Society
Updated at:

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ανελέητο μαστίγωμα-Ποιες περιοχές μετρούν ακόμη τις πληγές τους- Οι...επιστήμονες λένε πως δεν φτάνουν τόσες βροχές!

Περιοχές στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκαν τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έπληξαν την κεντρική Μακεδονία. 

Στη Θεσσαλονίκη, σε επιφυλακή βρίσκεται η κρατική μηχανή, καθώς, τις τελευταίες ώρες, παρατηρείται υπερχείλιση των ρεμάτων του ποταμού Ανθεμούντα, στα ανατολικά περίχωρα της πόλης. Δημοτικά συνεργεία βρίσκονται επί ποδός στον κόμβο του αεροδρομίου, για να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης. Ο δρόμος αεροδρομίου – Περαίας  πλημμύρισε.

Για αρκετή ώρα, η κίνηση στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη γινόταν μέσω παράκαμψης από το Νέο Ρύσιο.

https://www.youtube.com/watch?v=shMXybTDo_w

Πολλοί δρόμοι έκλεισαν από κατολισθήσεις και καθιζήσεις και οι κάτοικοι έζησαν στιγμές αγωνίας σε περιοχές στην Ολυμπιάδα και στο Γερακίνι Χαλκιδικής και αλλά και στο Ζαγκλιβέρι στην περιοχή του Λαγκαδά.

Η χώρα τις τελευταίες 3 μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κακοκαιρίας. Στην Εύβοια ένας 69χρονος βοσκός έχασε την ζωή του, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Παράλληλα, σε θρίλερ εξελίσσονται οι προσπάθειες των αρχών για τον εντοπισμό των δύο αγνοούμενων προσκυνητών από το Άγιο Όρος, ύστερα από συναγερμό που σήμανε σήμερα στις 6 το πρωί.

Πρόκειται για δύο άτομα ομάδας Ουκρανών προσκυνητών, οι οποίοι απροπροσανατολίστηκαν χθες το βράδυ λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή. Σήμερα νωρίς το πρωί ειδοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν συνολικά 8 Πυροσβέστες με ομάδα Ο.Ο.Ε.Δ. της 2ης ΕΜΑΚ, ωστόσο, δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής νέα στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης.

Στα Στύρα Ευβοίας αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης οικογένειας Γερμανών τουριστών. Στο συγκλονιστικό βίντεο ένας πυροσβέστης έχει δεθεί με σχοινί και με αυτοθυσία περνάει στην απέναντι πλευρά του ποταμού. Η Πυροσβεστική είχε πάρει κλήση για μια οικογένεια που κινδυνεύει, καθώς είχε αποκλειστεί σε σπίτι με τα νερά να ανεβαίνουν επικίνδυνα. Τα δύο από τα πέντε άτομα είχαν βγει σε ασφαλές σημείο και οι πυροσβέστες διέσωσαν άλλα 3 άτομα ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Δεκάδες ήταν οι διασώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα ενώ οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι τεράστιες.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις με κατοίκους που διασώθηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και Super Puma.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στα Μωραΐτικα. Το λιμάνι έχει καταστραφεί, ενώ οι βάρκες βγήκαν στην στεριά. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ξενοδοχειακές μονάδες υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

CONTINUE READING

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Όσον αφορά στο Μεσολόγγι, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπερχείλισε το ρέμα Αγριλιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες».

Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η Μαρία Σαλμά, «ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού που έπεσε στις περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα».

Στην Ιθάκη και σε περιοχές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου που επλήγησαν από την κακοκαιρία μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Έντονη ήταν επίσης η βροχόπτωση και σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Άρτα.

Ζερεφός: «Η βροχόπτωση την Πέμπτη αντιστοιχεί στο 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές»

Η συχνότητα αλλά και η ένταση των ακραίων φαινομένων αυξάνεται αισθητά τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ολοένα και περισσότερο κόσμο να στρέφει το ενδιαφέρον του στην κλιματική αλλαγή και να αναλογίζεται συνέπειες για τις οποίες οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει δεκαετίες πριν. Απότομες αλλαγές του καιρού, μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας από μέρα σε μέρα, παρατεταμένη ανομβρία αλλά και σφοδρές βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης αλλά μικρής διάρκειας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το σκηνικό του καιρού τα τελευταία χρόνια. Οι νεροποντές είναι περισσότερο σφοδρές και οι καύσωνες ακόμα πιο καυτοί.
 
«Έχουμε πιο συχνά πιο ακραία φαινόμενα και πιο έντονα. Για παράδειγμα η βροχόπτωση της Πέμπτης σε ορισμένες περιοχές της χώρας μέσα σε λίγες μόνο ώρες αποτελεί το 1/3 της βροχής που πέφτει συνολικά ετησίως. Αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ένας καύσωνας όπως αυτός που είδαμε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα με διάρκεια πάνω από δέκα μέρες είναι ακραίο φαινόμενο. Ακραία φαινόμενα βλέπουμε τουλάχιστον τα τελευταία 30-40 χρόνια. Πριν υπήρχαν αλλά η διάρκεια τους και η έντασή τους δεν ήταν το ίδιο όπως αυτά που βλέπουμε τώρα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός και προσθέτει: «Οι καύσωνες πριν από το 1987 είχαν διάρκεια μια δυο μέρες και δεν ήταν τόσο ζεστοί όσο ο καύσωνας εκείνος, ο καύσωνας του 2007 ήταν ακόμα χειρότερος και του 2021 ακόμα χειρότερος. Η αύξηση των φαινομένων αυτών δεν σημειώνεται με γραμμική πρόοδο αλλά πολύ πιο γρήγορα».
 
Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς η κλιματική αλλαγή συμβαίνει στον πλανήτη συνολικά. Αν ο άνθρωπος δεν λάβει τα μέτρα του, όπως ζητούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια, το ακραίο θα γίνει σύνηθες και όταν συμβεί αυτό τότε δεν έχουμε επιστροφή προς τα πίσω, όπως προειδοποιεί ο κ. Ζερεφός.

«Αν δεν κάνουμε τίποτα υπάρχουν εκτιμήσεις μείωσης των βροχοπτώσεων συνολικά στη χώρα μας που μπορεί να φτάσει και το 15% αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν ακραίες βροχοπτώσεις όπως αυτή που ζήσαμε την Πέμπτη. Αυτές μάλιστα θα είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη ένταση καθώς περνούν τα χρόνια», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o διεθνούς φήμης Έλληνας ακαδημαϊκός.
 
Ωστόσο, αυτές οι νεροποντές δεν επαρκούν για να καλύψουν τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες καθώς ο συνολικός όγκος νερού που πέφτει στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπεται ότι θα μειωθεί περίπου 15%.
 
Για να μην θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους οι πολίτες απέναντι σε αυτές τις άγριες διαθέσεις του καιρού, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία στην καθημερινότητα τους, αφού αλλάξει ο κόσμος μέσα στον οποίο ζουν, επίσης προειδοποιούν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια.

CONTINUE READING

 
«Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε μια δουλειά την οποία μπορούμε να αναβάλλουμε και μας έχουν ειδοποιήσει ότι θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα να αποφύγουμε να εκτεθούμε σε αυτό και να μην βγούμε από το σπίτι μας. Η προληπτική αντιμετώπιση είναι η καλύτερη. Δεύτερον, δεν ανταγωνιζόμαστε τη φύση. Το ρυάκι που περνάμε με το αμάξι μας κάθε μέρα ειδικά αν είμαστε στην εξοχή μπορεί να γίνει χείμαρρος και κανένα όχημα δεν αντέχει σε ένα χείμαρρο όταν το βάθος του είναι μεγαλύτερο από 40 εκατ. Επιπλέον, όταν κολυμπάμε ή βρισκόμαστε στην ύπαιθρο και πέφτουν κεραυνοί κοιτάμε αμέσως να μπούμε αμέσως σε έναν κλειστό χώρο για να μην κεραυνοβοληθούμε», υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός.
 
Η πρόληψη και η αυτοπροστασία είναι δύο βασικές αρχές τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στο νέο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όπως λέει ο κ. Ζερεφός. «Παράλληλα, τα σπίτια πρέπει να είναι καλύτερα μονωμένα, δεν πρέπει να δίνονται άδειες σε ρέματα ή κοντά σε ρέματα. Οι άδειες αυτές κανονικά δεν δίνονται αλλά πολλοί αυθαιρετούν και μετά νομιμοποιούν το αυθαίρετο, οπότε και νομιμοποιούν ένα συμβόλαιο θανάτου με την πρώτη μεγάλη κακοκαιρία που θα πλήξει το σπίτι τους», επισημαίνει ακόμα.
 
Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ακόμα και την ύστατη στιγμή κάνουν έκκληση για την λήψη κάποιων μέτρων που θα προστατεύουν τους πολίτες.
 
«Από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η παροχέτευση ομβρίων υδάτων που ιδίως στη χώρα μας έχει μεγάλες επιφάνειες επικλινείς, έχει πολύπλοκη τοπογραφία, έχει αναρχία στο κτίσιμο κι έτσι δημιουργούνται πολλά εμπόδια στην παροχέτευση των ομβρίων υδάτων και γενικά είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης που καθιερώθηκε και η πλήρης αναδιοργάνωση με τη βοήθεια και του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής αλλά και άλλων υπηρεσιών είναι προς την σωστή κατεύθυνση, Νομίζω ότι όλα πρέπει να καθοδηγούνται από μία λέξη: πρόληψη», υποστηρίζει ο κ. Ζερεφός.
 
Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, όταν υπάρχει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα:
 
-Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
-Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
 
-Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
 
-Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
 
-Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
 
-Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
 
-Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR