Greek-Turkish Relations

"Αεροπλανικά" κόλπα Ερντογάν! Τι παιχνίδι παίζει με F-16 & F-35 αλλά και με τα ρωσικά SU 35 ή Su-57-Η "σαλαμοποίηση" από τις ΗΠΑ

Η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να εξετάσει την αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-35 και Su-57 εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την παράδοση μαχητικών F-16, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών, όπως ανέφερε και χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

Ο lsmail Demir δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο NTV τη Δευτέρα ότι η Τουρκία "δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις" εάν η Ουάσινγκτον δεν εγκρίνει μια συμφωνία για τα F-16 μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

"Το ζήτημα των αεροσκαφών Su-35 και Su-57 μπορεί να εμφανιστεί ξανά ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο Ντεμίρ, αναφερόμενος στο προηγούμενο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τα  συγκεκριμένα  ρωσικά αεροσκάφη.

https://www.youtube.com/watch?v=GQEYsRXWGps

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Άγκυρα από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος  S-400. Και μετά ήρθε η βραδινή είδηση απ΄ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ!! 

Η Τουρκία έχει πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η Άγκυρα απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ενστάσεις   και τις αντιρρήσεις τους  για το σύστημα S-400, το οποίο θεωρούν ότι είναι ασυμβίβαστο με την τεχνολογία του ΝΑΤΟ και αποτελεί απειλή για την ευρωατλαντική συμμαχία .Η Τουρκία δεν άκουσε τις ΗΠΑ και προέβη στην αγορά τους με αποτέλεσμα να τις επιβληθούν κυρώσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία έστειλε μια επιστολή αιτήματος για 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού, αφού απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της απόκτησης των ρωσικών συστημάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Η σύμπραξη μεταξύ των "συμμάχων" του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Τουρκίας, πέρασε άνευ προηγουμένου διατάραξη τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με διαφωνίες αναφορικά με την πολιτική στη Συρία, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον κρατικής τουρκικής τράπεζας και τη διάβρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

CONTINUE READING

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον στα πλαίσια των κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400, έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Το αίτημα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ  για προμήθεια  νέων μαχητικών 40 F-16 ,πιθανότατα θα δυσκολευτεί να λάβει έγκριση από το  Αμερικανικό Κογκρέσο  όπου τα συναισθήματα για την Τουρκία έχουν οξυνθεί βαθιά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για να ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Άγκυρα δήλωσε ότι ελπίζει σε καλύτερους δεσμούς υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και περιμένει.

Η τουρκική παγίδα

Ένα πάρα πολύ σοβαρό ερώτημα που εγείρεται είναι αν ο Ερντογάν μπλοφάρει με την αγορά των F-16 , αφού αυτή  η κίνηση του Τούρκου Προέδρου αντιδιαστέλλεται πλήρως της ρητορικής τόσο του ίδιου όσο και των ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ του, αλλά και άλλων αξιωματούχων σε σχέση με την τουλάχιστον σκληρή έως προσβλητική ρητορική κατά των ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και με την αναγγελία σοβαρής πιθανότητας για αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400.

O Eρντογάν ξέρει πολύ καλά ότι είναι όντως πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να περάσει η πώληση των 40 F-16 πρός την Τουρκία από το αμερικανικό Κογκρέσο και κατά συνέπεια να υλοποιηθεί.

 Τότε θα πεί κάποιος γιατί το ζητάει;

Επιθυμεί ο Ερντογάν να δείξει ότι η Τουρκία εξάντλησε κάθε πιθανότητα να τα βρεί με τις ΗΠΑ, οι οποίες τον σπρώχνουν προς την αγκαλιά της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί στη συνέχεια να τα βρεί σε προσωπικό επίπεδο με τον Μπάϊντεν και αν τελικά και αυτό δεν του βγει, να έχει το άλλοθι  ότι προτίμησε να πάρει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη SU 35 ή  Su-57 με τα οποία φλερτάρει καθώς και δεύτερη συστοιχία S-400, αφού οι ΗΠΑ δεν του δίνουν όπλα, αλλά και να επέμβει  στρατιωτικά κατά των Κούρδων του YPG της Συρία.

