Μετά από μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Ρωσίας, Σάμεχ Σούκρυ και ο Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, συναντήθηκαν ξανά στη Μόσχα για να συζητήσουν σε βάθος μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν την Αίγυπτο και τη Ρωσία, όπως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και η διαμάχη για το Μεγάλο Αιθιοπικό Αναγεννησιακό Φράγμα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του στη Μόσχα για να συζητήσουν «μια ολόκληρη σειρά επειγόντων επίκαιρων προβλημάτων», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά και συγχρονισμένα από τη Λιβύη
Ένα από τα κύρια κοινά συμφέροντα είναι η Λιβύη, μια σύγκρουση στην οποία και οι δύο χώρες υποστηρίζουν την ίδια πλευρά, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), με επικεφαλής τον Στρατάρχη Khalifa Haftar. Από την άλλη πλευρά είναι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNU), υποστηριζόμενη από δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Κατάρ.
Η Λιβύη ετοιμάζεται για τις επικείμενες προεδρικές και νομοθετικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου. Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν τελικά να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή σταθερότητας στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί σε συγκρούσεις και ανασφάλεια από την πτώση του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Ωστόσο, για να επιτευχθεί τελικά η επιθυμητή ειρήνη, η χώρα της Βόρειας Αφρικής πρέπει να επιλύσει τη μεγάλη πρόκληση που θέτουν οι ξένοι μαχητές που βρίσκονται στη χώρα πολεμώντας για τις διαφορετικές πλευρές.
Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς από τότε που ξεκίνησε η αντιπαράθεση μεταξύ του LNA και του ANG, η ομάδα Wagner που συνδέεται με το Κρεμλίνο κατηγορείται ότι έστειλε μισθοφόρους στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των στρατευμάτων του Haftar εναντίον του ANG. Ωστόσο, άλλες χώρες όπως η Τουρκία έχουν στείλει επίσης Σύριους και Σουδανούς μαχητές.
Πρόσφατα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Najla al-Mangoush δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα που επικεντρώνονται στην απόσυρση αυτού του στρατιωτικού προσωπικού. "Οι λιβυκές αρχές επιδιώκουν μια ευρύτερη και πληρέστερη έξοδο των ξένων δυνάμεων", δήλωσε η Αλ-Μανγκούς.
Μερικοί από αυτούς τους μισθοφόρους κρύβονται πίσω από εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη χώρα από το 2016, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ. "Η έκθεσή μας τεκμηριώνει τη στρατολόγηση και την άμεση συμμετοχή παιδιών σε εχθροπραξίες, εξαφανίσεις, εξωδικαστικές δολοφονίες και συνεχιζόμενη σεξουαλική βία", δήλωσε η Tracy Robinson, μέλος της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.
Η Αίγυπτος και η Ρωσία συμφωνούν ότι οι ξένοι παραστρατιωτικοί πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη
"Συμμεριζόμαστε τη θέση ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά και συγχρονισμένα", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Σούκρυ. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τα λόγια του ομολόγου του, προσθέτοντας ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις στη χώρα "πρέπει να εξαλειφθούν πλήρως".
Ο Σούκρυ προειδοποίησε ότι αυτές οι ομάδες αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα, τους γείτονές της, τη Σαχάρα και το Σαχέλ». Τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενοι το χάος στη Λιβύη, πολλά τρομοκρατικά κύτταρα χρησιμοποίησαν τη βορειοαφρικανική χώρα ως ασφαλές καταφύγιο για να αναδιοργανωθούν ξανά και από εκεί να δημιουργήσουν βάσεις στο Σαχέλ, μια περιοχή που βιώνει μια ανησυχητική αύξηση του τζιχαντισμού.
Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση εκπόνησαν σχέδια για τη διατήρηση της σταθερότητας, της εδαφικής ακεραιότητας στη Λιβύη και κατάπαυσης του πυρός, όπως αναφέρει το Arab News.
Το Κάιρο και η Μόσχα υποστηρίζουν την επιστροφή της Συρίας στη διεθνή σκηνή
Οι δύο υπουργοί έχουν επίσης παρόμοια στάση για τη Συρία. Η Μόσχα υπήρξε ένας από τους κύριους συμμάχους του Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε το 2011. Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι προσπάθειες της ρωσικής διπλωματίας να επαναφέρει τη Δαμασκό στη διεθνή κοινότητα.
Αντίθετα, άλλες βασικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να μην αποδέχονται τον Σύριο πρόεδρο. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη χώρα, διευρύνοντας την κρίση που προκλήθηκε μετά από χρόνια πολέμου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βελτιώσουν ή θα εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, ούτε θα ενθαρρύνουμε άλλους να το κάνουν», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε αυτό το θέμα, η Αίγυπτος υποστηρίζει τη ρωσική θέση.
«Το Κάιρο θεωρεί τη Συρία αναπόσπαστο μέρος του αραβικού τομέα και της αραβικής εθνικής ασφάλειας, και ιστορικά οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Συρίας ήταν πάντα σημαντικές σε διμερές επίπεδο », είπε ο Σούκρυ, και συνέχισε.
"Η Συρία έχει κάθε δικαίωμα να είναι μέλος της αραβικής οικογένειας. Η επιστροφή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο είναι ένα σημαντικό συστατικό της όλης πολιτικής διαδικασίας", πρόσθεσε.
Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, επεσήμανε την ανάγκη να βοηθηθούν οι Σύριοι «να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της κρίσης». Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε επίσης την τρομοκρατική απειλή στην περιοχή Ιντλίμπ, όπου τρομοκρατικές ομάδες επιτίθενται σε συριακές και ρωσικές δυνάμεις.
Ισραήλ-Παλαιστίνη
Όσον αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, και οι δύο υπουργοί υποστήριξαν μια λύση δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. "Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά σε αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της παλαιστινιακής εθνικής συμφιλίωσης, όπου η Αίγυπτος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο", δήλωσε ο Σούκρι.
Αίγυπτος-Αιθιοπία
Ο Shoukry ευχαριστεί τη Ρωσία για τη στήριξη στη διαμάχη για το Μεγάλο Αιθιοπικό Αναγεννησιακό Φράγμα
Η Αίγυπτος, μαζί με το Σουδάν, βρίσκονται σε διαμάχη με την Αιθιοπία για τα νερά του ποταμού Νείλου. Ο Αιγύπτιος υπουργός χρησιμοποίησε τη συνάντηση για να ευχαριστήσει τον ομόλογό του για τη στήριξη της Μόσχας στο θέμα.
"Ευχαριστώ τη Ρωσία για την υποστήριξη που έλαβε η Αίγυπτος για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε ο Σούρκι. Εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει να συνεργάζεται προκειμένου να επιτευχθεί «μια νομικά δεσμευτική λύση που να εγγυάται τα δικαιώματα όλων των μερών».
Ρωσία και Αίγυπτος επιβεβαιώνουν τη διμερή σχέση
Οι δύο χώρες έχουν μια συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και περιλαμβάνει συνεργασία και συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως τον οικονομικό, τον εμπορικό και τον στρατιωτικό τομέα. Η συνάντηση στη Μόσχα συνέβαλε επίσης στην ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης. "Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς τους τομείς και να επαναφέρουμε το εμπόριο στα επίπεδα του", τόνισε ο Shoukry.