National affairs

Με ανοιχτά χαρτιά: Τι θα προβλέπει η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται εκτενείς αναφορές σε ΜΜΕ αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στις ΗΠΑ  στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή με τον ομόλογό του Α. Μπλίνκεν  επικαιροποιημένου παραρτήματος  Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA).

CONTINUE READING

Υπενθυμίζουμε  ότι στις 5 Οκτωβρίου 2019, υπογράφηκε στην Αθήνα η Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον  τότε Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η οποία  προέβλεπε την προσθήκη της Αλεξανδρούπολης , της αεροπορικής βάσης της Λάρισας και  την βάσης της Αεροπρίας Στρατού στο Στεφανοβίκι του Βόλου, ως  νέες περιοχές αμερικανικής παρουσίας στην Ελληνική επικράτεια.

Τότε οι ΗΠΑ επιθυμούσαν  αρχικά πολυετή διάρκεια της εν λόγω Συμφωνίας με τη χώρα μας, με την προοπτική αυτή να έχει το χαρακτήρα μονιμότητας, με την επίφαση ότι αυτό θα εξυπηρετούσε τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους.

Αν και η ανανέωση παρέμεινε ετήσια, σε ένα νέο γύρο συνομιλιών οι δύο πλευρές είδαν την προοπτική  της πενταετούς  παράτασης, κάτι που φαίνεται πάρα πολύ πιθανό, με προοπτική μακροχρόνια μετά τη λήξη της 5ετίας.

Στην παρούσα φάση και με την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία να έχει χτυπήσει κόκκινο, η χώρα μας προσβλέπει μαζί με την υπογραφή του παραρτήματος της Συμφωνίας να πάρει από τις ΗΠΑ μια γραπτή εγγύηση από τις σχετικά με την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας. Ωστόσο αυτό για την ώρα δεν φαίνεται εφικτό.

Οι ΗΠΑ κλίνουν υπέρ μιας  βαρυσήμαντης πολιτικής δήλωσης , οι οποίες δια στόματος του ΥΠΕΞ τους να τονίζουν ότι σέβονται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Ελλάδας με βάση τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό φαίνεται  μάλλον να κλειδώνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , εκτός από τις παραπάνω 4 τοποθεσίες που προαναφέραμε , θα υπάρξουν και άλλες 3-4 εκ των οποίων το ένα θα είναι Στρατόπεδα στην Αλεξ/πολη, στη Λάρισα, η Σούδα και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν  ότι παρόλο που η Ελλάδα επεδίωξε οι ΗΠΑ να αποκτήσουν βάσεις σε 3 ακριτικά  νησιά μας στο Αιγαίο (ένα στο Βόρειο Αιγαίο και δύο στα Δωδεκάνησα), και στην Σκύρο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Ουάσιγκτον

Εκτίμηση

Τα παραπάνω αν επαληθευθούν θα αποτελέσουν σημαντική στρατιωτική αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει την χώρα μας ως το αγκυροβόλιο της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μαζί με το Ισραήλ φυσικά.

CONTINUE READING

Η επιλογή των βάσεων στην επικράτεια της χώρας μας δείχνει τα παρακάτω:

Η Αλεξανδρούπολη χάρη στο λιμάνι της, την ασφάλεια λόγω απόστασης από τη Μαύρη θάλασσα και τον ρωσικό στόλο, και τους κάθετους οδικούς και σιδηροδρομικούς της άξονες προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, αποκτά ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ταχεία προώθηση αμερικανικών δυνάμεων και μέσων στην κατεύθυνση  Μ.Ανατολή-Ελλάδα-Ανατολική Ευρώπη και αντίθετα με ασφάλεια.

Οπωσδήποτε σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει η Κρήτη και η βάση της Σούδας, ενώ παράλληλα απαιτείται και η αεροπορική υποστήριξη τόσο με μαχητικά αεροσκάφη όσο και με ελικόπτερα για τα οποία επελέγη η Θεσσαλία ως περιοχή στη μέση από Σούδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου για εκτέλεση βολών και ασκήσεων των σταθμευμένων στη χώρα μας αμερικανικών δυνάμεων.

Επιμελώς οι ΗΠΑ αποφεύγουν να δημιουργήσουν βάσεις στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όσο και να δεσμευθούν εγγράφως κατά τα πρότυπα της Γαλλίας, αναφορικά με την ασφάλεια μας έναντι των Τούρκων.

Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δε θέλουν τον Ερντογάν, όχι την Τουρκία, την οποία με μια άλλη κυβέρνηση θα την ήθελαν ως σύμμαχό τους.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν οι ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να κλείσουν τελείως την πόρτα στην Τουρκία κλείνοντας το μάτι στην αντιπολίτευση που είναι πάρα πολύ πιθανόν αν πάμε σε εκλογές να νικήσεις τον Ερντογάν.

Ωστόσο η γενικότερη εκτίμηση μας είναι ότι έρχονται και μάλιστα πολύ σύντομα ραγδαίες άσχημες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR