«Φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών.
Όπως έκανε γνωστό ο Πρωθυπουργός της χώρας, συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξει καθώς οι θέσεις των τριών χωρών, ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. «Δυστυχώς η ηγεσία της Άγκυρας, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών» ανέφερε. Ακράδαντη πίστη των χωρών, είναι ότι οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεν προοιωνίζουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του κυπριακού. Μοναδικός δρόμος προόδου, είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στη Διακήρυξη αναφέρεται, ότι πραγματοποιήθηκε επισκόπηση του έργου στα διάφορα πεδία συνεργασίας και διαπιστώθηκε πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Πέραν της συμφωνίας για συνέχιση της συνεργασίας στα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη των τριών, στην Μόνιμη Γραμματεία για τον τριμερή μηχανισμό Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας με έδρα την Λευκωσία, με τρόπο που διατηρεί την μοναδικότητα των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών.
Αλ Σίσι: Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και ενέργειας
Εν τω μεταξύ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένες στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, όπως αναφέρει η SANA.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τόνισε ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν σταθερή στάση απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την περιφερειακή σταθερότητα.
Ο Σίσι διαβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης της απειλής των τρομοκρατικών οργανώσεων και την ανάγκη αντιμετώπισής τους, εκφράζοντας την απόρριψη των προσπαθειών ορισμένων περιφερειακών χωρών, να παραβιάσουν την κυριαρχία της Συρίας.
Επισήμανε, ότι οι τρεις χώρες υποστηρίζουν μια ειρηνική λύση στην κρίση στη Συρία, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες στάσεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, ως προς την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της περιφερειακής της ασφάλειας.
Εξέφρασε την απόρριψη των προσπαθειών ορισμένων περιφερειακών χωρών, να επιβάλουν ένα τετελεσμένο αποτέλεσμα, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Συρίας και τις προσπάθειες να επιβληθούν δημογραφικές αλλαγές σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Ο Σίσι πρόσθεσε: «Τονίσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης της απειλής των τρομοκρατικών οργανώσεων και την ανάγκη αντιμετώπισής τους, με τρόπο, που ο συριακός λαός να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα».
Σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους
Στην κοινή τους διακήρυξη οι τρεις ηγέτες αναφέρουν επίσης: «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης, επανέλαβαν την καταδίκη τους για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες, σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Ως εκ τούτου, ζήτησαν από την Τουρκία να απέχει, με συνέπεια και ειλικρίνεια, από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ερευνητικών σκαφών έγκυρα αδειοδοτημένων από την Ελλάδα ή την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σε δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για διάλογο. Υπογράμμισαν ότι παραγωγικός διάλογος προσανατολισμένος σε αποτελέσματα, δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας.
Η πολιτική είναι η μόνη βιώσιμη λύση στη συριακή κρίση
Αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας και πέραν αυτής, σε θέματα που την επηρεάζουν άμεσα, επισήμαναν:
Ότι όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επανέλαβαν πως η μόνη βιώσιμη λύση στη Συριακή κρίση είναι πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, επαναβεβαίωσαν την έκκλησή τους για πανεθνική εκεχειρία που θα εφαρμοσθεί στη Συρία, σύμφωνα με την Απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Εκφράσανε παράλληλα την πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τη Συρία Πέτερσεν , και ελπίζουν όπως τονίσθηκε, πως η Συνταγματική Επιτροπή θα παραγάγει σύντομα απτά αποτελέσματα.
Και η κοινή διακήρυξη της Τριμερούς, κατέληξε ότι οι τρείς ηγέτες προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας τους, προσδοκώντας απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κατανόησης, και συμφώνησαν πως η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο, το δεύτερο μισό του 2022.