Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ψάχνει δεκανίκι στον «συγγενή» Μπόρις Τζόνσον ο Ερντογάν: Το Ηνωμένο Βασίλειο "ψήνεται" να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η κυβέρνηση Τζόνσον επιθυμεί μία διμερή συμφωνία με την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι γνωστό, ότι  τα περιθώρια του Ηνωμένου Βασιλείου στένεψαν όσο οι ημέρες περνούν και η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου για το Brexit, αποτελεί παρελθόν. Συμφωνία εξόδου με την Ε.Ε δεν υπάρχει και οι επιταγές της Ευρώπης προς το Λονδίνο είναι εξαιρετικά συγκεκριμένες, αυστηρές και κυρίως αδιαπραγμάτευτες.

Το Λονδίνο και η κυβέρνηση Τζόνσον, όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να αφήσει το ενδεχόμενο για διμερή συμφωνία με την Τουρκία να πάει χαμένο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να εξετάσει την αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποκάλυψε χθες ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας.

https://www.youtube.com/watch?v=xY7dCLZQIvE

Μιλώντας στο CNN Turk , ο Mustafa Varank είπε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται πολύ για τα τουρκικά ένοπλα drones. Τώρα, πρέπει να αποφασίσουν. Τους παρουσιάσαμε τις επιλογές. Αυτή τη στιγμή, εξετάζουν σοβαρά αυτές τις επιλογές". είπε

Η ανακοίνωση του Varank, ήρθε μετά από παρόμοια σχόλια και προβλέψεις που έκανε στις αρχές του τρέχοντος έτους, σε μια εκδήλωση αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία δήλωσε ότι «πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον, θα δούμε Bayraktars και Ankas (τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ) θα πουληθούν από την Τουρκία και  θα πετούν στον ευρωπαϊκό ουρανό. »

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κέρδισαν παγκόσμια δημοτικότητα μετά την επιτυχία και την αποτελεσματικότητά τους στον αγώνα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι.

CONTINUE READING

Έκτοτε, πολλές χώρες έχουν ζητήσει να αγοράσουν στόλους από drones από την Τουρκία, όπως το Bayraktar TB2, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Μαρόκου και της Αλβανίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, να τους έχει επαινέσει ως « παιχνίδι που αλλάζει » και ως « πραγματική πρόκληση » για τους εχθρούς.

Τα UAV έχουν επίσης ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία όπλων της Τουρκίας και έχουν αυξήσει συνολικά την αξία της, με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM) να αποκαλύπτει, ότι οι εξαγωγές άμυνας και αεροπορίας ανήλθαν σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση 39 % από το προηγούμενο έτος 1,5 δισ. δολάρια.

Το «αλισβερίσι» Τουρκίας – Ηνωμένου Βασιλείου με αριθμούς

Το εμπορικό ισοζύγιο, ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα 18 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως:

Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Τουρκική αγορά.

Η Τουρκία εξάγει υφάσματα και έτοιμα ρούχα, συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων λιρών στην Μεγάλη Βρετανία.

Η Μεγάλη Βρετανία εξάγει στην Τουρκία συνολικά το 1/3 των κινητήρων που κατασκευάζονται στην Γηραιά Αλβιώνα.

Η Τουρκία εξάγει το 1/3 των συνολικά παραγόμενων οχημάτων της (με βρετανικούς κινητήρες) στην Μεγάλη Βρετανία.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυβέρνηση Τζόνσον να αδυνατεί να βρει χρόνο, χώρο και τρόπο, προκειμένου να εφαρμόσει όσα έχει συναποφασίσει με τα κλιμάκια της ΕΕ.

Η Μεγάλη Βρετανία παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος της νομισματικής Ένωσης, απολαμβάνει όλα τα προνόμια που απορρέουν από την συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο, σημαίνει πως τα τουρκικά προϊόντα διακινούνται εντός ΕΕ χωρίς δασμούς. Το συγκεκριμένο προνόμιο είναι σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα το απολέσει  λόγω του Brexit.

CONTINUE READING

Σε μία άτακτη αποχώρηση η Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει υποχρεωτικά να επιβάλλει δασμούς που ξεπερνούν το 10% στις τιμές των οχημάτων και 20% σε αυτές των υφασμάτων, δύο από τους κλάδους που την συνδέουν στενά με την Τουρκία. Αναλυτές εκτιμούν, πως κάτι τέτοιο θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και τον κλάδο της ένδυσης.

Από την άλλη, και η Τουρκία θα έχει σημαντικά ζητήματα, καθώς η επιβολή δασμών στον μεγαλύτερο αγοραστή οχημάτων της, θα σημαίνει περαιτέρω πτώση της ήδη επιβαρυμένης οικονομίας της.

Το «πυρηνικό» σχέδιο της Τουρκίας

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία του Ερντογάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας προβλέψιμος «παίχτης», είτε σε πολιτικό και διπλωματικό είτε σε οικονομικό επίπεδο. Οικονομικοί παράγοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνουν, πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη συζητήσει με τον Μπόρις Τζόνσον, το σενάριο μίας μονομερούς συμφωνίας Τουρκίας – Αγγλίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΕΕ είναι βέβαιο πως θα εξοβελίσει από τους ευνοϊκούς όρους τα τουρκικά προϊόντα, επιβάλλοντας και τις αντίστοιχες κυρώσεις που προβλέπει η συμφωνία. Είναι επίσης βέβαιο, πως θα επιβάλλει μεγάλες οικονομικές κυρώσεις και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Κανένας επίσης δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως ο Ερντογάν δεν θα το πράξει, ακόμη και εάν η τουρκική λίρα βρίσκεται στα «τάρταρα» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταστρώνει ήδη τα πλάνα του.

Να υπενθυμίσουμε ότι συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρατζίπ Ερντογάν.

Παρόντες στη συνάντηση από τουρκικής πλευράς, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εμπορίου Μεχμέτ Μους.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την δύναμη της σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, σε θέματα άμυνας, εμπορίου και τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.

Και μια λεπτομέρεια, μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ υποδέχθηκε με διθυράμβους και πανηγυρισμούς την ανάδειξή του στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, λόγω του ότι η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα,ο Τζόνσον είναι δισέγγονος του Οθωμανού διπλωμάτη, Αλί Κεμάλ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR