλο Ερντογάν να αναγγείλει την απέλαση 10 πρεσβευτών δυτικών κρατών μεταξύ αυτών των ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, με την επίφαση της υποτιθέμενης παρέμβασης των χωρών τους στα εσωτερικά της Τουρκίας, όταν αυτές ζήτησαν με επιστολή τους την αποφυλάκιση του ανθρωπιστή Οσμάν Καβάλα.

Πολλοί αναλυτές είπαν ότι η ενέργεια αυτή του Ερντογάν αποσκοπούσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του  και τους Εθνικιστές, αποσπώντας την προσοχή τους από την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας για την οποία είναι υπεύθυνος.

Ωστόσο, λόγω πολλών διεθνών αντιδράσεων αλλά και αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος "μάζεψε την κατάσταση", ανακαλώντας την απόφασή του.

CONTINUE READING

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε νέτα σκέτα στον Ερντογάν  "Εάν οι πρεσβευτές κηρυχθούν persona non grata, θα αναγκαστώ να φύγω από το υπουργείο", δημιουργώντας κρίση στην κυβέρνηση.

Η παραπάνω κατάσταση από πολιτικής άποψης θα σκεφτόταν κανείς ότι θα έδινε περισσότερους πόντους στην ενωμένη τουρκική αντιπολίτευση, αφού αυτή θα έσπευδε να ορίσει έναν κοινό υποψήφιο για την τουρκική Προεδρία στις επικείμενες εκλογές, εμφανίζοντας εικόνα συγκροτημένου ενιαίου πολιτικού φορέα της "Nation Alliance" και όχι της υπό διάλυση κυβέρνησης του Ερντογάν.

Υποψήφιοι προς τούτο λογικά θα έπρεπε να είναι ένας εκ των δύο δημάρχων , είτε ο Mansur Yavaş της Άγκυρας, είτε ο Ekrem İmamoğlu της Κωνσταντινούπολης , προερχόμενοι από το κυρίως αντιπολιτευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης του κόμματος CHP του Κιλιτζάρογλου.

Το περίεργο είναι ότι αυτούς τους πρότεινε η Πρόεδρος του IYI party Ασκενέρ και όχι το κόμμα από το οποίο προέρχονται το CHP το οποίο πρότεινε έναν παντελώς άγνωστο πολιτικά υποψήφιο!

Συγκεκριμένα η  Πρόεδρος του Κόμματος IYI Akşener έκανε δήλωση σχετικά με τον πιθανό υποψήφιο για την προεδρία της "Nation Alliance". Η Akşener ανακοίνωσε ότι δεν θα πεί όχι  είτε στην υποψηφιότητα του  İmamoğlu είτε του Yavaş, για την τουρκική Προεδρία. 

"Ο Ekrem İmamoğlu και ο Mansur Yavaş είναι και οι δύο δήμαρχοι της Nation Alliance. Έκανα μια προσπάθεια να εκλεγούν και τα δύο ονόματα.  Συναντιέμαι με ανθρώπους στις περιφέρειες των 63 επαρχιών και βλέπω τις απόψεις τους".

Μυστήριο παραμένει ωστόσο ποιος θα είναι ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023. Ενώ πολλά ονόματα έχουν μπει στην ατζέντα μέχρι τώρα, η τελευταία ανάρτηση που έκανε ο Emin Çapa, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με την αντιπολίτευση, μπέρδεψε τους πάντες.

Δηλώνοντας ότι ο Κιλιτσντάρογλου βρήκε τον υποψήφιο πρόεδρο στη θέση του, ο Τσάπα είπε, "Είναι ένας αγνώριστος υποψήφιος, το όνομα του οποίου είναι άγνωστο στο κοινό αυτή τη στιγμή. Σοκαρίστηκα όταν το έμαθα".

Ο παρουσιαστής της People's TV Emin Çapa ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του CHP Kemal Kılıçdaroğlu είχε βρει έναν υποψήφιο για την προεδρία "που δεν έχει δεσμούς με τα κόμματα και δεν είναι καθόλου γνωστός στο κοινό".

Ο Capa, είπε  ότι στο μυαλό του αρχηγού του CHP Kılıçdaroğlu  είναι κάποιος που δεν ήταν οικείο όνομα και δεν είχε δεσμούς με τα κόμματα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το όνομα χωρίς έγκριση.

Ωστόσο ο Capa δήλωσε ότι, "Ο υποψήφιος δεν είναι ο κ. İmamoğlu. Είναι ένας άγνωστος υποψήφιος του οποίου το όνομα δεν είναι δημοσίως γνωστό και κανείς δεν μιλάει αυτή τη στιγμή.Θα αρέσει στους ψηφοφόρους;  Δεν είμαι σίγουρος ακόμα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε πολιτική περιδίνηση  και αστάθεια. Η κυβέρνηση Ερντογάν πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής στο εσωτερικό της, ενώ η αντιπολίτευση καίτοι έχουν δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Τούρκου Προέδρου δύο Δήμαρχοί της , δείχνει κατακερματισμένη με τον Πρόεδρο του CHP  Κιλιτζάρογλου να μην φαίνεται να  δίνει το "δαχτυλίδι" της υποψηφιότητας για την Προεδρία σε κανέναν από τους δύο, είτε  τον Ekrem İmamoğlu  είτε τον Mansur Yavaş, αλλά σε άλλο πρόσωπο μη κατονομαζόμενο.

Εδώ εισέρχεται και ο παράγοντας ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού είναι γνωστό ότι όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερική κρίση, τότε την εξάγει με συνήθη αποδέκτη την Ελλάδα.

CONTINUE READING

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν πλέον εκτός των  πάρα πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και διεθνώς, φαίνεται να αντιμετωπίζει και ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, εκτιμούμε ότι θα τον κάνει περισσότερο απρόβλεπτο και επιθετικό.

Αντιλαμβάνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ότι τα πολιτικά πυροτεχνήματα πλέον δεν πιάνουν και αυτό ίσως τον ωθήσει να προβεί σε κινήσεις πέραν πάσης λογικής, οπότε εδώ μπαίνει στην εξίσωση η Ελλάδα, εκτός αν ο προσεκτικός με τη Δύση  και ευρισκόμενος πάντα στο παρασκήνιο αμέτοχος σε κρίσεις Ακάρ, μαζί με τους συμμαθητές του τόσο από τα  μαθητικά του χρόνια... , όσο και από το στράτευμα δώσει  άλλη λύση... 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR