Armed Conflicts
Updated at:

Ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης: Ο Μπένετ θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Ρωσία – στο «μενού» πυρηνικά και Συρία

Το Ισραήλ, πέρα από σημαντικό όμορο κράτος και ιστορικό εχθρό της Συρίας, αποτελεί και κρίσιμο παράγοντα στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Όπως κάθε άλλη εμπλεκόμενη δύναμη στο Συριακό, έτσι και το Τελ Αβίβ, ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του, λαμβάνοντας την εύνοια των συμμάχων του για την διαχείριση της ισραηλινο-συριακής σχέσης.

Σε μια νέα εξέλιξη όμως πριν από δύο μήνες ξαφνικά το Ισραήλ, ανακοίνωσε, την κατάργηση των υφιστάμενων συμφωνιών με τη Ρωσία για τη Συρία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί προηγουμένως μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της ρωσικής πλευράς, για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία θεωρούνται πλέον άκυρες.

Μέρκελ από Ισραήλ: Στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν έχουν ευθύνες και Ρωσία – Κίνα

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Μπένετ, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικής σημασίας, για το μέλλον της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να απαντάει η Τεχεράνη στα αμερικανικά διαβήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα το Ιράν να εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ, η απερχόμενη καγκελάριος είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, έχουν επίσης ευθύνη να βοηθήσουν ώστε να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από όλα αυτά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο Σότσι, την πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξοχική κατοικία.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας στις 22 Οκτωβρίου.

«Σχεδιάζουν να συζητήσουν διπλωματικά, θέματα ασφάλειας και οικονομίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα εκ των οποίων το κυριότερο είναι η ιρανική πυρηνική απειλή», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Μπένετ στο Σότσι, την πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξοχικό. Η πρόσκληση έρχεται μετά από ένα τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών την περασμένη Πέμπτη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την Τετάρτη στη Μόσχα. Η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, την οποία αντιτίθεται το Ισραήλ, και η νέα κυβέρνηση στην Τεχεράνη ήταν μη δεσμευτική για την επιστροφή στις συνομιλίες. Ο Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν «σύντομα». 

Υπήρξαν επίσης εντάσεις στον μηχανισμό αποσυμπίεσης μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός διατηρεί την παρουσία του. Το Ισραήλ επιτίθεται σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, που θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εγκατασταθούν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ή να μεταφέρουν όπλα στη Χεζμπολάχ.

Τον Αύγουστο, ο ρωσικός στρατός στη Συρία ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας του κατέρριψαν 22 από τους 24 πυραύλους, που εκτόξευσε το Ισραήλ στη Συρία. Δύο εβδομάδες αργότερα, ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Συρία προσγειώθηκε στο κεντρικό Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα συστήματα S-400 Triumph εναντίον ισραηλινών μαχητικών και ισραηλινών πυραύλων.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των IDF, ο βασικός λόγος για τα ανεπιτυχή χτυπήματα στο συριακό έδαφος ήταν η χρήση από τη Ρωσία των συστημάτων αεράμυνας S-400, που βρίσκονται στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ και κοντά στο Μασγιάφ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, ότι χάρη στα ρωσικά συστήματα S-400 η συριακή αεράμυνα, πέτυχε μέγιστη αποτελεσματικότητα στην απόκρουση των ισραηλινών επιθέσεων.

Η κατάσταση στη Συρία έχει “θερμανθεί” ξανά επικίνδυνα, με αφορμή την πρόσφατη ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε ιρανικές αποθήκες, αναφέρουν ρωσικά ινστιτούτα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή, ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Μόσχα σε συμβατικό επίπεδο βέβαια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR