Greek-Turkish Relations
Updated at:

Μεγαλοϊδεατισμός του "Σουλτάνου": Δεν εμπιστευόμαστε τους S-400, θα φτιάξουμε δικό μας αντιαεροπορικό σύστημα

Σε διπλό ταμπλό φαίνεται να επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν, αφού από την μια μεριά ζητά την αγορά μεγάλου αριθμού μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ και από την άλλη, φαίνεται να μην έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ρωσικών S-400 και ανακοίνωσε, ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα παράξει δικό της αντιαεροπορικό σύστημα αεράμυνας.

CONTINUE READING

Ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Izmail Demir, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 Triumph, τονίζοντας την ανάγκη χρήσης άλλων όπλων για την ασφάλεια των συνόρων του τουρκικού εναέριου χώρου.

https://www.youtube.com/watch?v=EDCreHDQ9-s

 Η δήλωση ενός ατόμου με αρκετ;h επιρροή στην Τουρκία, έγινε στο πλαίσιο της πιθανής σύναψης σύμβασης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, για την προμήθεια αυτών των συγκροτημάτων, ενώ, προφανώς, η Τουρκία δεν εμπιστεύεται τους «θριάμβους» στο πλαίσιο του γεγονότος ότι αυτό το όπλο δεν έχει ακόμη μελετηθεί διεξοδικά από τον τουρκικό στρατό, αν και ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Ντεμίρ δήλωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός αναλόγου ρωσικών συμπλεγμάτων.

«Δεν το αφήνουμε στην κρίση του S-400. Οι δυνατότητες του S-400 είναι λίγες. Απαιτούνται πολλά συστήματα S-400. Από μόνο του, το σύστημα αεράμυνας S-400 δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Για το μέλλον της Τουρκίας, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας τόσο σε χαμηλά όσο και σε μεσαία υψόμετρα, καθώς και σε μεγάλα υψόμετρα. Σε αυτό το στάδιο, πολλή δουλειά πέφτει στο SİPER», δήλωσε ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η δήλωση του Ντεμίρ ήρθε μετά τη διαπραγμάτευση Ερντογάν και Πούτιν, για τη σύναψη νέας σύμβασης για την προμήθεια ρωσικών S-400 στην Τουρκία, καθώς και με φόντο τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία.

«Μια τέτοια αβάσιμη κριτική από την Τουρκία, εγείρει πολλά ερωτήματα. Προφανώς, αυτή είναι μια άλλη πολιτική απόφαση της Άγκυρας, καθώς η κριτική θα εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών όπλων, ενώ η Τουρκία, έχοντας κατασκευάσει ανάλογα του S-400, θα είναι σε θέση να καταλάβει αυτή τη θέση και να προμηθεύσει τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και τους δικούς της συμμάχους εκτός του στρατιωτικού μπλοκ με τα όπλα του. » , - τονίζει  αναλυτής στο  Avia.pro.

Η Τουρκία σκοπεύει να αναπτύξει το δικό της ανάλογο του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 Triumph. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος αμυντικής βιομηχανίας της χώρας Ισμαήλ Ντεμίρ, γράφει ο τουρκικός Τύπος. 

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς HİSAR A + και HİSAR O +, που αναπτύχθηκαν από εγχώριες εταιρείες. Είναι ικανά να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως 20 χλμ. Το επόμενο βήμα της τουρκικής βιομηχανίας, θα είναι η ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συγκροτήματος με εμβέλεια έως 100 χιλιόμετρα. Στο μέλλον, η Άγκυρα θέλει να έχει το δικό της ανάλογο του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Πρόσθεσε δε , ότι μετά την εμφάνιση του δικού της συστήματος αεράμυνας, η Τουρκία θα δημιουργήσει ένα κλιμακωτό σύστημα αεράμυνας, το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο εθνικά συγκροτήματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η Τουρκία στερείται αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας και το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία δεν είναι αρκετό, ακόμη και παρά την πιθανή αγορά δεύτερου σετ. Ως εκ τούτου, η Άγκυρα σκοπεύει να αναπτύξει και να υιοθετήσει ένα εθνικό αντιαεροπορικό σύστημα παρόμοιο με το ρωσικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το έργο, πιθανότατα είναι μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού ή οι εργασίες εκτελούνται με μυστικότητα, αφού ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται, ότι η Τουρκία θα έχει ένα νέο σύστημα αεράμυνας σε πέντε χρόνια. Ο χρόνος θα δείξει, αν οι Τούρκοι θα δημιουργήσουν το δικό τους ανάλογο του συστήματος αεράμυνας S-400, αλλά ενώ η Άγκυρα στοχεύει στην αγορά του δεύτερου συνόλου του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμής  η Τουρκία έχει το «Hisar-A+»,  το οποίο είναι μια ενημερωμένη έκδοση του «Hisar-A», η δοκιμή του οποίου ξεκίνησε το 2013, αλλά ποτέ δεν τέθηκε σε μαζική παραγωγή. Τα ακριβή χαρακτηριστικά της έκδοσης «+» είναι προς το παρόν άγνωστα, αλλά σημειώνεται ότι είναι βελτιωμένα και εξασφαλίζουν την καταστροφή στόχων, σε υψόμετρα από 30 μέτρα έως 8-10 km, και εμβέλεια περίπου 15 km.

Σημειώνεται ότι το «Hisar-A+», μπορεί να αναχαιτίσει όχι μόνο τους παραδοσιακούς στόχους αέρα, αλλά και τα μικρά UAV και τους πυραύλους κρουζ. 

Έγινε επίσης γνωστό, ότι η δοκιμή του συγκροτήματος αναβλήθηκε για αρκετούς μήνες, λόγω της άρνησης ξένης χώρας να παρέχει ορισμένα εξαρτήματα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η τουρκική βιομηχανία κατάφερε να  υποκαταστήσει τα εισαγόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα προσθέσουμε ότι η ανάπτυξη του Hisar-A+, πραγματοποιείται εντός του σχεδίου της δημιουργίας, ολόκληρης της οικογένειας τουρκικών πυραύλων με το γενικό όνομα HISAR που περιλαμβάνει συστήματα μικρού, μέσου και μεγάλου εύρους.

CONTINUE READING

Συγκεκριμένα, το HISAR-O μεσαίου εύρους SAM, με εμβέλεια έως και 25 χλμ. τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 και αναπτύχθηκε, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας. 

Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι αυτό το συγκρότημα θα αναβαθμιστεί επίσης στην έκδοση HISAR-O +, η οποία παρέχει αυξημένη εμβέλεια και συνολική απόδοση. Επίσης, το συγκρότημα HISAR-U, με την ικανότητα να καταστρέφει στόχους σε απόσταση έως και 100 km, βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη. Προβλέπεται να εγκριθεί το 2023.

Οι εργασίες για τη δημιουργία της οικογένειας HISAR ξεκίνησαν το 2007, όταν το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, έστειλε αίτημα σε αμυντικές εταιρείες να δημιουργήσουν μια οικογένεια SAM. Ως αποτέλεσμα, η Aselsan κέρδισε ένα συμβόλαιο ανάπτυξης μαζί με την Roketsan.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR