USA

Oι ΗΠΑ δίνουν το δαχτυλίδι στη Γαλλία για Ευρωστρατό και Σαχέλ- Πως επηρεάζονται Ελλάδα και Τουρκία

Μετά την πρόσκαιρη  κακοκαιρία πάντα βγαίνει ο ήλιος. Αυτό συμβαίνει και στις Διεθνείς σχέσεις, μεταξύ πραγματικών φίλων και συμμάχων χωρών, όπως στην περίπτωση των σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας.

CONTINUE READING

Πράγματι, οι σχέσεις τους πρόσφατα πέρασαν μια κρίση, αναφορικά με το AUKUS στο οποίο οι ΗΠΑ δεν προσκάλεσαν τη Γαλλία να μετέχει και στη ματαίωση της συμφωνίας Γαλλίας-Αυστραλίας για τα υποβρύχια της τελευταίας με υπαιτιότητα κυρίως της Ουάσιγκτον, η οποία  μπήκε "σφήνα" στην εν λόγω συμφωνία, προσφέροντας πυρηνικά υποβρύχια και ανάλογη τεχνολογία στο Σίδνεϊ.

Η Γαλλία αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει βήματα απεξάρτησης από το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας τον δικό της αμυντικό βραχίονα και πραγματοποιώντας ανοίγματα με την Ινδία κυρίως στον Ινδοειρηνικό ωκεανό.

 Έκτοτε και σταδιακά οι σχέσεις των δύο συμμάχων σε 2 Παγκόσμιους πολέμους ΗΠΑ και Γαλλίας, επανακάμπτουν.

Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Μακρόν, συζήτησαν τηλεφωνικά τη  συνεργασία  των χωρών τους σε θέματα ασφαλείας στην Αφρική, την Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό, καθώς οι δύο χώρες επιχειρούν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους, μετά τη διαμάχη που προαναφέραμε.

CONTINUE READING

Οι Μπάιντεν και Μακρόν  φαίνεται ότι στην μεταξύ τους επικοινωνία  καθόρισαν το πλαίσιο και το διάγραμμα των συνομιλιών που θα έχουν  όταν συναντηθούν  στη Σύνοδο των ηγετών της G20,  στα τέλη Οκτωβρίου.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να συναντηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα με τον πρόεδρο Μακρόν στη Ρώμη, όπου θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα εξετάσουν τα πολυάριθμα θέματα που συνδέονται με τη γαλλο-αμερικανική συνεργασία», σύμφωνα με δελτίο τύπου, που εξέδωσε η αμερικανική προεδρία.

Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής τους  επανέλαβε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των δύο χωρών για να στηρίξουν τις προσπάθειες για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή του Σάχελ και να ενισχύσουν τη συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό,  αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις προσπάθειες που χρειάζονται για την ενίσχυση της  άμυνας της ΕΕ, ως  συμπληρωματική του ΝΑΤΟ», σημειώνεται.

Επιπλέον, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 11/12 Νοεμβρίου, όπου θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Χάρις και ο Μακρόν «θα συζητήσουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο και θα επιμείνουν στη σημασία της συμμαχίας μας για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η Covid-19 και η κλιματική κρίση, ενώ θα αναφερθούν και στα ζητήματα του Σάχελ και του Ινδο-Ειρηνικού».

https://www.youtube.com/watch?v=Cz9qyCPQG0o

Ευρωστρατός και Σαχέλ

Η τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων ΗΠΑ-Γαλλίας σηματοδοτεί σοβαρές εξελίξεις μεταξύ άλλων σε δύο πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία είναι ο Ευρωστρατός και η ασφάλεια της περιοχής των χωρών του Σαχέλ στην Αφρική.

Διαφαίνεται ότι οι δύο σύμμαχοι βρίσκουν το βηματισμό τους, καθορίζοντας τις προτεραιότητές τους και τους  εδαφικούς τομείς ευθύνης του καθενός  παγκοσμίως , γνωστοποιώντας τα συμφέροντα των χωρών τους προκειμένου αυτά να αλληλοϋποστηριχθούν.

Οι αποφάσεις για την δημιουργία του Ευρωστρατού πρέπει να έχουν ληφθεί από ΗΠΑ και Γαλλία , ως συμπληρωματικού αμυντικού βραχίονα της ΕΕ , στο ΝΑΤΟ, με την Γαλλία να έχει ηγετικό ρόλο. 

Αναφορικά με την οργάνωση, δομή, σύσταση, πλαίσιο λειτουργίας και επέμβασης  του, δυνάμεις που θα τον απαρτίζουν, αυτά μένει να συζητηθούν και να αποκρυσταλωθούν, με τρόπο σαφή στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Εκτίμηση είναι ότι η δημιουργία του Ευρωστρατού θα συμπέσει χρονικά με την ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι εξόχως σημαντική για τη χώρα μας σε σχέση με την Τουρκία, σε μια σειρά ζητημάτων όπως η ασφάλεια της έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και  η οριοθέτηση της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης  και η επίσπευση των διαδικασιών του East-Med, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ΕΕ ενεργειακά, από τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται σε Ελλάδα και Κύπρο και από τον δικό της αγωγό.

Η συγκυρία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε θέματα ενέργειας είναι θετική για τη χώρα μας και για την ολοκλήρωση των παραπάνω.

Η ασφάλεια της περιοχής των χωρών του Σαχέλ από την ΕΕ-Γαλλία πρωτίστως και από τις ΗΠΑ δευτερευόντως, οι οποίες έχουν εστιάσει στον Ινδοειρηνικό και την Κίνα, φαίνεται ότι έχει επίσης αποφασιστεί.

Στην εξίσωση θα μπει  η Ελλάδα από δύο πλευρές, η μία ως κράτος μέλος της ΕΕ και η δεύτερη ως απόρροια του Συμφώνου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, όπου υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Η Τουρκία αναμένουμε να εναντιωθεί στα παραπάνω, αφού πλέον το ΝΑΤΟ θα χάσει σταδιακά την σπουδαιότητά του αναφορικά με την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ, παραχωρώντας τα σκήπτρα στον Ευρωστρατό, στο δε Σαχέλ, όπου επεκτείνεται οικονομικά και στρατιωτικά, θα συναντήσει το αντίπαλο δέος του Ευρωστρατού, της Γαλλίας και της Ελλάδας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR