Health

Ανησυχία των ειδικών για τον "εκρηκτικό" συνδυασμό γρίπης-κορονοϊού-"Ασφυκτιούν" τα νοσοκομεία

Στους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό σε όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, αναφέρθηκε απόψε (11/10) η πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου. 

Ένας εξ αυτών είναι η συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, ενδεχόμενο που θεωρείται ως πολύ πιθανό από πολλούς επιστήμονες. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους. 

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία». 

CONTINUE READING

«Ετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δυο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε η δρ. Θεοδωρίδου. 

  • Αλαλούμ στα νοσοκομεία από τις αναστολές υγειονομικών

Στα όριά τους είναι τα νοσοκομεία στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη καθώς, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας των αναστολών εργασίας των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ο ίδιος αριθμός κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας, όπως συνέβη κατά την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας. 

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, «το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων μετά τις αναστολές απέτυχε παταγωδώς». 

Αναλυτικά, στο νοσοκομείο Καβάλας, από τους 1.050 συνολικά εργαζόμενους, 100 τέθηκαν σε αναστολή. Από αυτούς, οι 50 αποτελούν νοσηλευτικό προσωπικό και ακόμα δεν έχουν αναπληρωθεί τα κενά. 

«Σήμερα το νοσοκομείο είναι στα όρια του, με γεμάτη τη κλινική κορονοϊού, που είναι γεμάτη με μόνο 40 ασθενείς και με 7 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Το νοσοκομείο, με αυτόν τον αριθμό, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ενώ στο τρίτο κύμα της πανδημίας νοσήλευαν 150 ασθενείς σε κλινικές κορονοϊού και 12 στη ΜΕΘ», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. 

Επιπλέον, το εν λόγω νοσοκομείο ήδη διακομίζει διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού στην Αλεξανδρούπολη. Χθες δύο διασωληνωμένοι, νέοι σε ηλικία ασθενείς με κορονοϊό, διακομίσθηκαν, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. 

Όσον αφορά στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 86 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 14 είναι γιατροί και οι 72 λοιπό προσωπικό. Χαρακτηριστικό της αποτυχίας των αναστολών και της πρόσληψης ατόμων με 3μηνες συμβάσεις, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι το γεγονός ότι μπήκαν σε αναστολή 44 νοσηλευτές και προσλήφθηκαν μόνο 4. 

Στο ίδιο νοσοκομείο, αυτή την στιγμή νοσηλεύονται 45 περιστατικά κορωνοϊού σε απλές κλίνες και είναι ήδη γεμάτοι, ενώ και 13 διασωληνωμένα περιστατικά σε κλίνες ΜΕΘ από τις 16 κλίνες που διαθέτουν. 

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά σε σχέση με το τρίτο κύμα της πανδημίας, όταν νοσήλευαν πάνω από 80 περιστατικά κορωνοϊού σε απλές κλινικές και 21 σε κλινικές ΜΕΘ. 

Καταλήγοντας, ο Μ. Γιαννάκος ξεκαθαρίζει ότι «με την υπάρχουσα στελέχωση τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όρια τους με το ¼ της κίνησης. Είναι επιβεβλημένη η άρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid test την εβδομάδα και μέτρα προστασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσληφθεί για τρεις μήνες όπως προβλέπει ο νόμος».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR