Greek-Turkish Relations

Σοκ στην Τουρκία! Άνθρακας ο Θησαυρός: Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των F-16 και το ανέκδοτο με τον στόλο UAV της ”Γαλάζιας πατρίδας”

Στην κυριολεξία σοκ έχει προκαλέσει στον τουρκικό η αιφνιδιαστική αίτηση της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ, για το εκσυχρονισμό 40 μαχητικών F-16, μαζί με τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπτεράρχου Ερντογάν Καρακούς, ότι η Ελλάδα με τα Rafale, αποκτά πλέον ποιοτικό προβάδισμα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. 

CONTINUE READING

Η έκπληξη των Τούρκων πολιτών και μη, οφείλεται σύμφωνα με τουρκικές μη φιλοκυβερνητικές πηγές, στην τεράστια προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν περί δήθεν πανίσχυρου στόλου UAV, με τα οποία θα κυριαρχούσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, ενώ συμβαίνει το αντίθετο φυσικά.

https://youtu.be/xKUGYBQlb2U?t=1


Μόλις οι Τούρκοι διαπίστωσαν τις περιορισμένες δυνατότητες, και κυρίως τα ισχυρότατα ελληνικά εξοπλιστικά σχέδια για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV, σε συνδυασμό με την κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αμέσως ανέκρουσαν πρύμναν και παρακαλούν τους Αμερικανούς για μια αναβάθμιση αεροσκαφών.     

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι 2 και πλέον χρόνια, ο Ερντογάν τους είχε “παραμυθιάσει” αγρίως με θεωρίες περί δήθεν ποιοτικής ισχύος.

https://youtu.be/VuhOXRqtCng

Δεν ισχύει τίποτα περί πανίσχυρων τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων Bayraktar, Akinci, KARGU, AKSUGUR κά, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από Τούρκους ειδικούς, την δημιουργία εγχώριου ραντάρ AESA και το πρόγραμμα του νέου μαχητικού MMU, τα οποία είναι στην κυριολεξία “μια τρύπα στο νερό”, για αυτό και ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ρωσική τεχνογνωσία και βοήθεια σε όλα αυτά τα προγράμματα, μετά την επιστροφή από το Σότσι.

Μόλις σοβαροί Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί, όπως ο Αντιπτέραρχος ε.α Καρακούς, αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί,  διαπίστωσαν ποιες ακριβώς δυνατότητες αποκτά η Ελλάδα με τα γαλλικά αεροσκάφη RAFALE , και τα αμερικανικά F-16 VIPER, έπεισαν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ζητήσει επειγόντως τον εκσυγχρονισμό 40 τουρκικών μαχητικών F-16 BLOCK 30.

Οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν ένα χρέος 30τρις δολάρια, και πιο λίγο πριν είχαν “βουτήξει” συμβόλαιο 60 δις δολαρίων από την Γαλλία μέσω Αυστραλίας, δεν θα αρνηθούν στους Τούρκους σε καμία περίπτωση.

Η Ουάσιγκτον αναζητά απεγνωσμένα επίσης μια φόρμουλα με την Τουρκία, για να της παραδώσει τελικά τα 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, που έχουν παραγγείλει οι Τούρκοι, για αποκομίσει χρήμα το οποίο έχει τόσο ανάγκη αυτήν την περίοδο.

Η τωρινή κατάσταση όμως με το αμερικανικό και ευρωπαϊκό εμπάργκο, έχει θέσει την Τουρκία σε μεγάλο κίνδυνο στον αέρα.

Σύμφωνα με τον Can Kasapoğlu, ερευνητή στο Κέντρο Οικονομικών και Σπουδών Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), αυτό σημαίνει  ότι η αεροπορική δύναμη της Τουρκίας εισήλθε στην «πιο δύσκολη δεκαετία» της.

Από τη μία πλευρά, η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει F-35, από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρει αεροσκάφη Su-35, Su-57 στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία αν δεχθούν οι Τούρκοι θα ενεργοποιήσουν ακόμα σκληρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

https://youtu.be/164nUDaH12I

Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατείχε 270 αεροσκάφη F-16C/D (Block 30/40/50/50+), ωστόσο συνολικά 25 F-16 έχουν καταπέσει μέχρι σήμερα σε ατυχήματα.

Το 2021, η Τουρκία διαθέτει συνολικά 245 F-16, συμπεριλαμβανομένων 158 F-16C και 87 F-16D.
Το αίτημα της Τουρκίας συνέπεσε επίσης με τη νέα αμυντική συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας που θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι οι Τούρκοι είναι στριμωγμένοι πολύ άσχημα για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία τους, ενώ εκτιμάται ότι και αυτήν την φορά η Ουάσιγκτον θα δώσει “χέρι βοηθείας” στην Άγκυρα, αφού μια νοοτροπία 70 ετών δεν αλλάζει εύκολα στις ΗΠΑ.  

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR