Society
Updated at:

Κορονοϊός: ''Καμπανάκι ειδικών'' μετά τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέλυσε τους κινδύνους που είναι πιθανό να παρουσιαστούν, με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

«Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσουν. 80% λιγότεροι εμβολιασμένοι συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους θα κολλήσουν κορονοϊό. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα είναι δίπλα τους», επισήμανε αρχικά, ωστόσο στη συνέχεια εξέφρασε έντονους προβληματισμούς και την αντίθεσή του στα μέτρα ελευθερίας.

CONTINUE READING

«Το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες».

Για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως «με την παραλλαγή Δέλτα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό».

Αρνητικοί οι ειδικοί

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της Επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», δήλωσε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος στο ΜΕGA, αναφορικά με τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι: «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

CONTINUE READING

«Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του, ο κ. Μανωλόπουλος.

«Ναι μεν, αλλά» από τον Δημόπουλο

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος υποστήριξε ότι «αγκάθι» σε αυτήν την επιστροφή αποτελούν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

«Σαφώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει σημαντικό. Στις ευάλωτες ηλικίες έχουμε σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που νοσούν και έχουν ανάγκη νοσηλείας».

Για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους τόνισε ότι «υπάρχει ένα ρίσκο αλλά από την άλλη θα πρέπει να επιστρέψουμε μερικώς σε μια κανονικότητα, να υπάρξει ένα αντίδωρο σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί». Ωστόσο, εξήγησε ότι «η υπενθύμιση κάποιων μέτρων, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις, θα βοηθήσει και στον επερχόμενο ιό της γρίπης».

CONTINUE READING

Προειδοποίηση για αύξηση κρουσμάτων από Νοέμβριο

«Δεν είναι μόνο από τα νέα μέτρα (η αύξηση), τα οποία σίγουρα θα έχουν μία μικρή επίδραση. Είναι όμως αναμενόμενο, καθώς θα προχωράμε προς το τέλος Οκτωβρίου να δούμε αύξηση της διασποράς και αύξηση των κρουσμάτων διότι υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων» υποστήριξε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στο OPEN.

«Δεν είναι ώρα για τέτοιες ελευθερίες»

Από τη μεριά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους». «Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ» σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος, παραπέμποντας στην ανάγκη για αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. «Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Φωνή αισιοδοξίας από Ζαούτη: Πρέπει σιγά-σιγά να προχωρήσουμε στη μερική κανονικότητα

Την άποψη ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα συμμερίζεται ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. «Σίγουρα υπάρχει ένα κενό και θα ήταν καλό να αυξήσουμε το ποσοστό των εμβολιασμών, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να προχωρήσουμε στη μερική κανονικότητα».

Τα νέα μέτρα που λήφθηκαν «ήταν εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση», ωστόσο δεν αποκλείεται αυτά να αλλάξουν αν το απαιτήσει η κατάσταση, καθώς η πανδημία είναι δυναμική. «Θεωρώ ότι επειδή έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού δεν θα επιστέψουμε στις δύσκολες μέρες και καταστάσεις».

Επαναξιολόγηση σε 15 μέρες για τις πλήρεις ελευθερίες

Υπενθυμίζουμε ότι από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, άρθηκαν οι περιορισμοί της νυχτερινής απαγόρευσης, αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ για τους εμβολιασμένους. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνον εμβολιασμένοι. Ωστόσο, τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν σε 15 μέρες, ήτοι στις 23 Οκτωβρίου, οπότε και θα φανεί εάν όλα κύλησαν ομαλά ή όχι.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR