Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τουρκικά Drones: Προκλήσεις για την Ελλάδα - Η ανταπόκρισή μας στο πρόγραμμα της Τουρκίας

Το Πενταπόσταγμα, έχει γράψει αρκετές φορές ότι η εξέλιξη της χρήσης drones στο πεδίο της μάχης από την Τουρκία, είναι μια εξέλιξη που καθορίζεται από την επιθετική εξωτερική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφαλείας της Γείτονος.

Οπλισμένα drones της Τουρκίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1995, η παραγωγή τους όμως ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο τα τελευταία πέντε χρόνια. Η πενταετής αυτή εξέλιξη εγκαινιάστηκε με τη χρήση οπλισμένων drones εναντίον Κούρδων αυτονομιστών εντός της Τουρκίας το 2016, και κορυφώθηκε στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020. Εκεί η εκτεταμένη χρήση drones, πολλά εκ των οποίων τουρκικής προέλευσης, αποδείχθηκε κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου.

https://www.youtube.com/watch?v=YGhYzm2f2VYhttps://www.youtube.com/watch?v=7ssmFDd3V7U

Κατά την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα δεν είχε τεθεί σε προτεραιότητα είτε η παρακολούθηση των τουρκικών εξελίξεων στην τεχνολογία των drones, είτε η ανάπτυξη εκτεταμένων αντιμέτρων προς τη χρήση οπλισμένων drones.

Η Τουρκία υπήρξε μεταξύ των πρώτων χωρών που υιοθέτησαν τη χρήση drones, με τις πρώτες αγορές από αμερικανική εταιρεία να λαμβάνουν χώρα το 1995, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες από το Ισραήλ το 2005. Ύστερα από την ρήξη της Τουρκίας με το Ισραήλ το 2010, οι εξαγωγές drones από το τελευταίο διακόπηκαν, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να μεταφέρουν τα drones Reaper και Predator στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία αποφάσισε να αποκτήσει αυτόνομη δυνατότητα εξέλιξης και χρήσης drones.

Από το 2000 και μετά, ανατέθηκαν συμβάσεις ανάπτυξης και παραγωγής drones, τόσο σε εδραιωμένες όσο και νεοφυείς τουρκικές εταιρείες. Η πιο αξιόλογη περίπτωση ήταν το οπλισμένο ΤΒ2, το οποίο παραδόθηκε για πρώτη φορά το 2016 και το οποίο χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε επιχειρήσεις καταστολής, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά ανταρτών σε Τουρκία και Συρία.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δυνατότητες ανάπτυξης drones της Τουρκίας, έχουν εξελιχθεί παράλληλα με την τρέχουσα εξωτερική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφάλειας της τουρκικής ηγεσίας, η οποία συνδυάζει την πάταξη των κουρδικών αποσχιστικών τάσεων, την αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της Τουρκίας και την άνοδο της δημοτικότητας στο εσωτερικό μέσω της σχετικής προβολής ισχύος.

Οι Τούρκοι αμυντικοί εργολάβοι Havelsan και Transvaro, ανέπτυξαν ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος kamikaze (UAV) ικανό να εξουδετερώνει εχθρικά drones.

https://www.youtube.com/watch?v=eAWeLPtLGNc

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Havelsan, Nezih Şişman , η απειλή από τα χαμηλού κόστους drones έχει αυξηθεί δραματικά. Εξήγησε ότι το νέο UAV μπορεί να προστατεύσει κρίσιμες εγκαταστάσεις, στρατεύματα με διάσπαρτες δυνάμεις και κρίσιμες τοποθεσίες.

Αποκάλυψε ότι το drone kamikaze μπορεί να συλλάβει ένα σμήνος UAV σε απόσταση έως και 40 μέτρων, καταστρέφοντάς τα με έκρηξη.

Δεδομένου ότι το UAV βρίσκεται ακόμη σε φάση δοκιμών, δεν έχει ακόμη επιτύχει τις πλήρεις λειτουργικές του δυνατότητες. Ωστόσο, ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η εταιρεία θα επιδείξει τις δυνατότητες ολόκληρου του συστήματος, από την ανίχνευση έως την καταστροφή, τους επόμενους μήνες.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι το καθεστώς μεσαίου εισοδήματος της Τουρκικής οικονομίας και η μέτρια δυνατότητα καινοτομίας, καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα εξέλιξης της επόμενης γενιάς drones. Η εξέλιξη των drones στο εγγύς μέλλον, θα αποτελέσει ολιγοπώλιο εξαιτίας των απαιτήσεων για μεγαλύτερη πολυπλοκότητα (π.χ. ενσωμάτωση δυνατοτήτων μη ανιχνεύσιμης λειτουργίας, stealth,  ή την προσομοίωση των δυνατοτήτων επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών).

 

CONTINUE READING

Τέτοια επίπεδα πολυπλοκότητας, μπορούν να επιτευχθούν μόνο από ορισμένες χώρες ή πολυεθνικούς ομίλους, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως και στην περίπτωση της πολεμικής της αεροπορίας, οι περιορισμοί εξαγωγής τεχνογνωσίας και εξαρτημάτων που αποφάσισε το αμερικανικό Κογκρέσο, ως αποτέλεσμα της απόκτησης από την Τουρκία των S400, θα σημάνουν τη στασιμότητα και του προγράμματος των drones, εκτός εάν η Τουρκία αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους Δυτικούς συμμάχους της ή κάνει αποφασιστική κίνηση προς την Κίνα ή τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η ανταπόκριση της Ελλάδας στο πρόγραμμα ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είχαν εκτιμήσει τις δυνατότητες των drones από νωρίς, με τους Επιτελάρχες, να πραγματοποιούν την πρώτη τους αξιολόγηση για την χρησιμότητα των drones το 1998. 

Λαμβάνοντας υπόψη, αυτή την σχεδόν εικοσαετή ενασχόληση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και την αυξανόμενη θέση ισχύος των drones της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε πρόσφατα να μισθώσει ισραηλινά αεροσκάφη Heron για σκοπούς ISR, τα οποία θα διοικούνται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από το νησί της Σκύρου.

Παράλληλα το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας.

CONTINUE READING

Τον προηγούμενο μήνα, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών των τριών ΑΕΙ. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» –από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή–, ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και έχει στόχο την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ο Υπουργός Άμυνας, συναντήθηκε επίσης με τέσσερις ελληνικές εταιρείες που έχουν λάβει χρηματοδοτική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, για την ανάπτυξη λύσεων που σχετίζονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και γνωστοποίησε στα στελέχη των εταιρειών αυτών ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι η ανάπτυξη  των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθοδηγείται ιστορικά από τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις, με την πολιτική ηγεσία να ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο κατά τον τελευταίο χρόνο, με την ένστολη ηγεσία στην αξιολόγηση της σημασίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Έτσι, τώρα είναι η ώρα για την ηγεσία της χώρας να επιδείξει τη σοφία και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τα κενά των ενόπλων δυνάμεων , όσον αφορά την ικανότητά τους για drone και αντι-drone επιχειρήσεις, με τις ήττες άλλων, και κυρίως της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να έχουν αναδείξει τον κίνδυνο αυτών των κενών.

Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο θα εξουδετερώσει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα της Τουρκίας στο πεδίο μάχης, αλλά θα αποδείξει επίσης στην Τουρκία ότι ένα τέτοιο πλεονέκτημα θα είναι πάντα φευγαλέο λόγω των εγγενών δυνατοτήτων της Ελλάδας και της προνομιακής της πρόσβασης στην κρίσιμη  τεχνογνωσία και εξειδίκευση των Δυτικών σύμμαχων της – των ίδιων σύμμαχων που η Τουρκία έχει κάνει τόσο πολλά για να τους αποξενώσει μέσω της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της.

https://www.youtube.com/watch?v=qNNjXXbDmNc

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR