Greek-Turkish Relations

Σύγκρουση Αμερικανών αξιωματούχων σε ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ για τα τουρκικά F-16 BLOCK 70 - Η Ελλάδα ζήτησε ξανά F-35A από ΗΠΑ

Μια άγνωστη πτυχή της αμερικανικής εξωτερική πολιτικής, η οποία  περιλαμβάνει “εσωτερικές συγκρούσεις” αποκάλυψε ο γνωστός Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν, με αφορμή την τουρκική πρόταση για τα F-16.

Ο ειδικός αποκάλυψε ότι μια μερίδα Αμερικανών αξιωματούχων σε Πεντάγωνο και ΥΠΕΞ βλέπουν θετικά την τουρκική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών μαχητικών F-16 σε επίπεδο BLOCK 70.

https://twitter.com/Zemenides/status/1450281450599763969

Ο ίδιος όμως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνησης Μπάιντεν να μην εγκριθεί ( δεν πρόκειται) το αίτημα για τα αεροσκάφη F-16 για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αφού αυτά θα “ χρησιμοποιούνταν κατά των ελληνικών νησιών και των Χριστιανών Γιαζίντι στο Σινγιάρ”.

Η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με  80 κιτ για να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της μαχητικών F-16 για να συνεχίσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο απερίσπαστη.

Η συμφωνία αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έρχεται δύο χρόνια αφότου το Κογκρέσο απέκλεισε την πώληση πιο προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Το Κογκρέσο έλαβε αυτή την ενέργεια ως απάντηση στην απόκτηση της Ρωσίας από τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

CONTINUE READING

“Πρώτον, δεν είναι σαφές ποια απειλή αντιμετωπίζει η Τουρκία που θα δικαιολογούσε τη νέα αγορά. Η διπλή αντιμετώπιση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Ρωσία και η υποταγή των στρατηγικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ στο δικό του εμπορικό όφελος υποδηλώνει ότι ο φόβος για τη Ρωσία δεν παρακινεί την επιθυμία απόκτησης νέων ή αναβαθμισμένων πολεμικών αεροσκαφών.

Η πρόσφατη τουρκική δραστηριότητα δείχνει, αντίθετα, ότι η Τουρκία πιθανότατα θα χρησιμοποιούσε νέα πολεμικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσει χωριά Γεζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, ενώ απειλεί και ελληνικά νησιά. Η Τουρκία το κάνει ήδη αρκετές φορές την εβδομάδα.

Δεύτερον, εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν έδινε το πράσινο φως στην αγορά αυτή, θα έδειχνε υποκρισία επειδή θα ακύρωνε την ποινή σχετικά με την πώληση των F-35 ως απάντηση στους τουρκικούς πυραύλους S-400.

Εξάλλου, η ανησυχία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν η οικονομική απώλεια της συμφωνίας του Ερντογάν με τον Πούτιν, αλλά η αποκάλυψη αμυντικών μυστικών στη Ρωσία”, δήλωσε ο Ρούμπιν.

Η Ελλάδα ζητά και νέου αεροσκάφη F-35A ενώ οι ΗΠΑ ζητούν εξομάλυνση σχέσεων με Τουρκία  

Την ίδια στιγμή σε χθεσινή συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τ.Πάιατ στην Καθημερινή, έγινε γνωστό ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, “ετέθη επί τάπητος, αλλά στο πλαίσιο της νέας μεταβλητής γεωμετρίας, κατά την οποία  απαιτείται προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα”.

Τι σόι προσπάθεια απαιτείται ακριβώς από την Ελλάδα για δήθεν εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την στιγμή που οι Τούρκοι φέρονται να ετοιμάζουν ακόμα και πιθανό επεισόδιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο;

CONTINUE READING

Το αν ανήκει η Τουρκία “ψυχή και σώματι” στο ΝΑΤΟ είναι πρόβλημα της Άγκυρας και των ΗΠΑ, όχι της Ελλάδος.
Επίσης η όλη στάση δείχνει ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι η Τουρκία κινείται προς “ουδετερότητα”, ειδικά  σε κάθε περίπτωση κρίσης με την Ρωσία και την Κίνα.  

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε επίσης, ότι “η Ελλάδα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να προμηθευτεί μαχητικά F-35 και οι ΗΠΑ καλωσορίζουν για ακόμα μια φορά αυτή την πρόθεση”.

Εδώ τίθεται ένα και μόνο ερώτημα για την ελληνική πλευρά, αν και όταν παραλάβουμε τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35Α, θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά της Τουρκίας ή όχι;

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR