USA
Updated at:

Σχιζοφρένεια! Η Τουρκία ζητά αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ-Μέσα η Ρωσία έξω οι ΗΠΑ!

Οι αμυντικές αγορές της Τουρκίας από τη Ρωσία έχουν ανησυχήσει τους εταίρους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, αλλά οι δύο χώρες παραμένουν αντίπαλοι στους πολέμους από τη Μέση Ανατολή έως τον Καύκασο, υπογραμμίζοντας τα ρήγματα που διατρέχουν την παράξενη συμμαχία τους.

Συνέταιροι ή εχθροί; Τουρκία και Ρωσία οδηγούνται σε μια παράδοξη συμμαχία

Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία παρέλαβε τα ρωσικά αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, προκαλώντας τελικά αμερικανικές κυρώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες της Άγκυρας.

Παρά τις προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον, ότι περαιτέρω αγορές ρωσικών όπλων θα επιφέρουν πρόσθετες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει στην Άγκυρα τι θα αγοράσει και είπε ότι θα προμηθευτεί μια δεύτερη παρτίδα S-400.

Η Ρωσία φέτος, έχει πραγματοποιήσει περίπου το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Τουρκία. Η Άγκυρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από τις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 7 εκατ. Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2019 – ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών από οποιαδήποτε χώρα – πριν η πανδημία μειώσει δραστικά τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ο τουρισμός παραμένει σημαντική πηγή ρευστού για την τουρκική οικονομία.

Η ρωσική πυρηνική κοινοπραξία Rosatom, χτίζει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας, το οποίο ο Πούτιν είπε ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.

Τουρκική έκδοση: Η Ρωσία πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ αντί για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον, για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις στην Άγκυρα, ήταν  πάντοτε προκλητικές από διάφορες απόψεις και όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν αποφασιστικότητα και υπομονή στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων.

CONTINUE READING

Αυτήν την φορά έρχεται ο φiλοερντογανικός δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρλάς, της εφημερίδας Σαμπάχ, να επισημάνει σε άρθρο του πως πιστεύει ότι σήμερα το ΝΑΤΟ είναι γεμάτο εσωτερικές αντιφάσεις.

Και ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε, πως η κατάσταση πραγμάτων στον κόσμο απαιτεί ανανέωση της ιδιότητας μέλους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και η πιο λογική κίνηση, θα ήταν να συμπεριληφθεί η Ρωσία σε αυτό το στρατιωτικό μπλοκ!!!.

Ως γνωστόν, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν μια τακτική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της συμμαχίας συζήτησαν ξανά την «επιθετικότητα» της Ρωσίας και τους τρόπους άμυνας εναντίον της.

Ωστόσο, πίσω από την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κρύψει το βασικό του πρόβλημα,  τη διχόνοια μέσα στο μπλοκ, γράφει ο συγγραφέας για την τουρκική έκδοση της Sabah. Το μπλοκ του ΝΑΤΟ, που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση και να εξουδετερώσει την απειλή για τις "δημοκρατικές χώρες" πρώτα από την ΕΣΣΔ και στη συνέχεια από τις χώρες του μπλοκ της Βαρσοβίας, έχασε τον σκοπό της ύπαρξής του στις αρχές της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα λόγω της κατάρρευσης του κύριου εχθρού. Στη συνέχεια, οι ίδιες οι χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου προσχώρησαν στη συμμαχία. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σοβιετική απειλή, και για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της, το ΝΑΤΟ εφηύρε έναν νέο εχθρό - τη Ρωσία κατέληξε ο Μεχμέτ Μπαρλάς .

Ταυτόχρονα, πολλές χώρες του μπλοκ έχουν άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και κακές εντός της συμμαχίας. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, υπάρχουν περισσότερες διαφωνίες εντός του μπλοκ παρά η καταπολέμηση εξωτερικών απειλών.

Αναφέρει ως παράδειγμα τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο συγγραφέας είναι πεπεισμένος, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τους εχθρούς της Τουρκίας. Επιπλέον, η Τουρκία και η Ελλάδα, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σχεδόν σε πόλεμο και υπάρχει αρκετή «σπίθα» για να την πυροδοτήσει.

CONTINUE READING

Από την άλλη, η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, είναι ο κύριος εχθρός της συμμαχίας. Αυτό δεν εμποδίζει την Άγκυρα και τη Μόσχα να διεξάγουν εποικοδομητικό διάλογο και να εγκαθιδρύσουν συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Κατά τη γνώμη του συγγραφέα, είναι λογικό να δημιουργηθεί ένα νέο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ, συμβατό με τις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να μπει η Ρωσία. Και για να εξαλειφθεί η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ πρέπει επίσης να γίνει δεκτό εκεί. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να γίνουν δεκτές εκεί, δεν θα υπάρξει σταθερότητα μαζί τους, συνοψίζει. Ένα είδος μπλοκ του ΝΑΤΟ χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά με τη Ρωσία.

Πρωτότυπη πρόταση.. Αυτά τα παραπάνω παρόλο που η Τουρκία έχει υποστηρίξει, αν δεν έχει διευθύνει, τον 45ήμερο πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν -οι χώρες αυτοπροσδιορίζονται ως "ένα έθνος, δύο κράτη"- ενάντια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την εισβολή της στο Βόρειο Ιράκ δεκατρία χρόνια πριν, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λιβύη, τόσο τον άμεσο όσο και μέσω πληρεξουσίων  στη Συρία, τις τακτικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά και του -αισίως 43 ετών- μακροβιότερου πολέμου ενάντια στην εξέγερση των Κούρδων στη δική της χώρα (εξέγερση που έχει «διαρρεύσει» στο Ιράκ και τη Συρία.). Κανένα από αυτά δεν διαταράσσει με κανέναν τρόπο το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία δημοκρατιών;.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR