National affairs

Καιρίδης: Γεωστρατηγικής σημασίας η συμφωνία με Αίγυπτο - Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Για την γεωπολιτική σημασία που προκύπτει από τις συμμαχίες και τις συμφωνίες που σε διεθνές επίπεδο προχωρά η χώρα μας, με τελευταία την Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και την υπογραφή μνημονίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Σε σχέση με την Ελληνοαμερικανική συμφωνία, οι ΗΠΑ παραδοσιακά προσπαθούσαν σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, να κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους νατοϊκούς συμμάχους τους εδώ στην περιοχή, την Ελλάδα και την Τουρκία, είπε ο κ. Καιρίδης.

«Για πρώτη φορά αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα με την νέα Ελληνοαμερικανική συμφωνία και να μην επενδύσουν αντίστοιχα στην Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, όπου οι Αμερικανοί αυξάνουν την παρουσία τους αντί να την μειώνουν, την ώρα που στρέφονται ανατολικά προς την Κίνα και τον Ειρηνικό, ενώ την ίδια ώρα που αποεπενδύουν από την Τουρκία κάνουν και άλλα. Με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη κάνουν έναν νέο χερσαίο διάδρομο επικοινωνίας προς την ανατολική Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα που παρακάμπτει εν δυνάμει τα στενά και αυξάνει την δική μας γεωστρατηγική αξία την ώρα που την μειώνει από την τουρκική πλευρά.  Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο Ερντογάν ασυνήθιστος μέχρι χθες δεν μπορεί να βρει δίαυλο επικοινωνίας απευθείας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπως είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, νομίζοντας ότι η Τουρκία είναι τόσο ισχυρή στα μάτια των Αμερικανών, που πάντα θα έχει το αυτί του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει παράλληλα όμως και την ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία με το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου τα πράγματα είναι σοβαρά για την Τουρκία. Αυτό έχει δημιουργήσει εκνευρισμό, την ώρα που ο Ερντογάν στο εσωτερικό του είναι δεσμευμένος πολιτικά στην σκληρή γραμμή, καθώς η συμμαχία του με το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί, του είναι απαραίτητη για να έχει κάποιες ελπίδες να συνεχίσει να κυριαρχεί πολιτικά. Βρίσκεται άρα στο μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα».

Προφανώς για τους Αμερικανούς ο Ερντογάν έχει χάσει την εμπιστοσύνη τους, σημείωσε ο κ. Καιρίδης. «Μεταξύ των άλλων ενεργειών τους λοιπόν, είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, η οποία είναι σταθερή, φιλική, δυτικά προσανατολισμένη».

CONTINUE READING

Ο κ. Καιρίδης επεσήμανε μάλιστα πως στην επιστολή του ο Μπλίνκεν, γράφει ότι μας συνδέουν δεσμοί τουλάχιστον 200 χρόνων, ότι τα δύο έθνη γεννήθηκαν στον σύγχρονο κόσμο μέσα από παράλληλες επαναστάσεις στην βάση της δημοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κράτους δικαίου. «Εμείς είμαστε η εγγύηση και η εξασφάλιση για τους Αμερικανούς ότι αν πάει κάτι λάθος, αν συνεχίσει αυτή την οπισθοχώρηση της Τουρκίας από την Δύση, ότι η παρουσία τους στην περιοχή δεν θα διασαλευτεί».

Από την άλλη, η Τουρκία έχει προσχωρήσει στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ένα δόγμα επιθετικό, ρήξης και σύγκρουσης, σημείωσε ο κ. Καιρίδης. «Για να το πούμε απλά, ένα δόγμα πολέμου στην Ανατ. Μεσόγειο. Διεκδικεί τα πάντα και δεν αφήνει τίποτα στα υπόλοιπα παράκτια κράτη, ιδίως στην Ελλάδα, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Επειδή το ξέρουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα, προσπαθούν να πιαστούν από όπου μπορούν και στο τέλος να πουν ότι είμαστε μεγάλη χώρα και έτσι θα επιβληθούμε».

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η Ιερουσαλήμ, οι δύο αιχμές της Τουρκίας, εξηγεί ο κ. Καιρίδης, συμφέρουν την χώρα μας από την άποψη, ότι την φέρνει σε αντίθεση με τις αραβικές ηγεσίες, το Ισραήλ, τους Γάλλους, τους Αμερικάνους και άρα μπορούμε χάρη στον Ερντογάν, να δημιουργούμε μια ευρύτερη αντισυσπείρωση ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. «Διότι τώρα πια και οι πλέον εφησυχασμένοι και αφελείς καταλαβαίνουν ότι εδώ έχουμε έναν ταραχοποιό, έναν αποσταθεροποιητικό παράγοντα, ο οποίος πέρα από τα λόγια, ετοιμάζεται να ξαναμπεί στην Συρία, είναι στο Ιράκ, ετοιμάζεται να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο, παίζει παιχνίδι όχι μόνο στην Λιβύη με την Αίγυπτο και τους αδερφούς μουσουλμάνους σε βάρος του Αλ Σίσι, στην Αιθιοπία έχει πάει η Τουρκία και στηρίζει την αποκοπή του Νείλου με το νέο φράγμα που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Αίγυπτο και πιέζει τον Αλ Σίσι».

Αυτή η τριμερής έχει μεγάλη σημασία σημείωσε ο κ. Καιρίδης, γιατί έρχεται μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να τα ξαναβρεί με τους Αιγύπτιους, που θεωρείται η μεγαλύτερη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. «Υπογραμμίζω εδώ ότι η Αίγυπτος είναι ο ηγέτης του αραβικού κόσμου, που έδινε παραδοσιακά τον τόνο στις αραβικές εξελίξεις. Η συγκεκριμένη ηλεκτρική διασύνδεση είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης-Αφρικής, αποτελεί μέρος της πράσινης μετάβασης και είναι ένα καλώδιο που θα περάσει μέσα από την υφαλοκρηπίδα στην ΑΟΖ που πρόσφατα οριοθετήσαμε μεταξύ Κρήτης και Αιγυπτιακής Ακτής, άρα έχει και γεωστρατηγική σημασία η συμφωνία».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR