Οθωμανικά μεγαλεία και ανάλογη αντιμετώπιση από τις υπερδυνάμεις ( μετά το 1945) απαιτεί και προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν, αλλά θα μείνει με την όρεξη.
“Πολλοί ειδικοί επιστήμονες διαπίστωσαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, μια προσπάθεια της Τουρκίας για ένα καθεστώς παγκόσμιας δύναμης.
Ωστόσο, ο κύριος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, (αλλά και η Ρωσία) δεν θα επιτρέψουν στη χώρα αυτή να μετατραπεί σε κάτι τέτοιο”, διευκρίνισε ο Ρώσος ειδικός Valery Korovin και πρότεινε να αποσυρθεί η χώρα από όλες τις κοινές συμφωνίες με την Αμερική.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις του για την εξάρτηση του κόσμου από μια «χούφτα» νικητών του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθεί να επισημάνει τις φιλοδοξίες της χώρας του να συμμετάσχει σε ορισμένες παγκόσμιες διαδικασίες σε ίση βάση με τα κορυφαία κράτη του πλανήτη.
Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο διευθυντής του ρωσικού κέντρου γεωπολιτικής τεχνογνωσίας Valery Korovin.
"Στην πραγματικότητα, η Τουρκία σήμερα έχει μόνο ένα σχέδιο που αφορά την αναβίωση της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία καθαρά υποθετικά, μπορεί να θεωρηθεί ως θέμα της παγκόσμιας πολιτικής, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ακόμη δικαιολογημένα χαρακτηριστικά μιας τουρκικής παγκόσμιας δύναμης", είπε ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “η συμμετοχή της Τουρκίας στα προβλήματα άλλων κρατών δεν είναι απολύτως νόμιμη.
Έτσι, στη Συρία, οι τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις είναι παράνομες, καθώς δεν υπήρξαν προσκλήσεις από τις επίσημες συριακές αρχές, ενώ παρόμοια κατάσταση λαμβάνει χώρα και στη Λιβύη, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτό.
Μεταξύ άλλων, η τουρκική παρέμβαση στις υποθέσεις του Ιράκ και άλλων κρατών είναι γενικά παράνομη.
Ο Ερντογάν παραδέχτηκε την επιθυμία του να «βρει μια γωνιά» ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.
Οι Τούρκοι έχουν κάνει ισχυρισμούς για καθεστώς παγκόσμιας δύναμης, υπάρχουν φιλοδοξίες για αυτό, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές συνθήκες βάσει των οποίων η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί παγκόσμια δύναμη", πρόσθεσε ο Κοροβίν.
“Σήμερα η Τουρκία έχει το καθεστώς μιας περιφερειακής δύναμης, επειδή ο κύριος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα της επιτρέψουν κάτι περισσότερο.
“Εάν η Τουρκία θέλει πραγματικά να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, πρέπει να αποσυρθεί από όλες τους οργανισμούς που υπάρχει συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και να επαναπροσανατολιστεί πλήρως στις δομές της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Ρωσίας”, τόνισε ο ίδιος.
Ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία προσπαθεί να οριοθετήσει ουσιαστικά ο Ερντογάν με την νέα κρίση που προκάλεσε βάσει σχεδίου του στην Α.Μεσόγειο θέλοντας πιθανόν να ενώσει μέρος της με τα εδάφη στην Β.Συρία, τα οποία ελέγχει de facto ο ίδιος.
Η Ανατολική Μεσόγειος έχει πολλά πλούσια πεδία φυσικού αερίου, και οι πρόσφατες ανακαλύψεις από Αίγυπτο και Ισραήλ, δίνουν μια εικόνα ύπαρξης ακόμα μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία μπορούν να καταστήσουν το καθένα από τα δύο έθνη ενεργειακά αυτόνομο για το μέλλον.
Η Τουρκία όμως τα θέλει όλα δικά της, έχοντας μια αλαζονική εικόνα για τον εαυτό της ως δήθεν περιφερειακή δύναμη.
Επειδή η Άγκυρα επιδιώκει όντως να ταράξει σημαντικά τα ύδατα στην παγκόσμια σκηνή και πέρα αυτής, εκτιμάται ότι πιθανόν να επιχειρήσει μια είδους αναμέτρηση με την Ελλάδα, θεωρώντας ότι έχει υπεροχή.
Η κατάληξη όμως της όποιας πιθανής τουρκικής προσπάθειας, θα είναι τρομακτικά διαλυτική για την ίδια την Τουρκία, που θα πληρώσει με την ίδια ποινή που πλήρωσε και η Γερμανία που είχε τα ίδια σχέδια το 1945, με την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν που θα περιλαμβάνει και τουρκικά εδάφη.