https://www.youtube.com/watch?v=Dvvrzv456os

Προσπαθεί λοιπόν  ο Ερντογάν να βάλλει σε δίλημμα τον Μπάϊντεν , ευελπιστώντας να μαλακώσει αυτός τη στάση του έναντι της Τουρκίας στη Συρία, επιτρέποντας της αρχικά  να επιτεθεί κατά των Κούρδων του YPG,  ως απότοκο της μη πώλησης των F-16, αλλά και της δέσμευσης προς τις ΗΠΑ στη συνέχεια, της  μη αγοράς ρωσικών όπλων από τον Ερντογάν, με προοπτική μελλοντικά την επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Συνεπώς, η πραγματοποίηση της τουρκικής επίθεσης κατά των Κούρδων του YPG θα γίνει μόλις ο Ερντογάν εισπράξει το όχι για την αγορά των F-16 από τον Μπάϊντεν, το πιθανότερο στα τέλη Οκτωβρίου , στο περιθώριο των G-20 στη Ρώμη, όπου ευελπιστεί να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η πιθανή στάση των  ΗΠΑ 

Στην περίπτωση εκείνη που ο Μπάϊντεν δεν απαντήσει στον Ερντογάν για τα F-16, ούτε δεχθεί να τον δει στη Ρώμη, τότε τα δύσκολα πέφτουν στον Ερντογάν, αφού πλέον αν λάβει την πρωτοβουλία να στραφεί προς τον Πούτιν για αγορά όπλων και επιτεθεί στους Κούρδους του YPG, τότε θα κινδυνεύει να τεθεί ολοκληρωτικά εκτός της προστασίας των ΗΠΑ, ένας με έναν με τον Πούτιν, κάτι καθόλου μα καθόλου βολικό για τον ίδιο και την Τουρκία.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά τόσο ο Μπάϊντεν, όσο και ο Ερντογάν.

Ωστόσο θεωρείται πιθανό οι ΗΠΑ να επιβάλλουν στον Ερντογάν το "μαρτύριο της σταγόνας", δηλαδή η επαναφορά της Τουρκίας να γίνει σταδιακά και με αποδείξεις επί του πρακτέου στη βάση του δούναι λαβείν.

Αυτό μπορεί να γίνει σαλαμοποιώντας οι ΗΠΑ την τουρκική απαίτηση για αγορά 40 F-16 και παροχή 80 κίτ για τα υπάρχοντα F-16, σε 3 κομμάτια, υλοποιώντας τα ανάλογα με την συμπεριφορά και στάση της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Για παράδειγμα οι ΗΠΑ να απαιτήσουν από τον Ερντογάν να μην επιτεθεί στους Κούρδους του YPG στη Συρία, προκειμένου να του δώσουν 40 κιτ για εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16, με ρητή δεσμευτική επιστολή του Ερντογάν ότι δεν θα αγοράσει νέα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Στη συνέχεια παροχή των υπολοίπων 40 κίτ και 10 F-16 με τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα δεσμευτεί πάλι εγγράφως να σταματήσει την προκλητικότητα σε βάρος  Ελλάδας-Κύπρου στην Α. Μεσόγειο και Αιγαίο, σεβόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και παραιτούμενη από το παράνομο  τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ακολούθως παραλαβή από την Τουρκία των υπολοίπων 30 F-16 από τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση προγενέστερης μετακίνησης τους στη Βάση του Ιντζιρλίκ όπου να τελούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, είτε επιστροφή τους στη Ρωσία, αλλά σε καμία περίπτωση μεταφορά τους σε Κύπρο ή Aζερμπαϊτζάν, ή αλλού εντός της τουρκικής επικράτειας και υπό τουρκικό έλεγχο.

https://www.youtube.com/watch?v=jykQivplzLA

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR